Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vybělit zašedlé prádlo?

Od: hanka27* odpovědí: 20 změna:

Koupila jsem si od kamaradky bodicka, ale uz jsou bohuzel zasedla. Nevite jestli existuje nejaky prasek, ktery by je vybelil? Neco jak je treba na omylem zaprane pradlo nebo zazloutle pradlo? Ja jsem je zkousela vyprat v Savu perex, ale to nepomolho. Jedna sousedka mi radi vanish bily, nemate s tim zkusenosti.Nebo nejake jine tipy. Moc dekuji

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pu®
hodnocení

2x

S Vanishem bílým zkušenost mám a jenom dobrou - ale používám ho běžně na bílé, vyloženě vyprat zaprané prádlo, to jsem nezkoušela. Je ale fakt, že jsem na stáži kdysi půlrok prala, jak se dalo, vše dohromady atd...což na bílém prádle bylo znát - a pak jsem zase doma vyprala pořádně poctivě (vyšší teplota a dlouhý program) právě s Vanishem a výsledek byl skutečně znát.
Jinak se tohle téma tady už určitě probíralo, zkuste se proklikat archivem.

No a jako doušku - měla byste asi vědět, že amlim je místní dealer produktů Amway. Poradí Vám Amway na všechno a vždy, tak je nutno brát její doporučení trochu s rezervou. Čímž netvrdím, že jsou ty výrobky špatné, nemám s nimi zkušenost - jen abyste byla v obraze.

doplněno 18.11.10 11:05:

Jo a pak ještě možná pomůže zvolit dobrý prací prášek, to se taky samozřejmě projeví. Výborné zkušenosti mám s Arielem a v poslední době používám Excel (od fy Qalt) a rovněž spokojenost.

doplněno 18.11.10 12:54:

Re Amlim: Nemám problém s Amway, ale s Vámi. Permanentně porušujete místní pravidlo. Ostatní včetně mě doporučují jednak více výrobků (Ariel, Excel), za další jim z odbytu daných výrobků ani potenciálně neplyne žádný zisk. Toť velký rozdíl mezi všemi zde a Vámi. Upřímně řečeno, nebýt Vás, možná bych něco od Amway dávno zkusila. *nevi*

amlim*

Máte problém s Amway? Má opravdu skvělé ekologické produkty. A lidé by o nich měli vědět. Ano doporučuji produkty Amway protože je mám vyzkoušené. Já je zde nenabízím k prodeji.Připadáte mi jako posedlí. A reklamu Procter and Gamble, Lidl, Ariel a další to je v pořádku? Vyzkoušejte a možná změníte názor.*placni*

marenka*

Amlim, Pů to řekla jednoduše a pravdivě. Mě někdo zazvonit u bytu a nabídnout mi Amway, okamžitě mi v hlavě vyjedete Vy a buchnu mu před nosem. Víte, já bych řekla, že té společnosti spíš škodíte. A to tu nesrším oheň a zlobu, prostě v klidu to konstatuji, protože se Vám to opravdu daří skvěle.

Když už narážíte na reklamu. Dívám se na vaření na Nově, s tím chlapem, teď si ho nemůžu na potvoru vybavit, ale předminulý díl dělal reklamu na hrnce Klik. Snad za každým slovem, za každým úkonem řekl o hrncích Klik. Během té půlhodiny jsem získala takovou averzi, že bych si ty hrnce v životě nekoupila, protože to jeho zamícháme v hrnci Klik, přikryjeme pokličkou Klik, mi zní v uších ještě teď. *zed*Dokonale mi je zhnusil.

karina*
hodnocení

1x

hanka 27, i když nepodléhám reklamám, musím přiznat, že reklamě na Ariel jsem jednou svého času podlehla a vyplatilo se. Vybělily se i léta zaprané skvrny od kakaa na bílém prostírání (práce dětí) i do šeda obarvené bílé prádlo vč. úplně nové a drahé bílé halenky připletenou modrou ponožkou do bílého prádla (práce moje) *smich*. Ty skvrny zmizely po prvním praní , u toho dalšího jsem to pak prala několikrát. Výsledek byl skvělý. Vanisch v té době myslím ještě nebyl, ale zkusit to můžete, myslím, že tím nic nezkazíte. Také se doporučuje přidat do prádla kypřící prášek do pečiva 2-3 balíčky.Savo bych tedy odmítla. Jestli jsou ale body s příměsí umělého vlákna, tak nemusí být žádný bělící efekt dokonalý, protože tohle vlákno prstě nenávratně zašedne (jako některé záclony). A vyvářka se použít nedá. karina

pttt

Jen dodám,že to musí být profi Ariel.Tedy ne ten co se prodává běžně v supermarketech,ale přímo prostředek pro profesionální praní.Jinak Ariel pro malospotřebytele je snad také relativně dobrý(já ho nepouživám,vím z doslechu),jen nechápu proč je tak drahý.Jinak jak naznačila Karina,praní je někdy taková trochu sázka do loterie.Jsou skvrny,které prostě nelze odeprat.Někdy skrny zmizí až po několika praních.Při obarvení prádla se nám někdy stávalo,že šla barva dolů poté,co obarvené prádlo uschlo a poté se znovu nacpalo do pračky.Za mokra a ni náhodou.Praní je taková trochu alchymie.Teď si vzpomínám,že dobrý byl na bělení odbarvovač v těch papírových sáčcích,nevím jestli se ještě vyrábí,myslím,že to vyráběla Druchema.Obsahoval dithioničitan sodný,který snad dokáže i odstraňovat chlor z prádla.Je to ale takový "mrzák",protože silně reaguje s kyselejším prostředím a uvolňuje pak jedovatý plyn.No vyzkoušejte co uznáte za vhodné.Pokud je to umělé jak píše Karin,tak s tím nepohnete.

maci11

Kde kupujete Ariel profi?

mulisi

Ariel profi balení se dá sehnat v Makru. Jinak bílé prádlo taky dost často rádo zašedne při hojném používání aviváže. Já ji dávala běžně ke spodnímu prádlu a bílým ručníkům a bylo to vše zašedlé. Teď jsem to zmírnila na minimum a je to vidět..

jolana10

peru v arielu nebo persilu , jednou za rok vezmu savo a vyvařím hlavně utěrky. Jinak na bílé prádlo dávám předpírku a peru pouze na 60 a víše, to mě překvapilo s tou aviváží, já jí na bílé prádlo nedávám, protože ariel sám o sobě je voňavý a peru většinou spodní prádlo a je známo, že aviváž hodně draždí a já se snažím předcházet podráždění. Bílé prádlo musí mít vyvářku, zkoušela jsme to třeba na 40 a bez, ale fakt to nefunguje ani když to říkají v reklamě.

eulalie*
hodnocení

0x

Hm, další možnost je vyvářka prádla. To dělávaly už naše babičky.

amlim*
hodnocení

0x

Na Savo pozor, může se vám prádlo rozpadnout. Daleko šetrnější způsob bělení je Bleachem od Amway. sežeňte si ho od někoho, kdo má přístup k těmto produktům. Je na kyslíkové bázi afunguje.;)

pttt
hodnocení

0x

To je problém.Zašedlé prádlo může být právě od chloru či příliš tvrdé vody,takže savo perex na to nepomůže.Pokud jsou v tkanině inkrustace,nepomůže Vám nic dokud se alespoň částečně inkrustací nezbavíte.Navíc pokud někdo bělí chlorem,za čas mu prádlo začne šednout.Záleží také na materiálu a tvrdosti vody.Nejlépe by to šlo zkusit profitechnologii,ale na to je potřeba určité technologické zázemí a profidetergenty.Bělení se provádí při vysokých teplotách a na delší program na hl. praní(chce to čas).Chlorové bělení nedoporučuji,lepší jsou oxidační bělidla.(Na zadní straně takového výrobku je napsáno něco jako "aktivní kyslík","peroxid vodíku" a pod.)jestli Vám ty "bodička" vydrží vyvářku zahřejte je jen s půl litrem octa na hl. praní.Poté normálně vyprat v kvalitním prášku,což je pro malospotřebytele problém.Pokud ve Vaší rodině či známý podniká a může do MAKRA, atˇ Vám tam koupí buď ALFU +,nebo Ariel professional.Obojí od Procter/Gamble.To jsou momentálně nejlepší prací prášky.Nic jiného není.Máme boletně vyzkoušeno.K tomu se někdy přidavají další pomocné detergenty jako ZEVA E,ZEVA EM,ZEVA D/deikrustace,neutralizace prádla/. Stačí 3polévkové lžíce zmíněných prášků do 5kg pračky.Jestli máte možnost sehnat čistý perkarbonát sodný(ve vodě se rozkládá na kyslík a sodu),tak ho přidávejte do hl. praní.Působí výtečně.Na internetu se prodává za přímo nekřesťanské peníze.Říkají tomu "sůl na skvrny".

aeonium

Stačilo by tedy to zašedlé prádlo vyprat na 90 stupňů s perkarbonátem sodným? Nebo to několikrát zopakovat? Mám zašedlé pleny a ráda bych je vybělila a perkarbonát už jsem si pořídila (levný český!), jen teď nevím, jak na to...

hodnocení

0x

Perkarbonát sodný mám vyzkoušený na dětské prádlo i bavlněné pleny (nedávala jsem papírovky) Je výborný. Sehnala jsem ho bez problémů na dobírku přes internet. Výrobce nebudu radši uvádět abych nedělala reklamu, ale stačí si to zadat do vyhledávače. Ariel Professional je ke koupi už v každém krámě, ale to už mi přišlo jako slušná žíravina,funguje taky velice dobře, ale na dětské prádlo bych ho radši nezkoušela, a pokud ano, pak nechat opakovat celý cyklus máchání.

doplněno 19.11.10 22:19:

Ještě jsem chtěla, pokud bodyčka nejsou jen čistě bavlněná a je v nich trochu syntetiky atp. pak už je savo perex asi zničil.

hodnocení

0x

Jestli snese body vyšší teplotu, zkusila bych klasický odbarvovač. Dříve jsem ho hodně používala, na bílé prádlo byl vynikající. Potom vymáchat a klasicky vyprat. Protože ten odbarvovač páchne. Pak mě ještě napadlo bělení na sluníčku, na trávě, jako za starých dob našich babiček...ale to je teď při tom bílém sněhovém nadělení blbost, že?

prostejina*
hodnocení

0x

Prádlo peru v pracím programu Permon.Permon U-je univerzální,te­kutý,vysoce koncentrovaný přípravek na praní prádla.Je základem pracího programu Permon.Používá se v kombinaci s bělící složkou Permon B,doplňkovou složkou Permon D a změkčovačem vody Permon Z.Na máchání prádla Permon M-má antistatický účinek,upravuje náboj na tkanině,odstraňuje zbytky nerozpustných vápenatých a hořečnatých solí a změkčuje prádlo.

gargulak
hodnocení

0x

Kdysi se dovazely praci prasky z Kuby, nazev uz si nepamatuju. Ale fungovaly dokonale - date do pracky barevne pradlo, ale vzdy vytahnete bile. Z kominickeho oblecku se razem stal oblecek pro mlynare. To by se Vam na Vas problem hodilo nejvic, ale bohuzel, ci spise bohudik, se sem z Kuby nic moc nevozi. Leda snad nejaky sberatel ci staromilec by jeste nejakou zasobicku mohl mit.

aeonium

To chcete říct, že Kubánci vymysleli tak výborný bělič a my tu dnes tápeme ve tmě, čím vybělit naše zašedlé plenky a prádlo? *bum*

gargulak

Jo, tak nejak, akorat to se to naprodavalo jako belic na pradlo, ale praci prasek. Takze jste si tim znicila, nic zleho netuse, barevne pradlo. Asi nejaka kyselina to byla, redena.

lidus*
hodnocení

0x

Zkuste vyprat v Arielu na skvrny ale pokud bodíčka jsou s nějakou syntetikou tak ve větší teplotě zešednou ještě víc. Pro vnučku jsme to vyřešili jednoduše-pár nových k lékaři a jinak odnosila i ta zašedlá a zašívaná aspoň nemusíte být nervní když je zašpiní jídlem.

hodnocení

0x

nastrouhane mydlo na prani,hrst kristalove sody,kelimek vodniho skla,peroxid vodiku,treba v tabletach pokud jeste delaj.vse dat do pradloveho hrnce,zalit a vyvarit v nem pradlo.prat nemusite,jen dobre vymachat v teple vode.stary recept nasi babicky ,osvedceny,ale presny pomer kyslicniku ted nevzpomenu,odhad.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]