Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Snížená sazba el.energie?

Od: wrtulka* odpovědí: 57 změna:

Zdravím,

mám dotaz. Máme rodinný dům s tím že elektřinou netopíme, máme ji "pouze" na svícení, pračka, lednička, myčka, počítač, ohřívač vody. Na sníženou sazbu elektřiny nám jede pouze ten ohřívač vody. Všechno ostatní jede na drahou sazbu. Moje otázka (pokud je hloupá omlouvám se ale fakt nevím) je co mám udělat pro to abych mohla na sníženou sazbu pouštět i myčku, pračku apod. mám zjištěné časy kdy by snížená sazba měla běžet, ale to prý nestačí. Slyšela jsem, že to bych musela elektřinou topit? Nebo také že to musím mít jinak zapojené? Nebo jiný tarif? Jak to je? Předem děkuji

57 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rob*
hodnocení

1x

Zjistěte si u dodavatele elektřiny pomocí kódu HDO kdy tento tarif pouští a spotřebiče zapínejte v tuto dobu.

doplněno 08.11.10 14:17:

teď jsem to dočetl celé ... na hodinách máte 2 sazby (VT/NT)?

hodnocení

1x

Pokud máte dvoutarif tak v tu chvíli kdy na něj jede bojler tak na něj jede celej byt (barák).

wrtulka*
hodnocení

To je ten problém. Tak to nemáme. Loni jsme si po obrovském účtu za elektřinu zjistili časy kdy jede levný tarif a poctivě jsme v těch časech pouštěli myčku, pračku.. co šlo no. A výsledek byl že jsme zjistili že ty spotřebiče stejně jely na drahý tarif (z vyúčtování)

Pokud máte pouze jednotarifový elektroměr,tak si můžete spotřebiče zapínat jak chcete...,ale elektroměr není schopen rozlišit sazbu VT a NT...,takže logicky musíte mít účtovanou jen jednu cenu.

wrtulka*
hodnocení

Jasně takže se mám jít podívat jaký mám elektroměr.. jak tedy poznám že je jednotarifový nebo dvoutarifový?

Záleží jestli je mechanický nebo elektronický,mechanický má dva číselníky, na elektronickém přeskakují postupně hodnoty.

hodnocení

0x

Za zkoušku nic nedáte...

Na elektroměru musíte mít dvě "okénka" pro spotřebu ve VT a NT...

Když se točí ukazatel NT (nízký tarif) a netočí se ukazatel VT,pak na NT jede celý dům...

wrtulka*
hodnocení

No nám na ten NT jede pravděpodobně jen ten ohřívač vody.

Ne to nejde...vždy jde celý objekt napojený na ten dotyčný elektroměr.

doplněno 08.11.10 14:23:

Můžete vyfotit ten elektroměr a co máte v rozvaděči?

wrtulka*
hodnocení

Můžu a vyfotím. Později - nejsem doma. Ale na drouho stranu když nám na tu NT jede ten ohřívač (to vím 100% protože na vyúčtování malá čast v NT byla) tak bysme měli mít ten dvou tarifní ne?

Tak to bude dvoutarif. Akorát v dnešní době se už používá pouze HDO (hromadné dálkové ovládání), kdy není pevný čas od kdy do kdy běží nízký tarif, ale určuje to distributor kdy potřebuje zatížit nebo naopak odlehčit síť. Akorát by měl podle vašeho tarifu zajistit např. nízký tarif 8 hod. denně.

wrtulka*
hodnocení

No jo ale jeslti tedy máme opravdu dvoutarif (kouknu doma) tak by mělo ale bývalo fungovat to, že když jsme zapínali spotřebiče v časech určených distributorem tak nám to měl účtovat za nízkou sazbu ale to se nestalo. Čím to je?

Na NT Vám nemůže jet ani samotný ohřívač vody...,když máte jen jednosazbový elektroměr.

Pouze asi máte přes HDO spínaný čas kdy ohřívač zapne a kdy se vypíná.

"Systém HDO se využívá zejména v energetice, v oblasti řízení odběru elektrické energie. Jeho využitím se vyrovná spotřebaenergie v rámci dne a je možno dosáhnout příznivější nákupní ceny energie, zvyšuje se propustnost distribučních sítí a lze připojit další elektrické spotřebiče, ovládané systémem HDO. Dosahuje se maximálního souladu mezi hospodárnou výrobou energie, ekonomickým využitím přenosové soustavy i uspokojením odběratelů.

Kromě přímé regulace odběrů umožňuje HDO obecně ovládat zařízení signálem, přenášeným po energetické síti (veřejné osvětlení, reklamy, osvětlení výloh, dopravních značek, závlahová čerpadla) a přenášet jednoduché instrukce nebo signály (nahrazení sdělovacích kabelů v průmyslových podmínkách).

Domácnostem, které používají elektřinu k topení (akumulační kamna) a ohřevu teplé užitkové vody (bojlery) nabízejí distributoři elektřiny zvýhodněný tarif. Pokud spotřebitel souhlasí, aby distributor povoloval provoz některých spotřebičů podle svých potřeb, ditributor ho odmění tím, že mu veškerou elektřinu spotřebovanou v této pro distributora výhodné době, naúčtuje ve výhodnější (nižší) sazbě. Spotřebitel je vybaven dvousazbovým elektroměrem, přijímačem HDO a blokovacím stykačem. Přijímač HDO jednak přepíná mezi dvěma sazbami na elektroměru, jednak spíná blokovací stykač. Stykač teprve připojuje okruh s akumulačními kamny a bojlery k napájení. Protože v době nastavené nižší sazby je touto sazbou účtována veškerá spotřebovaná elektřina, je časté, že domácnosti přesouvají do tohoto období většinu energeticky náročných činností."

wrtulka*
hodnocení

Super takže jeslti máme fakt jednosazbový elektroměr tak si musím zažádat o dvousazbový?

sedlib*

Jednosazbový fakt nemáte ,protože by Vám neměli z čeho odečíst tu malou část NT ve vyůčtování.

Tak zjistit zda tazatel má či nemá jednosazbový elektroměr snad není něco na co potřebuje vysokoškolský diplom...

Ano, pokud máte ve vyúčtování rozdělenou spotřebu na nízký a vysoký tarif,pak musíte mít dvousazbový elektroměr...To by ale znamenalo,že pak Vám cca 8h denně "teče" proud v NT...a pak na něj "jedou" v té době i další spotřebiče v domě.

wrtulka*

Super tak jsme bez vysokoškolského diplomu vyřešili otázku zda máme jednosazbový nebo dvousazbový elektorměr.;) Ale zůstává původní otázka jak dokázat to aby se mi NTjely i ostatní spotřebiče tzn. např ta myčka? Protože na to fakt nejede. Jde o tarif nebo o co?

Opravdu na to jede celej byt najednou,technicky to sice možné je, ale nedělá se to.

wrtulka*

Hm tak to jsme asi vyjímka. Fakt jsme poctivě celý rok pouštěli všechno ve NT a na účtu to vůůbec není vidět. Naopak je tam v NT opravdu minimální zanedbatelná čast. Není to třeba tím jaké spotřebiče se na elektrárně nahlásí že je máme..nebo že je chceme používat k oběru v NT?

Nejste vyjímka, jak víte že jste vše pouštěli v NT? Jak myslíte že je tam zanedbatelná část? Podle čeho tak usuzujete? Podle částky nebo spotřeby v MWh? Ta poslední vaše věta je blábol, nikam nevolejte budou se smát...

wrtulka*

Dobrý blábol.. já prostě nevím proto se ptám *plac*

doplněno 08.11.10 17:44:

loni nám přišel obrovský doplatek na elektřinu. takže jsme volali na zákaznickou linku a zjišťovali kdy nám běží hodiny s NT a fakt poctivě celý rok jsme to v těhle časech pouštěli. Takže se to muselo projevit. Neprojevilo. V NT je jen to co odpovídá odběru toho ohřívače vody.

Váš dodavatel el.energie vám zajišuje dodávku elektřiny v nízké sazbě pomocí signálu HDO. Zajištuje vám jí bud 8,16,20 nebo 22 hodin denně pro vybranné spotřebiče. Záleží jaký máte objednaný tarif. Ve vašem případě máte na nízký tarif napojen pouze ohřívač vody.

Aby v nízkém tarifu fungovali i ostatní spotřebiče v bytě,musela by jste zasáhnout do zapojení v bytové rozvodnici. Teoreticky by to šlo,ale porušila by jste tak smlouvu se svým dodavatelem.

Taky blábol. Když běží NT přepne HDO akorát sazbu na hodinách a nějakej stykač nebo relé který blokuje aby nešel např. bojler v době VT!

08.11.10 14:37

Ano.

janmega*
hodnocení

0x

Nevím o čem se tady pořád dohadujete .

Jestli máte dvoutarif, na bojler, tak to samo zapíná, ale jenom tehdy kdy se to jim hodí. Takže nepravidelně. Akorát mají dodržet smluvený počet hodin. Základní a nejlacinější je na 8 hodin za den.Pokud chcete používat pračku, nebo myčku na ten levnější proud, tak si to musíte připojit k tomu bojleru, nebo na vedení k němu. Je otázkou jestli to dopere nebo domyje nádobí. Možná to domyje později, až to zase sepne.

Další otázkou je jak máte silné vedení, aby to vydrželo. To by měl umět posoudit každý elektrikář.

lui*

janmega: Ježíšmarjá toje blábol. Pravdu mají ti co tvrdí(je jich tu víc přede mnou):

a) tazatel má dvoutarif. jestliže má HDO a vyúčtování se dvěma sazbama nemůže to být jinak

b) HDO nezapíná náhodně. Na HDO najdete kód, podle kterého jste schopni na internetu najít přesné časy spínání. Většinou to bývá 6 hodin v noci a dvě hodiny odpoledne. Záleží na kódu HDO.

c) pokud je elektroměr přepnutý na NT potom každý spotřebič co je za ním jede v NT. Není potřeba žádné přepojování kabelů.

A teď k dotazu: To že máte malý odběr v NT může být způsobeno třeba tím, že zapínáte spotřebiče ve špatný čas. Mimo NT. Jste si jistý že jste je zapínali jen v době NT. Že NT v té době zrovna byl zapnutý?

Předpokládám, že nemáte na objektu dva elektroměry?

doplněno 08.11.10 21:18:

Jo k těm tarifům. Váš tarif je pravděpodobně D25d. To je tarif který Vám zajistí 8h denně NT. O výhodnější tarif D26d, by jste mohli zažádat tehdy, pokud by jste měli blokovaný(odpojovaný neboli chcete-li řízený) signálem od HDO minimálně 50% instalovaného příkonu. Pokud ne, tak jen D25d.

D35d je kombinovaná sazba, 16 hod. v NT. tehdy když máte kombinované vytápění přímotopy a akumulačními kamny. Ale to zatím nemáte. Tam už konkrétní podmínky neznám.

janmega*

Jakej blábol?

Pokud někdo neví kdy to zapnou a nechce stát u bojleru až se rozsvítí kontrolka že se bojler ohřívá, tak se při zapnutí levného proudu automaticky spolu s bojlerem zapne i pračka. To se nedá pochopit?

Mám to už léta na chalupě.

Kdyby ten chytrej napsal kde se dá a jak najít doba spínání, tak bych se už na něj nezlobil.

doplněno 08.11.10 22:00:

Našel jsem na inernetu že se prodává spínač HDO do zásuvky, ten asi sepne pračku současně s bojlerem, tedy jen v době levného proudu. Já o něm vím pět minut, takže to nemám vyzkoušené.

lui*

SCE to má na internetu, vsadím se že to má určitě i PRE a na moravě a u EONu nevím.

doplněno 08.11.10 22:21:

Jo a třeba pračky a myčky mají pro tyto případy funkci "odložený start". Jinak se to dá zařídit třeba i bezdrátově.

troja*

vzorek bez ceny jen pro PRE

predistribuce.cz/...

patronka*
hodnocení

0x

Teď jsem si to v klidu celé přečetla a myslím, že je to jasné.Boilery se vyrábějí i s připojením vidlice do zásuvky, tak z toho logicky vyplývá, že pokud HDO přepne na NT, nebude si po bytě hledat zásuvku, do které je zrovna boiler připojen, aby pouze tam byl NT.Zvláštní zásuvku nepotřebuje.Vloni jsem kupovala 2 boilery zn.AEG a oba byly k připojení do zásuvky.Doma mi to elektrikář připojil na pevno, na chalupě si zapnu podle potřeby.Doma mám tarif PRE D 20 komfort, t zn. 20 hodin denně NT.Protože na to mám čas, snažila jsem se vystopovat, kdy mi přepínají na VT a moc pravidelné to není.Když potřebuji použít spotřebič s větším příkonem (el.troubu,pračku,žehličku a pod) počkám si až když právě přepnou do NT.Boiler se zapíná samostatně přes jednofázový stykač ale vždy v režimu NT.

troja*

To je velmi špatně pochopeno. Za el.hodinami musí být spínací relé ovládané přes NT a od něho přímo zapojen boiler. Účel NT je aby vysokoodběné spotřebiče (boiler) - (el.kotel - zase samostatné relé) byly zapnuty v době kdy je to výhodné pro dodavatele el.energie. Pokud by byl boiler zapojen do normální zásuvky a byl nabit (nahřátá voda) tak by v době kdy jde NT neměl zájem se zapnout, zatím co když by z něho byla voda vytočena v čas VT, tak klidně se zapne a bude odebírat proud ve VT.

Ve výše uvedeném odkazu vyhledáte svůj tarif a najdete tam časy zapínání NT.

patronka*

Abych mohla Vaše tvrzení potvrdit nebo vyvrátit, provedla jsem několik pokusů.V časech spínání NT máte částečně pravdu, určitá pravidla tam jsou.Přepínání je během kalendářního týdne ve čtyřech různých režimech a to : po-čt; pá; so; ne.Časy uvedené ve Vámi doporučované tabulce jsou platné na období cca 1 měsíce.Pokud si tazatelka nekontrolovala spínání NT průběžně, nemusela si změny povšimnout.Napájení boileru jde přes jednofázový stykač, zapínání el.kotle přes třífázový ( viz foto )Při sepnutí stykač cvakne a každý ze stykačů má jinou intenzitu zvuku.Podle toho snadno poznám, kdy se zapne boiler, i když topení už dávno běží.Zapojení boileru při VT je nemožné.Měla jsem vodu ohřátou na cca 40°C a nastavila jsem teplotu 70°C.Boiler se nezapnul při VT, ale ani při sepnutí NT pro kotel ÚT, protože je spouštěn HDO samostatně.Pravdu máte ale v tom, že by měl být zapojen do zvláštní zásuvky, která musí obsahovat zemnící kontakt mít samostatný jistič příslušné velikosti.

Snížená sazba el.energie?
troja*

... není třeba poslouchat cvakání, stačí si udělat takový výpis (mne zajímá kotel, který povoluje NT na všechno a boiler se veze v 8-mi hodinovém intervalu ssebou)

Platí do: 28. 11. 2010
Vypnuto PONDĚLÍ - ČTVRTEK
7,20 - 8,00 11,00 - 11,40
14,40 - 15,20 18,20 - 19,00 22,00 - 22,40
Vypnuto PÁTEK
8,20 - 9,00 12,00 - 12,40
15,40 - 16,20 19,20 - 20,00 23,00 - 23,40
Vypnuto SOBOTA
8,00 - 8,40 11,40 - 12,20
15,40 - 16,20 19,20 - 20,00 23,00 - 23,40
Vypnuto NEDĚLE
9,00 - 9,40 12,40 - 13,20
16,40 - 17,20 20,20 - 21,00

Mimo to existuje možnost snímat pomocí doutnavky, nebo LED zapnutí "NT"

a snímat i provoz jednotlivých topných tyčí, pokud je automatické přepínání ovládané termostatem teploty vody za kotlem a tyto světelné signály umístit na výhodném místě pro sledování

doplněno 10.11.10 13:37:

P.S. ta tabulka před odesláním byla O.K., teď se to smrsklo

patronka*

To je škoda, že s Vámi zase nebudu souhlasit, když podle avataru jste můj člověk (pro takové dvě kočičky si jedu v pátek do útulku).Tabulku jsem si dřív vedla taky, ale pořád jsem ji přepisovala, takže raději poslouchám cvaknutí.Sluch mi ještě slouží dobře.Já každý den neperu, nepeču, ani nežehlím a čas sepnutí HDO se mění v řádu minut.Mimo to mi v zimě svítí kontrolka na kotli který mám v pokoji a léto trávím na chalupě.Před chvílí mi právě spolu s kotlem naskočil i bojler a bude hřát 3 hodiny ( v noci dalších 5 hodin).Tím jsme ovšem nevyřešili zadaný problém.Měl byste pro tazatelku vyhledat časy spínání jejího ohřívače, pokud již ovšem upřesnila tarif a typ elměru.

wrtulka*

Zdravím,

my máme tarif D25 - našla jsem ve smlouvě.

Takže jsem vytelefonovala že HDO by měl být v těhle časech:

PO2:007:0020:4023:45
ÚT2:007:0020:4023:45
ST6:009:3517:0019:3121:5824:00:00
ČT2:007:0020:4023:45
2:007:0020:4023:45
SO6:009:3517:0019:3121:5824:00:00
NE6:009:3517:0019:3121:5824:00:00

ale upozorňuju že my to FAKT celý rok takhle pouštěli! A na to HDO jsme projeli jen to co odpovídá spotřebě bojleru (porovnáno s předchozí fakturou)..

doplněno 10.11.10 19:55:

omlouvám se za mezeru může za ni ta tabulka..no aspoň drží tvar :-D

troja*

... máme tarif D25 - našla jsem ve smlouvě ... pro vyhledávání ve: predistribuce.cz/... platí pro PRE

potřebujete " číselný kód povelu"

patronka*

pro "Troja": Kde najdu ten číselný kód povelu prosím?

pro "Wrtulka" : Jste skutečně jista, že doba spínání NT se po celé účetní období nezměnila?

troja*

Podle toho jaký máte elektroměr. Na starým dvoukotoučovým mi to řekli na PRE - na novém placatém, digitálním, jsou tarify T1, T2, T3, T4 a po 30 sec. se střídají stavy. Vpravo dole je napsáno ( u mne pro PRE ) T1 - 565 - nepoužito, T2 - 566 - kotel, T3 - 569 - Boiler, T4 - 581 nepoužito, samozřejmě ten slovní text tam není, buďto poznáte z odběru, nebo zase by Vám to řekli na PRE, nebo kdo Vám fakturuje elektřinu. Potom podle čísla si obvyklé spínací časy najdete ve výše uvedené tabulce, které se mění každý měsíc. Změny jsou k ničemu, ale zřejmě se tím někdo živí.

doplněno 13.11.10 19:39:

P.S. jak se kočičkám (těm z útulku)?

patronka*

Prohlédla jsem svůj třífázový elektroměr (PRE) a dole jsou pod sebou natištěna čísla : K4 - 581;K1 533; K4 534;K3 537.Nahoře vlevo bliká buď spodní ( to je asi VT), nebo horní NT žluté světýlko.Někde uprostřed bliká červené.Já raději zůstanu u svého cvakání.Tazatelka wrtulka se zas neozvala, tak se nic nedozví.

Kočičkám se daří evidentně dobře, ale protože jsou na kost vyhublé, musím je hodně krmit dobrotami.To jsem zvědavá, jestli mi pak budou jíst normální kočičí potravu.

Snížená sazba el.energie? #2
troja*
K1 - 533 asi neobsazeno ... K2 - 534 - kotel ... K3 - 537 - boiler ... - 581 - neobsazeno ... i když to tak nemusí být. Asi jsou špatně opsány čísla s ohledem na špatnou viditelnost. Ale K? - 534 = odblokování spotřebiče sazby D 45d - tedy celkem denně 20 hod. s vypínáním po 40 min. a K? - 537 = odblokování přípravy TUV sazby D 45d - tedy v době NT ještě pustí střídavě boiler na 8 hod.
Kočičky budou asi sourozenci, podle vykousnutí na oušku. Doporučuji z granulí Frieskis - převážně hovězí - tj. žlutý obal se zrzkem a s hnědým označením dole, asi za 120 Kč (žluté označení = kuřecí, modré = rybí). Hezkou zábavu
patronka*

Zas jsem se nechala zblbnout a šla se podívat znovu s baterkou.Mám to správně!Akorát to světýlko bliká vpravo a ne vlevo, ale na to jsem přišla hned po odeslání odpovědi.(příště si budu říkat seno, sláma, seno, sláma..)Kočičky jsou opravdu sourozenci, jsou jim dva roky a byly už umístěny, ale u špatných (ne)chovatelů.Dostala jsem pokyny čím krmit, ale budu to postupně míchat s jiným krmení.Já už mám zkušenost, že kočičky umí být pěkně vybíravé v jídle.To vykousnutí na oušku - sousedka tvrdí, že se tak označují vykastrovaní jedinci v útulku.Wrtulka zas nic.

troja*
... tak jo, tak je to správně! opis shora = K4 - 581;K1 533; K4 534;K3 537
lui*

Opravdu jste si jistá, že jste všechny spotřebiče s velkým odběrem, pouštěli opravdu v době NT? Pokud ano, potom Vám žádná technika nepomůže. Jakékoliv technické řešení Vám v tom případě jen zvýší komfort ovládání-nebudete muset myslet na to, že teď zrovna začal NT a je potřeba zapnout přístroje, ale nesníží Vám spotřebu.

Pozor ať nedopadnete jako jedna rodina, o které jsem četl na Inetu. Měli taky signalizaci NT doma v kuchyni. A skončilo to takovou divnou "zábavou?". já nevím jak to nazvat. Jakmile skončil NT, tak se celá rodina vrhla na všechno co bralo elektriku a začala vypínat. Docela nezvyklý pohled pro případnou návštěvu.

wrtulka*
hodnocení

0x

Zdravím,

tak jsem se nakonec na ty elektrárny vydala. Chtěla jsem vědět jak to je.

Pán si vyjel obě faktury tu loňskou i tu letošní. Vzal si kalkulačku a počítal v jakém poměru máme ten levný a drahý proud. Kupodivu zjistil to co my. Prostě za ten rok kdy jsme pouštěli myčku a pračku podle časů NV (ty časy mi znova vytisknul a FAKT jsme to pouštěli dobře) se to vůbec neprojevilo na faktuře.. reps. na % využívané NV. Prostě vůbec se nezvýšil odběr v NV. Poměry byly za oba roky úplně stejné. Problém je že vzhledem k tomu že ve vyúčtování máme jak tu drahou tak tu levnou el. energii tak tarif i připojení je v pořádku. Takže ani tam nám pán neuměl vysvětlit jak je to možné. Domluvili jsme se že jediná varianta je že si půjčíme u nich měřák a změříme si týden v domácnosti kdy budeme nezřízeně myčkovat a pračkovat.. a pak budeme dodržovat ty časy NV. Pokud to vyjde na stejné je to divné. Nicméně stejně by se s tím nedalo nic dělat.. dalo by se jen konstatovat že je to dvné... Pokud ne byla chyba na naší straně.

Nejlepší by bylo, kdybyste si nechala v rozvodné skříni vytáhnout - zapojit signalizační doutnavku. Mám to na chalupě a když doutnavka svítí, tak vím, že mám drahý proud a nic nezapínám. Když doutnavka zhasne, tak řežu cirkulárkou, vařím kafe v konvici nebo si mohu pustit i teplovzdušný ventilátor. Mám totiž víkendovou sazbu a tak mě stojí kWh - 1,60 Kč. Jde to od pátku 12,00 hod až do neděle 22,00 hod. a spíná to také HDO.

lui*

Tak jsem si celou diskuzi projel znova, a něco mi v ní chybí. Dejte si s tím tu práci nebo spíš čas, a zkontrolujte si, jestli v době kdy by měl být nízký tarif, taky Elektroměr počítá v nízkém tarifu. Napadlo mě taková , možná hloupá myšlenka, související třeba s nějakou závadou na přepínání sazeb v elektroměru. Nevím jaký elektroměr, příp. HDO máte, fotka Elektroměrové skříně by možná pomohla. Zkuste to vysledovat jak se to chová v době nízkého tarifu.

doplněno 21.11.10 01:01:

Jak velký je ten ohřívač vody? Kolik litrů obsah?

wrtulka*

Zdravím,

ohřívač vody je na 160l vody. Ještě mě napadlo máme ještě jeden malý v kuchyni ten je na 10 nebo na15l.

Přikládám fotky elektorměru..foceno v době kdy dle rozpisu jede ten levný proud.

Snížená sazba el.energie? #3
wrtulka*

mám ještě jednu fotku.. foceno hned za sebou..

Snížená sazba el.energie? #4
lui*

To co jste nafotila, je jen elektroměr. Podle všeho je v tom okamžiku odběr 130 - 510W nebo 510 - 2050W. Podle toho jestli na tom displeji svítí 4 nebo 5 dílků. Nedokázal jsem to přečíst. Pokud by to bylo do těch 2050W, tak by to mohlo svědčit pro zapnutý bojler. Pokud je to jen do těch 510W, tak to stoprocentně v tom okamžiku vodu neohřívá.

Máte 160l. bojler. Jakou máte spotřebu teplé vody denně? Spotřebujete za den celou zásobu (160l) teplé vody? Pokud ne, tak se samozřejmě bojler dohřeje na nastavenou teplotu vody dříve, a nemá předpokládanou spotřebu v NT.

Pak je tu ještě možnost nepravidelnosti povelů HDO. Nějak jsem nikde nenašel vašeho dodavatele energie. Pokud je to PRE, tak Vám tady: Autor: troja @troja Datum: 09.11.10 19:23

posílal odkaz na kontrolu časů spínání. Jde to tam dohledat zpětně podle datumu. K tomu potřebujete znát kód povelu HDO. Ten bude na přijímači HDO. Vedle elektroměru musí být ještě jeden přístroj, buď malá žlutá krabička, nebo téměř stejně velký jako elektroměr, a to je právě přijímač HDO. To je přístroj, který přijímá povely ze sítě, a přepíná vysoký a nízký tarif. Dále bude pravděpodobně v rozvaděči už jen jeden třífázový jistič, jeden jednofázový jistič, to určitě poznáte, a nulový můstek-to je taková malá porcelánová krabička. Pokud si nebudete jistá tím kódem, nafoťte prosím ten přijímač HDO. Snad to půjde přečíst.
patronka*

Dobrý den, já se v této otázce tak trochu vezu s sebou, zdá se mi nesmysl zakládat nové vlákno.Po Vaší odpovědi jsem šla hledat malou žlutou krabičku, ale žádná tam není.Mám zřejmě trochu jiný typ elměru.Můžete mi prosím najít na snímku kód spínání HDO? Děkuji.Ještě k dotazu wrtulky.Pomohlo by, kdyby na 24 hodin vypnula jistič pro boiler?

Snížená sazba el.energie? #5
lui*

Ano, máte jiný typ elektroměru. To už je typ kombinovaný s přijímačem HDO.
Kódy jsou ta čísla vpravo dole.
K1:581
K2:533
K3:534
K4:637
Nevím, jestli jsem to přečetl dobře.

hodnocení

0x

Celou diskusi jsem nepřečetl z důvodů jejího rozsahu , stanoviska se potvrzují , doplňují a opakují. Váš problém, bude asi jak zjistili ve kterou denní dobu je odečítána spotřeba v NT( nízkém tarifu).Nejednoduše to lze zjisti na hlavním vypínači bojleru na ohřev vody.Vypínač je zpravidla vybaven doutnavkou , pokud ne je možno ji odborníkem doplnit a nebo vyměnit vypínač , vypínačem s doutnavkou. Pokud doutnavka svítí , v celém bytě je zcela určitě odečítána spotřebu v NT. Fotografii vodného vypínače přikládám.miro

Snížená sazba el.energie? #6
patronka*

Ráda se poučím, já mám takovéto vypínače s doutnavkou pouze u třífázových spotřebičů (sporák a kotel ÚT).Tyto spotřebiče i boiler mají ještě vlastní spínání opatřené kontrolním světýlkem. Pro úplné vypnutí používám jističe.HDO funguje jak jsem psala výše přes třífázový a jednofázový stykač.Mám sazbu D 20 komfort, t.j.20 hodin NT.U boileru jsem podobný vypínač nikdy neviděla.

Pokud máte signalizační doutnavku jen na boileru , tak ta vždy vypne , nejen při vypnutí nízkého tarifu , ale i , je-li voda v boileru nahřána na nastavenou teplotu. Tato kontrolka tedy není spolehlivou signalizací pro NT a VT.Kontrolka také nesignalizuje , je-li voda nahřatá na nastavené maximum a HDO je přepnuto na NT . Ostatní spotřebiče však využívají NT , jelikož počítadlo elměru je přepnuto na NT. Pro spolehlivou orientaci , kontrolka (vypínač) musí být umístěna na přívodním vodiči pro boiler - el . topení apod. . HDO ovládá pouze přepnutí počítadla elektroměru na VT nebo NT a také dá signál stykači , stykačům (k zapnutí-vypnutí ) které blokují výkonnější spotřebiče-boiler , přímotopy a pod. , aby nemohly být provozovány na VT, Tento stykač je zpravidla umístěn v domovním rozvaděči.V případě bojler i topení , jsou v rozvaděči 2 stykače , jeden pro bojler a druhý pro topení.Je to z důvodů , že pro topení máte k depozici 20 hod. NT a pro bojler jen 8 hod. Kontrolka u bojleru signalizuje 8 hod, NT a kontrolka u topení 20 hod. NT. Kontrolky u třífázových spotřebičů , jak uvádíte , jsou spolehlivými signalizátory VT a NT , pokud to nejsou kontrolky přímo na zařízení , které signalizují jen jejich provoz podle nastavených hodnot (teploty). miro

kejki
hodnocení

0x

Vrtulko, máte spotřebu vysoký - nízký tarif téměř 50:50, tzn., že vám spotřebiče jedou skutečně v NT. Ale hledejte žrouta ve VT. Dá se půjčit, nebo koupit měřák do zásuvky. Může to být starý mrazák, lednice, která netěsní a běží často, kuchyňský bojler, který není na NT a dohřívá pořád, s každým šplíchnutím vody. Nová televize, která žere jako přímotop, počítač s výkonnou grafikou a pod.

Sice tyhle čínské elektroměry nejsou žádný zázrak, ale chyba bude jinde.

kejki

ještě přidám halogenové žárovky v podhledu, to je taky nenápadný přímotop.

troja*

... navazuji > je možné, že je něco špatně zapojeno, tady spotřebič, n.př. boiler 160 l něco sežere. Zkusil bych a tedy před boilerem by měl být vypínač, jak výše uvedeno, s doutnavkou. Vzhledem ke znalosti zapínání x vypínání HDO TUV, ráno vypnu vypínač před boilerem a večer ho zapnu a to mám 120 l.

Jiné fígle jsou pak, možnost dálkového ovládání kotle termostatem hlavním a vedlejším, vyrovnávání teploty v místnostech pomocí termostatických hlavic, včetně světelné signalizace činnosti jednotlivých topných těles ...

Samozřejmě osobní evidence spotřeby v každém měsíci ke dni teoretického odečtu. Nepřináší to úsporu, ale víte, že spotřebováváte rok od roku méně kWh, ale platíte stále rok od roku více a více ...

V celku mi to připomíná počátek technické revoluce, kdy dělníci rozbíjeli stroje, protože jim berou práci ... dnes by to chtělo rozbíjet sluneční elektrárny, protože zdražují elektrickou energii a to bohužel, nesprávně nastavenými výkupními cenami.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]