Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stavební úpravy bez povolení - co dělat?

Od: houpacky odpovědí: 1 změna:

Dobrý den
před 3-mi lety jsem koupili starší dům.
Byly v něm dělány nějaké úpravy:zvětšování oken,výměna střešní krytiny,úprava vnitřního rozvržení.
Když jsme jej kupovali nevěděli jsem kdy a co bylo měněno.
Kupovali jsme dům tak jak byl vyobrazen na fotografiích ze smlouvy.
Včera jsme byli předvolání na Úřad,že si kolemjdoucí pracovnice náhodou všimla že jsou provedeny úpravy-místo 2 malých oken-jedno velké-místo dvou dvěří jen jedny apod.Ihned to zkontrolovala a zjistila,že na tyto úpravy nebylo vydáno stavební povolení.
My jsme toto nevěděli a my jsem úpravy neprováděli-máme zdokumentováno v kupní smlouvě jak jsme dům koupili.Přesto po nás úřad chce abychom dodatečně zažádali o stavební povlolení a doložili zárověň od stavedního ing. nákresy a plány jak dům nyní vypadá.Toto nás samozřejmě bude stát nějaké peníze.
Úřady údajně nezajímá,kdo úpravy prováděl ale požaduje to na nás jelikož jsme součastní vlastníci.
Připadá mi to hloupé žádat po nás hradit a zajišťovat něco co jsme nedělali a ani o tom nevěděli.
Je tento postup správný?
Musíme to uhradit a doložit my-když máme přímo dáno jak jsme dům koupili?
Opravdu to nemusí požadovat po původním majiteli,když on úpravy prováděl?
Pokud tedy musíme doložit a hradit my-jak máme dále postupovat?
Musíme si náhradu soudně vymáhat s tím kdo úpravy prováděl? A jak máme vlastně vědět kdo je prováděl-když my jsem koupili dům od prostředníka,který dům vykoupil od majitele?
Jak máme dokázat poté v soudním sporu zda úpravy prováděl prostředník či kdysi původní majitel?
Myslím že je sprosté zapojit nás do něčeho s čím nemáme nic společného jan aby to úřady měli jednodušší a nemuseli to řešit oni ale my.
Děkuji za odpověď Plavinová

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

hospodin*
hodnocení

2x

Myslím, že Vám nezbyde nic jiného, než postupovat dle přání úředníka.

Když jste dům kupoval, měl jste zkontrolovat, zda je v souladu s projektem, či nikoliv. Je to jakoby jste koupil auto s většíma kolama a za dva roky neudělal technickou = váš boj..

Nevěřím, že z původního majitele něco dostanete.

Zkusil bych od původního majitele získat alespoň informaci, zda měl na úpravy projekt, ohlašoval to a zda případně ten projekt ještě někde má založený. Pokud ano, tak bych ho použil k zpětnému zažádání. Třeba společně zjistíte, že mají jen na stavebním úřadě bordel a zažádáno bylo.

Jinak Vám asi nezbyde, než si nechat zpracovat projekt a zažádat znovu zpětně, což bude asi pár korun stát, rozhodně ale méně než soudní výlohy v případném sporu - stejně nic nevysoudíte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]