Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fond oprav

Od: mona23* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,

máme pronajatý byt v bytovce. Do fondu oprav(nevím, jak přesně se to jmenuje) platíme 500,- měsíčně. A zajímalo by mě, jestli to musíme platit my nebo pronajímatel. Nebo jestli je to pouze o dohodě. smlouvu máme na dobu určitou. Dekuji za odpověd

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

1x

Platit to má majitel bytu ale ten vám to stejně naúčtuje.

jakmile majitele přesvědčíte o své pravdě víte co udělá- napíše Vám FO=0Kč a nájemné 3.500kč (z pův 3000). Zkuste s tím něco udělat...půjde to těžko. Ted budeme všichni platit 100kč na "tzv. povodňovou daň". Můžete s tím něco udělat vy nebo já? nikoli. A můžete za to vy nebo já, že někdo má dům postavený u řeky a spláchla je voda? nemůžeme. Přesto musíme platit. A tak to je. (samozřejmě soucítím s těmi zatopenými, ale takto to řešit je nesprávné, jen muj názor).

buss

Nemusíme, chceme, protože se neumíme našim dobře placeným služebníkům postavit! Konají jen to, co se jim dovolí.

A hradí to vlastník jednotky, ten je v SVJ, zajímejte se o stanovy svj.

bussy přece je to jasné, přečtěte si to jsem napsal výše. Nájemník dosáhne FO=0Kč, proč by ne. ale pronajímatel jim zvedne nájemné to obecné o 500 a nemusí se před nikým zpovídat. Na to neexistují zákony. A když to nepůjde inhed, udělá to postupem několika měsíců, případně vypoví smlouvu a pronajme jinému atp. V Brně je nájemné tržní 12000kč a v ostravě 9000kč. Budete Brnáky žalovat že pronajímají dráž? nelze. To jsou spíše zákony trhu. Jediné jak uniknout nájemnému, je zařídit si vlastní bydlení. Nájemné - jeho výši ovlivníte jen těžko a jen z malé části. Navíc zde se myslím jedná o neregulované, pokud se nepletu.

doplněno 08.11.10 16:28:

a navíc smlouva na dobu určitou *plac*

abdul*
hodnocení

0x

Záleží co máte v nájemní smlouvě ale v podstatě je to jedno. Pokud to tam nemáte, měl by to platit domácí. Domácí vám to ale připočítá k nájmu a tak to stejně ve finále zaplatíte vy.

mona23*
hodnocení

my platíme 3000,- nájem plus 500,- do toho fondu. a pak zálohy na energie. je to všechno takhle rozdělený ve smlouvě. my to pravě ze začatku neřešili, ale pak nám ostatní říkali, že oni tohle neplatí. že si to má pronajímatel platit sám..

hodnocení

0x

závazně to musí platit pronajímatel, ten to však platí z nájmu, který zinkasuje od Vás. Je to na vzájemné dohodě. Vy v zásadě nemáte smlouvu se správcem domu, takže čistě formálně FO platit ani nemůžete ale platíte protřednictvím toho celého nájmu co máte ve smlouvě s pronajímatelem. Jsou i případy kdy pronajímatel pronajímá byt za 10.000 a správci domu neplatí vůbec nic , tudíž je naplatičem. I takto nehezky se občas někdo chová. :(

jabraka*
hodnocení

0x

Záleží velice na formulaci smlouvy.Pokud bydlíte v domě družstevním,tak je částka FO součástí platby za užívání bytu,družstvo účtuje v této částce i úhradu za teplo a teplou vodu.Mimo je platba zálohy za studenou a plyn a elektřinu.Takže,pokud ti pronajimatel účtuje i FO,okrádá tě nestydatě.Také je běžné,že si nastaví placení záloh nízko a nájemci mohou koncem roku vypadnout oči z doplatku.

JABRAKA

mona23*
hodnocení

když jsme se stěhovali, tak to byly družstevní byty. někdy na jaře se přepisovaly do osobního vlastnictví. Platíme teda nájem, FO a zálohy. každý půl rok je vyučtování za vodu(to platíme zvlášt) plus se k tomu přičte elektrika a voda za společné prostory. Nejhorší je, že pronajímatelka je ten typ, se kterým se nedá na ničem domluvit. jen inkasuje peníze..

hodnocení

0x

Ano,je to o dohodě,ale vzato selským rozumem to má platit majitel.Nevím,proč vy byste měli někomu přispívat na opravu něčeho,co není vaše.Ale zase jak píší ostatní,stejně to většinou nájemce zaplatí formou nájmu.Já jsem pronajímal dva byty a nikdy mě ani nenapadlo nájemníkovi například říct,ať si na své náklady vymění třeba žárovku...

"Já jsem pronajímal dva byty a nikdy mě ani nenapadlo nájemníkovi například říct,ať si na své náklady vymění třeba žárovku..."

Tak tím se zase tak moc nechlubte...

Právě tyhle věci "drobné spotřeby" bývají ve smlouvách řešeny tak, že si je něžně nájemník bytu mění sám a za své.

Jistě, pokud praskne otopné těleso, je třeba vyměnit vanu..atd.,pak je to věc pronajímatele respektive vlastníka bytu.

Ale žárovky si opravu běžně mění nájemník a za své.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]