Nejste přihlášen/a.
Mám dotaz na velikost a typ AKU nádrže. Novostavba bungalov, obytná plocha 113metrů. Podlahové topení, dohřev AKU - krbová vložka, solár, el. patrona 13kW. Průtokový ohřev TUV.
Díky za rady.
Předpokládal bych že tyto věci máte všechny uvedeny v dobře zpracovaném projektu vytápění Vašeho domu..
Pokud tyto věci chcete řešit jen otázkami na diskuzním fóru, pak Vás upřímně obdivuji...protože šance že celý systém bude dobře fungovat bez projektu je tak 10%..
Milý Martine, odpovědi typu "zeptej se projektanta", "máš to v projektu", apd. zbožňuji Asi mám nějaký důvod proč se na to ptám. Chci jen vědět z jak velkou nádrží bych měl počítat a nějaký dobrý tip, co je na tom špatného? Proč bych měl mít projekt? Podlahové topení bude dělat firma, soláry bude dělat firma.
Pro Jardu - můžeš tedy napsat jaký je ten důvod, tohle je fakt hrozně obecná otázka... jakou máš tepelnou ztrátu baráku, jaký máš výkon krbové vložky do vody? prostě napiš něco víc, jinak je to už absolutní "střílení." Když jsem napíšu nějakej nesmysl, uvěříš mi? Martin má trochu pravdu, věř mi... to že to dělá firma nic neřeší - firma to bude dělat poidle projektu nebo podle toho co jim nadiktuješ...?
Mám naprojektovanou docela malou technickou místnost, tak mám obavy aby se tam všechno vešlo. A nejsem si zcela jistý jestli bude velikost, kterou mi navrhuje firma dostačující. Proto se ptám Tepelná ztráta baráku je 6kW, a výkon vložky 10kW.
Že Vám něco bude dělat odborná firma, to je moc hezké...ale až Vám to nebude fungovat, firma Vám ve smlouvě bude něco garantovat, když nemá projekt? Tohle opravdu nejsou věci tak jednoduché, aby se to dalo vyřešit zde na fóru.
Aby Vám někdo mohl kvalifikovaně odpovědět, pak by potřeboval vědět velké množství údajů, které vůbec neuvádíte...znát schéma zapojené Vašeho systému (které tedy nemáte, když nemáte projekt).
Od oka by měla stačit nádrž obsahu mezi 750-1000 l.
Jenže Vy se negujete i sám...Na začátku píšete že máte el.patronu 13kW, pak výkon vložky 10kW...a že tepelná ztráta objektu je 6kW...což samo o sobě mi u domu s obytnou plochou 113m2 nesedí (zvláště pokud je to novostavba, zateplená podle doporučených hodnot. Náš dům má 174m2, je 40 let starý...a letos zateplený..., jeho ztrátu jsem spočítal na 5,8kW.
Pokud tedy je opravdu tepelná ztráta Vašeho domu 6kW, pak při topení 12h denně ve velkých mrazech budete potřebovat 72kWh energie naakumulovat do vody. To znamená že pak by velikost nádrže vycházela 1500 l, za předpokladu že budete natápět na 80stC a vychlazovat na 40stC...Tedy otopná tělesa by jste měl mít navrženy na spád 55/40stC. Což by mělo i tu výhodu, že by časem nebyl tak velký problém do systému zapojit tepelné čerpadlo, které více jak 55stC na výstupu nedá.
Jenže Vy do systému ještě chcete zapojit i solár (nepíšete kolik kolektorů...jakých, s jakou orientací...atd. a také mne mate ten Váš průtokový ohřev TUV...
Tohle se opravdu na fóru nevyřeší...ani v hospodě u piva.
Odborná firma je hezká věc...,ale pořád je to většinou "jen" více či méně zručný řemeslník v oboru. Teď jsem rekonstruoval náš RD...a musel jsem si řemeslníky pěkně hlídat, včetně topenáře, který kdyby zapojil ohřev TUV podle sebe, pak by to do půl roku popraskalo.
Ještě bych věřil samotnému solárnímu systému na ohřev TUV, že slušná firma zapojí dobře...Tak jsem to sice také udělal, ale výpočtem jsem si zkontroloval vše co tam firma dala. Nicméně to pro Vás asi nebude tak jednoduché.
Slušný projektant si zase nevezme tak velké peníze, aby se Vám konzultace (když už ne projekt) s ním nevyplatila.
Pro hrubou predstavu o velikosti AKU nadrze bych doporucil bezva kalkulacku z
kamna.astranet.cz/...
Jde v podstate jen o to jak dlouho chcete aby Vam nabita nadrz topila.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.