Nejste přihlášen/a.
kuopil jsem krbová kamna, která mají dostatečný výkon, aby vyhřála ještě další místnost, ale ta není přímo propojená. Jak dostat teplo do druhé místnosti tak, aby se zároveň nešířil i hluk a nerušil spící ve druhé místnosti.
Díky za tip.
ze zadu kamen připevnit nádrž na vodu, která se bude ohřívat od kamen a zní dvě trubky přes zeď do sousední místnosti kde bude připojen radiátor (musí být spády na potrubí! ), ale ten musí mít svislé stoupačky a na půdě nějakou malou expansku na vrovnání tlaků v potrubí. To napsané je klasický pricip kamen. Nádoba za kamny by měla být opatřena nehořlavou tep.izolací ze stran kde nejsou kamna (aby šlo teplo přímo jen do vody). Je to takovej hokuspokus. Uvidíme co napíší ostatní. Jednodušší by bylo řešení vytápění místností kdyby byly nad sebou.
Míro, teoreticky ano, ale domnívám se, že krb bude vzadu ne nejvíce tepelně zaizolován, Navíc nádoba na půdu? tam zamrzne!
stačí malinká expanska pár decimetrů nad radiátorem.
obávat se lze zdražení od nového roku, ne toho co zcela není jisté . Expanska v místnosti ...:D, mno ... možná by to šlo. Na půdě to obalíte vatou a zmrnete leda Vy. Nic proti Vám.
snad najdu i fotku
zapoměňte na kočkopsa, abyste nasál vzduch a dopravil ho někam potřebujete další energii. Nedocílíte teploty +-2°C (to je rozdíl 4°C)
bude tam větší rozdíl teploty, hluk, náklady...
Kamna jsou místní vytapění.Je to jako by jste měl v jedne mistnosti přimotop a chtěl v jine místnosti teplo.Takže zaklad je dobře zaizolovat cely dum - aspon R 5. A rozmyslet si kde chci mít teplo - denní místnosti( kuchyn, obyvak,jídelna,chodby) a noční (ložnice).Potom propojit - utvořit otevřenou dispozici kde budete ve dne - tam mate kamna , kde bude teplo a v ložnicích bude chladněji.
Pokud toto nechcete tak si pořidte kotel.Krbova kamna s teplovodním vyměníkem je takovy kočkopes
Děkuji za náměty. Jen na vysvětlenou. V domě je ústřední topení s kotlem na plyn. V krbových kamnech spaluji dřevo, kterého mám dostatek a tak je výhodnější ztlumit plynové topení a využít levnější zdroj. Jenže to má ten problém, že teplo nedojde tam, kam bych jej potřeboval. Otevírat dispozici nelze, protože všechny zdi jsou nosné. Přemýšlel jsem o instalaci malé vzduchotechniky, ale problém je právě s tím, abych nepropojil obě místnosti zvukově. Při použití navrhovaného ohřevu vody bych musel jednu místnost přetápět, aby se voda v nádrži ohřála a ve druhé by to nebylo asi moc znát.
doplněno 19.11.10 09:43:Jde o využití přebytečného tepla. Nejedná se o hlavní zdroj vytápění, ale doplněk pro zpříjemnění posezení při dlouhých zimních večerech.
Jestli jsou místnosti spojene dveřmi , tak nejjednodušší je dat mezi futra na zem menší ventilator a pustit ho na POMALE otačky.Ventilator by měl foukat chladny vzduch na kamna.To je nejlevnější řešení.Teply vzduch pak přejde do chladnější místnosti.Pokud mate cihlovy dum - velka akumulace - musíte ohřat velke množství hmoty - vzduch ma malou tepelnou kapacitu.Proto vytapění vzduchem je rychlejší v dřevostavbach.
Jestli nemate místnosti propojene, tak další řešení je trubkami aspon 150mm + udělat nějaky tlumič (velka roura nebo krabice s malymi trubkami a prřepažkami).A samozřejmě ventilator - radialní.Vedení by mělo byt jak u ustředního vytapění - chladna větev a tepla.Zvažte zda se to vyplatí.
Ano, tak nějak jsem si to přestavoval. Je tu jen problém technického provedení. Tlumič hluku si asi sám neudělám (ani nevím jak). Představuji si udělat dva otvory (u podlahy jednoduchosti a čistoty při provedení). Do jednoho připojit potrubí s ventilátorem a odebírat vzduch od stropu a druhým otvorem přivádět studený vzduch ke kamnům. Otázka je, na kterou větev je lepší umístit ventilátor. Problém nákladů neřeším, protože úsporou na plynu se to časem určitě vrátí.
já si ai myslím, že podle náčrtu výše by se dokonce voda v radiátoru i vařila, ty kamna mají na povrchu strašný teplo, pkud tam tedy není izolace a to myslím není. Takže otázka účinnosti je podle teploty kamen na povrchu. Docela by mě zajímalo jak by to fungovalo.
pokud mají krbová kamna otvor na napojení průduchu, tak udělejte průduch trubkou skrz zeď, aby šel teplý vzduch do vedlejší místnosti.
Mají pouze řadu malých otvorů po obvodě v horní desce. Z otvorů sice intenzivně proudí horký vzduch, ale nejde jej nijak usměrňovat.
Ventilator dejte dolu aby odebíral studeny vzduch .Ten ma větší hustotu než teplejší .Tak přepravíte více vzduchu .Pokud chcete zamezit hluku - přenosu zvuku , tak by jste tam měl udělat nějake dvířka .Ja bych dal z obou dvou stran a mezi ně ventilator.Mohl by jste je zatěsnit gumovym nalepovacím těsněním.Když by jste topil ,tak je otevřete a potom je zavřít až nebudete topit
Dobrý den, posílám odkaz. Můj názor je jít cestou nejmenšího odporu v závislosti na pracnost a pořízovací hodnotu. S vhodným ventilátorem , vypínačem a el. vedením se vejdete do 3000,.Kč. Ověřeno, funguje bezmála 30 let.
Informace o produktu Kruhový tlumič hluku SPT-GLX-160 délky 0,5 m - pro snížení hluku v potrubíDěkuji za radu. Toto řešení se mi opravdu líbí. Podívám se na doporučený odkaz.
doplněno 23.11.10 13:38:Ještě to bude chtít promyslet a poradit se jak přesně instalovat a jaký použít ventilátor a jak regulovat jeho otáčky. Asi to bude trochu víc než 3000.
Tak jsem se díval na tyto stranky a stačili by vam podle meho nazoru multivac.cz/...
Radialní ventilator potřebujete na dlouhe potrubí.Pokud to mate přes stěnu stačil by vam ten axialní viz.odkaz.Lepší je větší a přikoupit k němu regulaci aby šel pomalu a POTICHU. Pak by jste mohl litovat ,že jste koupil maly ventilatorek ,ktery by šel na plny pecky ,aby přepravil velky objem vzduchu - energie.Proto taky vam doporučuji čerpat chladny vzduch do teple místnosti
Jinak o ventilatorky se nezajímam a děkuji za pěkny odkaz multivac.cz/...
Děkuji za radu. S tím výkonnějším ventilátorem je to rozumné. Představuji si, že bych vývod pro teplý vzduch udělal u podlahy. Jednak kvůli provádění a také, aby se ohříval studený vzduch u podlahy. Pořád to komplikuje potřeba tlumiče hluku, který bude muset někde čouhat ze zdi, ale člověk nemůže mít všechno.
S tím umístěním u podlady bych byl velice opatrný. Doporučuji si přečíst různá pojednání o teplovzdušném vytápění a porovnat rozvody horní a podlahové. Pokud budete foukat u stropu tak teplý vzduch bude odevzdávat svoji teplotu a bude postupně klesat dolů a bude proudit pode dveřmi nazpět do původní místnosti. Toto bude přirozený cyklus. Pokud by Vám měl ten tlumič vadit, tak jsou ventilátory které mají hlučnost do 30 db, lednička má od 30 - 45 db. Pokud by jste měl obavu z hluku z jiného důvodu, tak po realizaci otvoru zjistěte jak Vám ten hluk z tohoto otvoru bude vadit a teprve potom specifikujte objednávku.
Díky, určitě se na stránky o teplovzdušném vytápění podívám. Místnosti nemám propojené dveřmi, takže musím udělat každopádně dva otvory.
Tak na stránkách o teplovzdušném vytápění jsem se toho moc nedozvěděl. Konzultoval jsem se vzduchotechnikem a ten mě varoval před vháněním teplého vzduchu pod stropem, protože je nutno ten vzduch nějak rozpohybovat, kdežto vháněním u podlahy se rozpohybuje sám a prohřátí vzduchu v místnosti je potom rovnoměrnější po celé výšce. přívod pod stropem je vhodný pro studený vzduch.
Po prostudování dalších doporučených stránek na internetu jsem došel k řešení s použitím tichého ventilátoru u stropu, svod hranatým VZT potrubím k podlaze a otvorem do sousední místnosti. Tlumič hluku nahradím SDK opláštěním potrubí (falešný sloup). Pokud to nebude fungovat dobře, tak udělám druhý otvor u kamen pro přívod studeného vzduchu ze sousední místnosti a podle potřeby budu řešit odhlučnění.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.