Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
Chci si udělat plynovou přípojku, plyn vede kolem mého pozemku pod příjezdovou cestou, vlastníkem této cesty je stát,obec a soukromá osoba, jelikož chci na pozemku stavět,bylo mi stavebním úřadem řečeno, že mám se soukromou osobou uzavřít smlouvu o právu provést stavbu na cizím pozemku,což by byla ta plynová přípojka.
Může mi ta osoba nějak bránit, abych se napojil na plynový řad a musím vůbec nějakou smlouvu uzavírat,když ta osoba není vlastníkem plynového řadu.
děkuji
Pokud chcete provádět stavbu na cizím pozemku (plynovodní přípojka je tzv.liniová stavba), tak pochopitelně potřebujete souhlas majitele toho pozemku na kterém chcete stavět,respektive musíte mít jeho souhlas s věcným břemenem (tedy plynovodní přípojkou na jeho pozemku).
Je zcela pochopitelné, že vlatsník toho pozemku Vám souhlas dát může, ale také nemusí..to je jeho svaté právo.
V tomto případě se nejedná o žádnou stabu ve "veřejném zájmu", takže pokud Vám majitel stavbu nepovolí, pak máte smůlu...a zbývá Vám jen vést přípojku po obecních pozemcích...nebo nestavět vůbec.
Plynárny se do toho zapojovat nebudou...to je věc legislativní...tedy věc projektové dokumentace přípojky a potřebných náležitostí, které po Vás stejně bude požadovat stavební úřad.
vodičko,
"Může mi ta osoba nějak bráni" může Vám bránit, ale nepředpokládám, že by soused nedovoli pod zemí věst trubku k Vám. Jak je dotčeno jeho vlastnické právo, jak je hodně jeho území zasaženo Vaší budoucí přípojkou?
Zeptám se přesně, uvedená cesta je ve vlastnictví obce a soukromníka 50:50?
Já to vidím takto:
Postavte si HUPku u Vás na pozemku, plynárny se na Vás normálně připojí.
Mají na pozemku souseda určitě věcné břemeno na zřizování a vedení plynu, takže se jen připojí do vaší budky, snad i bez další administrativy, případně by si jí měli vyřídit oni sami. Vedení až po HUPku je a bude přeci jejich.
Pokud to máte vyřídit vy, měl byste to měl mít jako podmínku v návrhu smlouvy o budoucím připojení, kterou sepíšete s plynárnami.
Nicméně nevím proč a jak byste měl jednat za plynárny se sousedem. To by vám museli udělit nějakou plnou moc, protože vedení k HUPce bude přeci jejich, ne Vaše = jejich boj. A nechápu jakou stavbu na úřadě myslej.
Jestli na stav. úřadě chtějí,abyste měl HUPku u souseda, tak to bych jako soused také neskousl, nebo bych za ní chtěl tučný měsíční nájem...už vůbec nechápu, proč by to tak mělo být. Asi jen úředníci zkoušej, co lidi vydržej a dělají si zásoby práce a případných poplatků a úplatků do budoucna.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.