Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Perlinka v štuku

Od: rajfer148* odpovědí: 10 změna:

Zdravím, chtěl bych si nahodit stěnu štukem a po předchozích zkušenostích bez perlinky, štuk praská. Otázka zní, technologický postup je takový, že vezmu perlinku a přetánu ji štukem.? Nemusí to být tak, jako perlinka, lepidlo a potom štuk.? Jedná se o panelák. Jedná stěna také byla dřívějším majitelem natřena latexem (ten byl oškrábán, ale stejně je ta stěna taková hladká apod...) není lepší celou omítku s malbou obouchat až na panel a poté nahodit perlinku a štuk.? Děkuji

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Štuk se NENAHAZUJE (nahazuje se járdová omítka-hrubá,event.postřik,špryc),štuk se natahuje! A za další do štuku se perlinka nedává,je to fasádní armovací mřížka na zateplovací systémy!

Pkd je to v paneláku a ještě horší že natřeno latexem-oškrábat co jde nejlépe na beton a ten napenetrovat (nej používám duvilax-musí se štukovat do živého,nenechat zaschnout!)Perlinka ta je tak dobrá na ytongy s lepidlem a ne se štukem a na spoje třeba ytong.jádro a beton přes kouty ale jinak není třeba a už vůbec ne na betonovou stěnu paneláku!

doplněno 10.11.12 16:55:

To Jabraka-nevím jak kde ,ale v HB beton úpravu forem pro panely nepoužívá silikonoil ale jen a pouze fermež,navíc v době kdy se tyto stavěli tak tento olej ještě nebyl.

Nevím proč všichni chcete všude cpát mermomocí lepidlo nebo perlinku-toto jsou materiály na fasádní zateplovací systémy a na lepení dlažeb a obkladů!

Bydlím v paneláku už 30 let,ale nikde mi v rozích nepraská (postaven v roce /kolaudace/1968),pravda na pár místech odfoukl štuk-napenetroval jsem ,z nouze herkules (je to téměř totožné jako duvilax,nebo má stejné vlastnosti ) a do tohoto rovnou štuk.Takto jsem dělal i cizím (známým ) lidem opravy štuků a dokonce i štukoval po sundání tapet část bytu (pokoj a chodbu).Jinak se ve stavebnictví běžně na beton ,ať již monolit či panely,používá penetrace duvilax či obdobná od různých výrobců.Jdenou dokonce parták na směs duvilaxu s cementem lepil dlažbu (běžně jsme přidávali do cement.štuku trochu duvilaxu na zvýšení pevnosti)

doplněno 10.11.12 16:59:

To Rajfer toto se by se u starého paneláku sice stát menělo ale může se stát tam by bylo použití perliny do lepidla docela možné,ale já bych osobně spíše štuk opravil a prasklinu přejel buďto štukovým nebo akrylovým tmelem (zůstanou pružné a nevypraská to,ale bez toho aniž bych to viděl se nedá 100% dobře poradit.

hodnocení

0x

musite zjistit jak dobře omítka drží.. pokud neni vyschlá, dutá, neodpadava, tak jenom seškrabat malbu, perlinka, na ni lepidlo a pak štuk..chce to projit a omlatit třeba jen mista kde nedrží dobře a zadělat třeba unimaltem.

hodnocení

0x

Zdravím než si přidělávat práci s lepidlem použil bych sádrovou omítku (stěrku) která je méně pracná s daleko větším estetickým efektem než štuk. Koupíte v každých stavebninách jmenuje se např devoskit atd. do větších akcí s lepidlem bych se jako laik nepouštěl .Hodnotím dle použítých termínů nahodím štuk a nebo technoligckých postupů perlinka do štuku.;)

rajfer148*
hodnocení

Diesel: Při tomto technologickém postupu nehrozí popraskání štuku..? U jednoho kousku jsem to dříve zkoušel, a popraskaly pouze rohy. Nebylo by lepší dát tam něco jako je perlinka ale jedná se o hliníkový roh, ze kterého trčí kousek perlinky, pouze do rohů.?

vasekpasek*

To samozřejmě možné je. Z mých zkušeností jsou tyhle lišty lepší plastové než hliníkové.

rajfer148*
hodnocení

Citace: To samozřejmě možné je., konec citace. Myslíte to tak, že to může popraskat, nebo že je možné použití lisť. Raději se ptám, než abych udělal blbost.

hop®
hodnocení

0x

Jak už zde zaznělo, štuk se nenahazuje, ale natahuje, je to jemný materiál a vrstva je limitovaná, u keraštuku maximálně 3mm aby nepraskal.

Pokud omítku odstraníte, zjistíte že panel je křivý tak, že to štukem nesrovnáte, budete muset opět nahazovat nebo dorovnávat lepidlem. Na panel perlinka nemá smysl, panel se nehýbe a většinou nepraskne...

rajfer148*
hodnocení

Ano, to chápu, jíž jsem to natahoval, pouze jsem si popletl slovní pojem. V jedné místnosti jsem pouze oškrábal (kde byl předtím latex, prý je seškrábaný ale není to úplně jako bývá běžné), tam jsem to natáhl a na některých místech to upadlo na cca 15x10cm. Zřejmě to na tom místě není ideálně seškrábano. V jiné místnosti jsem kousek stěny obouchal až na panel, vypadalo to jako štěrk. Tlakovačem s vodou jsem spláchl nečistoty a prach, penetraci jsem neaplikoval. Poté jsem natáhl štuk a stěna je hladká, práskají pouze rohy, kde jsem nedal lištu. Rád si vyslechnu postřehy a názory lidí.

hop®

Nevím, jakou lištu myslíte, ale pokud jde o spoj dvou panelů (které se mohou vzájemně pohybovat), doporučil bych po prvním nátěru malbou přetmelit rohy akrylem a pak znovu přemalovat.

jabraka*
hodnocení

0x

Panelové stěny nezbavuji štukové vrstvy,pokud drží.Pokud na některém místě omítka nedrží,oškrábne se špachtlí a nahradí stavebním flexilepidlm.Je to proto,že panely ve výrobně jsou lité do forem,které jsou z důvodu lepšího vyjmutí panelu namazány silikonovým olejem.pak byly vyvíjeny postupy nanášení štukové vrstvy,aby na tomto povrchu dobře držela.V některých panelácích dokonce ani štuk použit nebyl a přímo na beton byly nalepeny tapety.Bylo vždy neskutečné,když na patře byly všechny byty potapetovány stejnou tapetou.

Rozhodně doporučuji provést prohlídku a nepřidělávat si práci otloukáním stěn.Po začištění stěny lepidlem pak vyhladím stěnu finálkou.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]