Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

vyřešení druhého vypínače,jak na to?

Od: badynek* odpovědí: 27 změna:

Zdravím všechny rádce,potřebuji poradit.V předsíni bytu mám jen jeden vypínač a potřeboval bych ,aby se dalo druhým světlo vypínat.Nevím jaký typ vypínače mám použít a jaký vodič.děkuji za rady .Badynek

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Zakupte si dva tzv. schodišťové přepínače. Vidič bude potřebovat minimálně tři prameny

doplněno 09.11.10 13:32:

fidonet® ... já vím... nikdo z nás není neomylný! Hlavně že je veselo! ;)

fidonet*

NO gratuluji vam k bodu , který jsem vám omylem dal, ačkoli jsem chtěl dát ODPOVEDET. Vaše odpověď je SPATNA schodištový vypínač je kolebka na schodiště! Takže NE schodištový , ale seriový!

doplněno 09.11.10 13:26:

jsem lama, máte pravdu č.6 se nazývá schodištový a ne seriový, BOD máte ode mne po zásluze ... *zed*

standam*

seriovy č.5 = ovladani dvou svetel z jednoho mista

schodistovy č.6 = ovladani svetla ze dvou mist

krizovy = ovladani svetla z vice jak dvou mist (spolecne se schodistakem)

seriovy = tzv. lustrovy

tazatel chce ovladat jedno svetlo ze dvou mist, tak to uved na pravou miru a nerad bez urazky blbosti.

fidonet*

svého času se kolébce říkalo schodišťak, ale jak na to koukám, seriový je opravdu typ 5. . KOUPIT musí opravdu č.6 jak jsme napsal, jen se mu neříka seriový *zed*

standam*

jj, sveho casu se rikalo veci:) *placni*

badynek*
hodnocení

Díky za radu,ale jde to specifikovat?Nejsem moc zdatný přes elektro,potřeboval bych schéma.Z krabice jsou vedeny dva vodiče,jak bych to připojil to tedy nevím.Ten schodišťový vypínač má 4ři úchyty?Díky badynek

fidonet*

nevím co myslíte 4 uchyty, ale vypadá obdobně jako ten puvodní, jen dole má místo jednoho šroubku na připojení - dva šroubky . Je to vypínač č.6 nelze to splést .

fidonet*
hodnocení

3x

jedná se o vypínač číslo 6 a říká se mu seriový. Musíte vyměnit oba, tedy i ten původní. Je to primitivní věc, kterou pochopí i prvňák. Tedy do principu, abych věc nezlehčoval.

Vypínač má na jedne straně jeden kontakt a na druhé dva kontakty. Ty dva kontakty propojíte se stejnými dvěma na druhém vypínači. To je celé kouzlo. Na tu stranu s jedním kontaktem připojíte fázi / napětí a na druhém vypínači ze strany jednoho kontaktu napětí odvedete do žárovky. Nezapomeňte že do žárovky ještě potřebujete přivest NULU nebo zem nebo pracovní vodič, říkejte mu jak chcete, prostě druhý kontakt.

Na celý rozvod potřebujete tří žilový drát. Já tohle teď řeším na chalupě, když víte jak na to, je to věc na minutu přepojení kontaktu, plus natažení kabelu.

Uděláte to například tak, že starý vypínač odpojíte, a jeden kontakt, je v podstatě jedno který, zapojíte do nového vypínače na stranu jednoho kontaktu. Na stranu dvou kontaktů, připojíte nový třížilový kabel, je uplně ukradené jaký použijete, tedy barevně, ale používá se typ "A" ale je to fakt jedno. Typ "A" má barvy černý šedý hnědy, můžete použít třeba černý černý hnědy, Na stranu dvou kontaktů připojíte dvě barvy, třeba hněda černá nebo černá černá a barvy si zapamatujete. natahnete kabel ( to byste už měl mít ) k druhému vypínači a tak opět připojíte na dva kontaky ( měly by být dole ) opět stejné barvy. Třetí drát připojíte na stranu jednoho kontaktu . Vrátí te se k 1. vypínači a tam spojkou ( čokoládou nebo VAGO spojkou ) spojíte třetí drát s původním jedním drátem co zůstal nezapojený. A EJHLE už vám to funguje.

Profík, by to zapojoval už v krabici, výhodou je že vám od vypínače číslo 1 nepovedlou dva kabely, ale pokud vám to nevadí tak to máte jednoduše vyřešené i jako amater. Přeji pěkný den ...

doplněno 09.11.10 13:27:

for Babynek ... jen pro upřesnění, vypínače musíte koupit typ č.6 jak jsme uvedl. Pomýlil jsem si ale název, nejedná se o typ seriový.

badynek*
hodnocení

Díky za odpověď,ale mě jdou z krabice do vypínače jen dva vodiče.´,i tak to propojení mohu provézt dle Vašich rad?badynek

fidonet*

přečtěte si pečlivě muj text. Ale abych to napsal jinak, konkretně k vašemu druhemu dotazu. Ano z krabice jdou do vypínače jen dva.

Jeden připojíte na stranu jednoho kontaktu nového vypínače a druhý ( píšu uplně na konci ) spojíte čokoládkou ( nejlepe VAGO spojkou ) s 3. drátem co vede od 2. vypínače.

Doplňuji ješte, POKUD chcete a mělo by to tak být, že oba vypínače v poloze DOLU nebo oba v POLOZE nahoru světlo vypnou ( je to z duvodu vypnutí proudu, abyste věděl, že máte vypínače v poloze vyplnuto ) tak dráty v obou vypínačich na straně dvou kontaktu. musí byt v každém naopak. Zní to divně napíšu to takto. V 1. vypínači bude hnědý drát na prave straně a ve 2. na levé. Černý bude naopak. Pokud máte drát se dvěmi černými, tak si je pak - ty dva černé jen prohodte zprava doleva ...

doplněno 09.11.10 13:28:

for Babynek ... jen pro upřesnění, vypínače musíte koupit typ č.6 jak jsme uvedl. Pomýlil jsem si ale název, nejedná se o typ seriový.

ki*

Když už někomu radíte tak aspoň tak aby to bylo podle platných norem.Tak neraďte aby použil vodič s barvama jaký ho napadnou.

fidonet*

až bude dělat někomu projekt nebo zakázku bude to důleřitá informace, Ale pro funkčnost, je to jedno, zda ma černý šedy černý, neo hnědy, nebo jiný typ "A" . víte co miluji, rejpaly, co davaj rady jako neregistrovaný. Ono je uplně jedno jakou barvu použije :) Nebo, že by hnědá bužirka způsobovala problémy? *zed* Věřím, že když tu tak kydáte své rady, že máte platnou zkoušku, a ne jak se to dělá, jen aby se neřeklo, tady máš cár papíru.

ki*
Nejsem žádný rejpal ale kvalifikovaný elektrikář. Napsal jste:"připojíte nový třížilový kabel, je uplně ukradené jaký použijete, tedy barevně".

ki*
hodnocení

0x

Kupte si 2 vypínače č.6 (schodištový, jedna klapka-3šroubky na vodiče). Dále můžete použít dva způsoby zapojení.

Kabel který koupíte(CYKY 3Ax1,5 (černý, šedý, hnědý) můžete natáhnout od nového vypínače do stávajícího nebo do zainteresované krabice(jestli tam je tedy, někdy se tahají světla i bez propojovacích krabic).

Jestliže máte ve stávajícím vypínači dva vodiče, zjistětě si fázovkou, který je fáze, vypněte jistč(pojistky) vyšroubujte stávající vypínač č1(se 2 šroubky)a namontujte nový č6(se 3 šroubky). Zjištěnou fázi připojte na šroubek nahoru(dole po každé straně na volné šroubky připojte vodiče z nového kabelu(vodič hnědý a šedý-je jedno kam).Na druhé straně kabelu v novém vypínači taktéž připojte dole hnědý a šedý, černý připojte na horní šroubek. Teď už jen WAGO svorkou(čokoládou) spojte ve stávajícím vypínači černý vodič z nového kabelu a stávající druhý vodič(pravděpodobně hnědé barvy).Znovu vše zkontrolujte, zakrytujte, zapněte jistič a vyzkoušejte.

Druhá možnost zapojení kabelu do krabice, nedokážu takto vysvětlit.

Zapojení vypínačů:

elektrika.cz/...

standam*

ti ki:

pres stavajici krabici to nebude stejne, musel by se tahnout novy kabel 3x1,5 i z puvodniho mista jednoducheho vypinace

priklanim se k propojeni 3x1,5 mezi vypinacema

doplněno 09.11.10 13:33:

jeste pridam ukazku zapojeni, kde se pouze vlozi novy kabel mezi puvodni (krabici) a novou. Na obou mistech je potreba pouzit vypinac č.6 (schodistak)

vyřešení druhého vypínače,jak na to?
patronka*

Stando, v jakém programu jste to kreslil?Já tu mám takový moc pěkný, ale složitý,Tohle bych potřebovala. Dík Patronka

standam*

:) ve Win malovani tj ruco, carka a kolecko:), hrdy nato moc nejsem, ale jako ukazka to staci

jinak v praci pouzivame ELCAD, je ale slozity, chce to par tydnu praxe.

Pro Patronku

Já používám ještě starou verzi ProfiCAD, zde je ke stáhnutí nová proficad.cz/... . Free verze má nějaká omezení, pro amatéry a bastlíře je OK. U mé verze schémata jdou exportovat do .bmp . U nové zřejmě taky. Je příjemný - pro slaboproud i silnoproud.

fidonet*
hodnocení

0x

tak konečně jsem dorazil ke svému PC, takže pro badynka, připojuji obrázek, ale použil jsem skvělou kresbu od @standam . Proč předělávat něco, co už někdo dobře vyrobil, tak snad nebudu obviněn z plagiatorství :)

vyřešení druhého vypínače,jak na to? #2

fidonet*
hodnocení

0x

tak konečně jsem dorazil ke svému PC, takže pro badynka, připojuji obrázek, ale použil jsem skvělou kresbu od @standam. Proč předělávat něco, co už někdo dobře vyrobil, tak snad nebudu obviněn z plagiatorství :)

doplněno 09.11.10 19:54:

ůžasné, mě to píše že se to neodeslalo, a ono je to tu hned 2x *andel*

doplněno 09.11.10 20:05:

a ještě k tomu mám průser, viz dole :) .. že jsem to nepřekreslil celé :)

standam*

to fidomet:

"Proč předělávat něco, co už někdo dobře vyrobil, tak snad nebudu obviněn z plagiatorství"

a mas pruuuser :)

doplněno 09.11.10 20:09:

take jsem to ukradl a jen umazl a doplnil, kdybych to delal cele bylo by to lepsi/hezci :)

juvla*
hodnocení

0x

Pokud to tady dobře čtu, tak pán má jeden vypínač a chce přidat druhý. Ale většinou se spíná fáze, takže v té krabici od vypínače bude chybět pracovní nula. Odkud ji přivede na další vypínač.

standam*

to juvla:

ne vetsinou spina faze, ale vzdy se spina (plati pro toto teme)

nulu neres, ta uz tam davno je (v krabici), zde se resi zapojeni na uz hotovy rozvod

juvla*

jasně, že vždy.

pro fidonet: jak ale víte, že to je starý působ?

standam*
to julva:
stary/novy zpusob... dela se to i dnes, kdyz neni jina moznost
jinak badynek to napsal ve dvou prispevcich
napr.
"Díky za odpověď,ale mě jdou z krabice do vypínače jen dva vodiče.´,i tak to propojení mohu provézt dle Vašich rad?badynek"
fidonet*

tohle je starý způsob vedení přes krabice. Fáze se mu vrací do krabice a od tamaď jdem jiný kabel se sepnutou fází a s nulou do světla ...

doplněno 09.11.10 20:04:

@standam. kruci byls o 4 vteřiny rychlejší .. jsem hold pomalý .)

doplněno 09.11.10 20:29:

to julva : Kdysi se to dělalo JEN přes krabice, učilo se to tak, dnes došla technologie jinam. Vago nebyly, vše muselo být v dokonalých krabicích atd .. ale to je o něčem jiném a jiné zapojení než má tazatel .. nebojte, bude mu to fungovat :)

juvla*

standam a fidonet: Dobře nic neříkam :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]