Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,potřebuju poradit u dědy na radiátorech je tento ventil,dle obrázku šlo by vyřešit nějakým způsobem dát tam ventil s regulací a nebo musí být celková výměna
Toto není ventil, ale kohout s dvojitou regulací...pro přesnost.
Nahradit s trochou šikovnosti půjde, nicméně pokud je namontován na samotížném systému topení, pak by ho chtělo opět nahradit kohoutem, nikoliv ventilem.
Vy zřejmě myslíte termostatický ventil...ano...ale pokud je systém s oběhovým čerpadlem...,pokud je to samotížný systém,pak by kvůli většímu přídavnému odporu ventilu těleso nemusel topit.
Otázka je jednoduchá...odpověď trochu složitější.
Dobrý den, to je právě ten problém,děda používá topení jak na čerpadlo tak samotíž,když je doma tak čerpadlo a když poletuje venku tak to žene přes čerpadlo. Jen jsem ho chtěl ušetřit hlídání teploměru když má 22stupńu tak topení zavírá.
doplněno 15.11.10 16:58:Ještě jeden dotaz jak jste psal kohout s dvojitou regulací jak tomu mám rozumět? Děkuji
Na obrázku je tzv. dvojregulační kohout. Dá se nastavit odpor při plném otevření ventilu a pak regulovat zavřením a otevřením - ručně. Jaký typ regulace byste chtěl dosáhnout?
doplněno 15.11.10 16:59:Opravuji : ...při plném otevření kuželky kohoutu a pak...
Myslel jsem jest-li by nešlo dát ventil,který třeba při určité teplotě v místnosti uzavře přívod vody do topení.
To samozřejmě lze...ale s možnými problémy popsanými výše.
Pokud na toto otopné těleso dáte termostatický radiátorový ventil, pak s největší pravděpodobností nebude při samotížném způsobu vytápění těleso topit (ostatní tělesa pokud topí samotížně teď a nebudete na nich armatury měnit, zůstanou nadále funkční i bez čerpadla).
Někteří výrobci ještě nedávno vyráběli termostatické radiátorové kohouty, právě pro samotížné systémy, cenově to ale vycházelo dráž než termostatický venntil.
Je ještě možnost použít ventil s co nejnižším možným odporem...plně ho nechat otevřený (teď myslím nastavení tzv.druhé regulace) a pak doufat že to bude fungovat i samotížně, pak záleží ale zase na tom, při jaké teplotě topné vody...(nižší teplota topné vody=nižší přirozený dispoziční tlak).
Tak to bych tam pro tento případ dal elektroventil ovládaný prostorovým termostatem. Bude to trochu dražší, ale dokonalé a spolehlivé!
Děkuji a nebyl by odkaz na www. stránky elektroventilu a prostorového termostatu.Ale jinak děkuji za radu
tak třeba tento mutint.cz/... nebo i mutint.cz/... ale ten bude mít větší odpor...
ještě je mezi nimi další rozdíl, ten SF 2 otevře když je přivedeno napětí, a zavře, když je bez napětí. Já ho používám na otvírání větve, kterou proháním čerpadlem... když zapne čerpadlo, otevře se i ventil...mají společné napájení... příkon je malý, okolo 6 W...
ten druhý ventil, VMR zapne otevře po připojení napětí a po otevření se odpojí od napájení... a obráceně. Takže je připojený jen pár sekund, než otevře nebo zavře. Příkon je ještě menší a jen počas otevírání nebo zavírání Chce ale pomocné kontakty a elektrikáře...
doplněno 16.11.10 04:54:prostorových termostatů je mnoho typů, jen dejte pozor, aby Vám náhodou nesvědomitý nebo lhostejný podavač zboží neprodal termostat vhodný jen na spínání malých napětí, vhodný tak k plynovému kotli... Vy potřebujete termostat na spínání síťového napětí, a asi ten jednodušší, žádnou elektroniku...drahou...
doplněno 16.11.10 05:04:po výměně ventilu či kohoutu by bylo vhodné systém odborně vyregulovat , jak o tom píše martincakl třeba tady: poradte.cz/...
a je možné, že nebudete potřebovat ani termostat ani elektroventil a u dědy bude topení hřát i samotížně
Hejkale moc děkuji za rady i já jsem byl překvapen s regulací starého kohoutu a jinak děda mě vyhrožuje zastřelením jest-li mu potáhnu ke každému kohoutu eletriku. Tak zkusím regulovat .A ještě jednou moc děkuji a hezký den
Není třeba tahat ke každému kohoutu elektrický proud.
Na standardní ventilový "spodek", lze použít programovatelnou termostatickou hlavici např.HR40
(existuje ale více výrobců).
Tyto hlavice bývají napájeny běžnými alkalickými bateriemi velikosti AA (tužkové baterie).
Připojovací závit je M 30x1,5, což je opět bežně používaná velikost.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.