Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
musí být pozemek před započetím stavby oplocen? Koupili jsme zahrady, která je oplocena vzhledem k okolním pozemkům, ale mezi námi a původním majitelem ještě plot nemáme. Může původní majitel na plotu trvat ještě před tím, než začneme stavět?
Palec
k tomu mě napadá dotaz:
kdo určuje jaký plot mezi sousedy komu patří?
Nebo je to určeno jen místní vyhláškou či dohodou... je na to nějaký zákon?
Taky budu dělat plot,ale nikdo ze sousedů nevíme, kdo si má plot udělat na jaké straně sousedících pozemků, protože město nám to nijak neurčilo.
Díky.
Hospodin. ŽÁDNÉ pravidlo, vyhláška či zákon toto neupravuje. Nikdo není povinnen si svůj pozemek plotit. Je to každého věc. Jetsliže však plot postavím, pak se o něj musím starat, protože je můj. Pochopitelně když nemám plot a chci chovat např. psa či slepice, tak JÁ musím zabezpečit, aby nemohli vnikat na sousedovic pozemek.
Chodím k jedné kamarádce, která bydlí v souvislé zástavbě. Zahrádka vedle zahrádky. A jelikož se tam sešli lidé stejného ražení, kteří se o zahrádky starají, nemají žádné psy apod., tak ploty mezi sebou nemají vůbec . Nebo pouze symbolické. A všem to vyhovuje. Všude samé kytky, keře, udržovaný trávník. Takže i když šířka každé zahrady je cca 8 m, tak když jste na své zahradě, tak si připadáte, že kam oko pohlédne, tak je to Vaše. Hluboce před těmi lidmi smekám
Taky jsme nevěděli čí je plot, tak jsme ho obnovili se sousedem spojenými silami.Nezapomenutelný zážitek.
podle mě patří plot tomu, na čím pozemku leží, pokud neleží přesně na hranici a to myslim neleží hodně často. Přesná hranice se však určuje těžko. Většinou geodeticky (tj. draho) a ještě je to s jistou mírou přesnosti/nepřesnosti.
míro, tak to není.
Plot je toho, kdo ho postavil, zřídil, zaplatil a podobně.
Klidně můžu postavit svůj plot na jiném pozemku! A stále bude můj. Pokud se nedohodneme jinak.
Milan,e když jsme u plotu .. někdo mi někde řekl, že oplocený pozemek smím mít pouze ten kde mám trvalé bydliště a nebo který má číslo popisné. Ale pokud máš jen chatku, kde máš jen evidenční číslo, tak že ten pozemek nesmíš mít oplocen. Třeba srub u lesa. Je to pravda, nebo zas někdo vyrobil kachnu?
je to kachna, do té doby, nežli bych dostal právní vysvětlení. Ale tak jak jsi to napsal, je to kachna, důležitost někoho, neznalost, zloba, nevědění...
Asi to nebyl úmysl, ale zaručených zpráv na "vlastní pupek" jsem již za svůj kraťoučký život zažil...
doplněno 08.11.10 20:03: "kde mám trvalé bydliště"Fido. To je opravdu hloupost. můžeš si oplotit jakýkoliv svůj pozemek. Třeba jen zahradu bez chatky.
děkuji za odpovědi oběma. Myslel jsem si to, ale paragrafní kličky jsou děsně pokroucené, tak se raději optam, než šlápnu vedle .. A ještě dotaz, je jedno jaký ten plot bude? Třeba z ostnatého drátu oprostřed lesa na mém pozemku?
Jo, můžeš si ho klidně udělat z kůlů a na ně dát lebky svých nepřátel. Jsou vyjímky - např. památkově chráněná místa. Tam musíš stavět plot dle požadavků památkářů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.