Nejste přihlášen/a.
mam dotaz,
byt v patre, tramy, zaklop, ca 5cm skvara, nyni potrebuji 5cm neceho, na to krizem 2x 15cm OSB pd.
tech 5cm potrebuji necim dosypat.
Ptal sem se 100x a mam 100 ruznych nazoru.
Dosypat liaporem, polozit polystyren, vysypat kulickovym polyst. atd.
Mam v planu dat tam centak dva neceho mekciho na finalni dorovnani skvary a na to 3-4cm podlahoveho polystyrenu.
NEvim, jestli by bylo dobre tam davat jen 5cm polystyrenu, jelikoz to 100% rovne neni. Tak mne napadlo bud 1cm mekciho polystyrenu, nebo centak dva perlitu a na to podlahovy polystyren. Co myslite?
Na to osb a lepit perodrazky k sobe. A nevim jestli i obe vrstvy slepit, nebo mezi ne neco dat, aby to nevrzalo atp. Opet co nazor to protiklad
A pak sesroubovat, rastr 30-50cm?! A srouby asi presne delky, aby nesly do polystyrenu pod osb, nebo to nevadi?
A posledni otazka.. dilatacni pasku kolem osb? nebo i kol. polystyrenu?
nebo tam pak dat tmel, prip polyuretanovou penu?
Diky moc.
Filip
Ze zkušenosti:
Liapor, bez roštu, dorovnat podle rovných latí (používám CD-profily od SDK). Doporučuji místo tloušťky 2x15mm dát 12mm a křížem 18mm (OSB nebo MFP), podlaha je povnější. Dilatace okolo zdí přináší problémy při pokládce, neřeším ji, podle mého názoru a zkušeností je nepotřebná. První vrstvu dorážím do jednoho rohu místnosti, druhou vrstvu pokládám od protilehlého rohu. Vrstvy k sobě nelepím - pokud se lepidlo dostane do drážky, desky nesedí a lepidlo udělá více škody než užitku. Vruty na sešroubování volím s délkou o něco větší než je tloušťka obou vrstev, je důležité první vrstvu předvrtat a zahloubit, aby vruty nekoukaly a mohly se v horní desce protočit - tím se obě desky přitáhnou k sobě. Po položení první vrstvy liaporem dosypávám spáry mezi deskami a zdí. Spáry mezi zdí a druhou vrstvou většinou plním PUR pěnou a ořezávám do roviny s podlahou.
dekuji za rychlou odpoved!
osb uz mam koupene... tak s tim moc nehnu... zvolil jsem stejnou tl. abych mohl zbytky z prvni vrsttvy pouzit do vrstvy druhe.
A doporucujete tedy spis 5cm liaporu nez polystyren? A duvod?
A strhavat podle toho profilu na sdk.. a pod nej neco dat a nechat ho tam, ze na nem deska bude primo lezet?
diky
F.
Doporučuji liapor, není pružný a utvoří tvrdý podklad pod desky.
Nasypat liapor a do něj usadit CD jako rovinu pro budoucí podklad podlahy v dané výšce, prostě tam to CD zahrabat, zavrtat, zatlačit. A až podle něj uděláte rovinu celé místnosti, tak opatrně vyndat, budete mít vercajk na další místnost, případně potom na strop . Pěticentimetrová drážka pod OSB deskami nevadí, hlavně ať Vám při vyndavání nepadají kuličky na dorovnaný podklad...
aha, takze profily vyndat.. to jsem z prvniho prispevku nejak nepochopil.. ok
a frakce 4-8?
pocital jsem 5cm 30m2 ze to bude 1,5m3.. takze tricet pytlu.. a pytel tak za 160,-Kc... ok, to by slo..
No, na 5cm tloušťky možný frakci jemnější, ze čtyřky děkáme osmicentimetrový podklad. Doporučuji koupit liapor sušený, nebudete muset přehrabovat než vyschne nebo riskovat zkroucení desek, cena není moc rozdílná. Pytel něco přes stovku - jak kde...?
Jj, ten nesušený je o vteřinu levnější a dodává se jako "volně ložený"třeba v otevřenejch velkejch pytlích a ve stevebninách ho přesejpaj do pytlíků, který se daj odnést jedním člověkem. Ale když ho vysypeš, tak je vlhkej, a položit na něj "dřevotřísku"je koleda o vlnitou podlahu. Ten sušenej je v zatavenejch igelitovejch pytlích už jako finální produkt. Mrkni na liapor.cz/... ...
jasan diky.
jen tak premyslim ze to bude trictvrte tuny materialu.. krom dopravy.. premyslim o zatizeny podlahy... ve srovnani s podlahovym polystyrenem.. nebo s tvrzenym polystyrenem... kdyz k tomu pripoctu hmotnost skvary pod tim... tak nvm nvm
jakou nevyhodu teda muze mit polystyren vuci liaporu?
Hmmm, s drceným PST nemám zkušenosti, ale přece jen je trošku pružný, pak bych se bál určité pružnosti podkladu a tím vrzání finální podlahy, ale to fakt jen teoretizuju. S liaporem zkušenosti mám a pouze dobré, proto doporučuju - nevnucuju!
nn, ja myslel deskovy polystyren
jeste me napadlo ze liapor s frakci 1-4 bude delat problem pri pokladce.. bude zapadavat do drazek, ne?
ale stejne nemohu preci pripravit celou plochu v kuse... jak bych po tom pak chodil.. nedovedu si to predstavit..
mel jsem v planu polozit pruh desek polystyrenu, rovnou zakryt prvni radou osb nadelku... a takhle postupne celou podlahu... a pak polozit druhou vrstvu...
A jeste k lepeni.. nazacatku bylo neco "pak se lepidlo dostane do drazky a je problem" vzdyt bych ho daval do drazek, aby se to s perem slepilo...
nekde jsem vycetl ze je dobre to jeste lepit celoplosne, nekde ze lepsi dat mezi to neco, jak jsme psal.. to tedy jeste nevim..ale na to ma, porad trochu casu na rozmyslenou
Aha.
Deskovým PST nevyrovnáte nerovnosti podkladu k rovině pod OSB.
Drážky musíte ucpat, stačí igelitová krycí fílie, 20m2 za 20,-Kč.
Chodit po tom nesmíte, musíte dělat rovinu směrem k východu z místnosti a první vrstvu OSB pokládat od vchodu dál do místnosti.
Lepení drážek mne nenapadlo, drážky lícují, takže lepidlo rozhodně překáží. Myslel jsem plošné lepení, potom ale je problém dodržet rovnoměrnou tloušťku lepidla, zkoušel jsem to na hřeben, ale stejně je to problém. Došel jsem zkušenostmi k závěru, že se při této pokládce na pár věcí můžu vys*at. A to je lepení a dilatace u stěn. Radši si dám záležet na přípravě podkladu a pořádnému sešroubování obou vrstev. Zatím mi to funguje.
to marabu:
asi jsi se sekl v poctech. Liapor ma max. 500kg/m3, tj. 5kg/m2 = 1cm, potrebujes 5cm tj. 25kg/m2, pri 30m2=750kg
+ 2xOSB tj. cca 30kg/m2 Celkem tedy 1,6t.
a to je to dost, nevim co bylo na skvare
Zduvodu, zateze bych co nejvice srovnal skvaru, dosypal jen to nejnutnejsi tj. 1cm Liapor + mineralni izolaci nebo EPS a 2xdeska
nebo vybral skvaru, vyrovnal Liaporem + mineralni izolaci nebo EPS a 2xOSB
no lepit drazky prej lepsi.. ale nvm.. nezkousel jsem. nevim, zda to do sebe bude zapadat s lepidlem hure nebo ne. mam 2 lahve tekuteho lepidla, kde se utizne hrdlo a aplikuje se to primo do drazky...
a lepit k sobe.. to je jedna vec no, to ze musi byt stejna tl. lepidla.. ale pokud bych to srouboval prubezne, tak to asi vzdy pritahnu a bude to ok, tedy pokazde stejne... Ale pokud budu mezi osb jeste neco davat, tak lepit nebudu. Jestli tam tedy neco dat nebo ne - zatim nevim
K hmotnosti.. trictvrtr tuny jsem pocital liapor. Tedy zminenych 750kg. Osb jsem nepripocitaval.. ty tam budou tak jako tak...
Talze jsme to spocitali oba stejne.
Skvaru odstranovat nechci.. problematicka, 4.p, maly vytah, pak 15 schodu, prujezd a pak az chodnik, kde by byl kontejner.
Navic to prasi a uz ted mam od milych sousedu treti dopis, ze bych to mel delat nejak neprasne... jak, to mi uz neporadili..
minaralni izolace je co? nejaka vata?
a ESP je podlahovy polystyren?
A 1cm vrstvy.. liapor nebo perlit - to je asi fuk, nebo ma neco vyhodu? Lepe se treba jedno z toho rovna? To mozna liapor, ikdyz v teto prakci jsem ho nevidel, tak poradne nevim...
Pro toto reseni jsem se rozhodl dnes odpoledne, nez jsem napsal do teto diskuze...
Taky jsem se obaval ze polystyren primo na skvare neudela rovinu, ale proto jsem pak chtel dat ten 1cm neceho na srovnani...
Když to budeš lepit, je to těžká honička, musíš KAŽDOU desku přesně položit, pak už s ní nehneš. Když to budeš dávat nasucho podle mýho návodu, tak si i tu druhou vrstvu nejdřív položíš a proti zdem vyklínuješ, a tím stáhneš dohromady, abys měl klíny v drážkách. Potom to jen proběhneš a prošroubuješ. Ale rozhodnutí je na tobě, já jen sděluju zkušenosti...
klin ti vytvori dilataci u sten a zaroven ti bude stahovat desky k sobe (musis do nej, ale bouchnout )
pokud bude sroubovat nic nelep a jak psal hop horni vrstvu provrtej nebo pouzij vruty s drikem aby se ti desky dokonale stahly, mezi desky nic nedavej snizis tim tuhost (vrzat to nebude...neboj)
nevim jak vypada tva skvara, ale co takto:
stavajici skvaru vyrovnej, pripadne jen dosypej nekam liapor, kdyz nepujde srovnat, poloz 1xOSB 12, EPS a 2xOSB.
jinak jak bylo napsano predeslem prispevku
mineralni izolaci doporucuje vyrobce liaporu jako krocejovou izolaci tj, na zasyp das izolaci cca 2cm.
pro tento ucel se pouziva "tvrda" izolace pro plovouci/lehke podlahy, podobna se dava i pod beton (tj. je zase izolace do tezke podlahy), EPS je tvrdsi a hlavne levnejsi, takze dle penezenky.
tak zase diatace.. 8-)
skvaru mam srovnanou celkem dobre.. ale trochu se vlni a obcas vetsi "kaminek" kterej by desce trochu vadil, takze centak liaporu nebo enceho jemneho na dosypani a na to podlahovej polystyren asik...
mno.. to se na to netesim... bude s tim srani
jsou horsi veci
delas plovouci plovouci podlahu, ktera bude pracovat, proto dilatace doporucuje se cca 10 -15mm (u sten)
ok.. a co tam ten 1-1,5cm dat? jen klinky..to bude asi blby.. spis naka paska nebo neco, co upevnim na zed, nebo to podrzu esp desky nebo tak...
dej tam par klinu, serizni nejake prkynko, az budes mit vse hotove, kliny vyndej. Dej tam treba pas EPS nebo PUR penu. Je to spise z duvodu aby ti tam pak nepadal borcus.
Jinak se pouzivaji stahovaci pasy na desky, ale pokud si odriznes kousek desky s PD a pres ni desky sklepnes bude to taky dobre.
Tak abych Vam nastinil dnesni den.
Koupil jsem pytel Perlitu na lepsi dorovnani a lati strhl rovinu a dale jsem koupil podlahovej polystyren 100Z 30mm. 6 desek.
Jel domu, zkusil srovnat perlit, vodovaha ok, polozit polys, vodovaha ok, polozil osb. Vse se jevilo dost dobre, tak jsem nakoupil 30m2 polystyrenu a 400l perlitu pro cca 1cm vrstvu, dale takovej ten filc, nevim jak se to jmenuje, maliri to davaji na podlahu a nabytek. Rozhodl jsem se dat to pod polys, aby perlit atp nelital do skvir v polystyrenu a aby polystyren proste nevrzal. Totez i zvrchu na polys, mezi polys a osb, opet aby to nevrzalo..
Desny sr*ani s tim.. nekolikrat oddelat desku a filc a dorovnavat perlitem... jakmile bylo 5 desek namiste a ok, tak jsem je zazilil nekolika deskama osb, aby se to zatizilo a nehnulo.. a dodelal 5.5metru pruh odezdi ke zdi.. taknak vodovaha porad ok... zacal jsem druhou radu... tim mi vznikla plocha na polozeni osb, tak jak tam budou ve vysledku, zacvak jsem perodrazky... /jen jsem to samo zatim nesrouboval/.
Kdyz jsem se po teto "podlaze" prosel.. videl jsem ze obcas ntrosku nekde asi dulek.. tak se to prohlo.. dorovnal jsem. a chodil po tom.. Zjistil jsem, ze i ta blba osb deska byla po delce prohnuta! Lehce, ale je.. takze ani ta neni proste 100% ok...
Ale: pri chuzi se mi nezdalo ze by se to prohybalo... ale kdyz jsem se pak dival na "podlahu" kdyz po ni sel nekdo jiny...:-O neveril jsem vlastnim ocim :-O Fakt jako na vode.. cely se to vlnilo...! Min o centak to litalo nahoru dolu... Chapu ze po sesroubovani v hustem rastru to bude lepsi..ale urco ne o moc... Tak jsme bezradnej... fakt nvm co s tim.. jestli bez polystyrenu by se to vlnilo min /holt bych mel 3cm schod a dal osb na perlit... ale nevim, zda bude vysledek lepsi.. dela skvarova podlaha se lehce na tramech prohyba... skvara ma trochu viuli.. osb taky.. do toho jeste polystyren... a vysledek fak strasnej... tak nevim jak dal.
slysel jsme ze de perlit misit s cementem a udelat z toho beton, ja kterej se pak prej da dat rovnou plovoucka.. asi jeste nivelacka atp... tak kdybych to udelal takto.. .asi i s osb, kdyz uz je stejne mam... Ale nevim co zas hmotnost cele podlahy... nebo jestli nejak vykydat tu skvaru a znova pekelne prasit... fakt sem bezradnej..
nekdo nejaky napad pls?
OSB musi byt cca 48hod. polozene/oprene v naproste rovine a takto se natahne nebo odejde vlhkost aby nedoslo pri montazi k problemum.
Ja mel 2xOSB 12 na mekem EPS jen polozene a ani se to nehlo
Vlni se ti to z duvodu prohnutych desek nebo nerovnosti na zasypu, ten filc pod OSB tomu jeste pomuze v EPS problem nehledej, samozrejme na hrane se muze promacknout, proto neslapat na hranu(cca 50cm daleko) a proto se u dveri v miste dilatace dava misto EPS pevny podklad.
Covece ja bych to videl na nove vyrovnani zasypu a rovne desky a hlavne podle frakce i tloustku jinak dojde k drceni.
jak v miste dveri pevny podklad? jakej..?
ale tak daleko jeste nejsem8-)
Na hrany jsem neslapal.. ale kdyz jsem sel po ty plose 2.5 x 2m tak se prohejbala...
a esp.. proste nelezi na uplne rovnem podkladu, ikdyz skvaru mam navrchu jemnou, jeste tam sypu perlit.. strhavam to a vodovahou kontroluju.. polozim desku polystyrenu a dorovnam ji.. dotlacim kde je treba.. do roviny.. ale proste stejne nelezi upe rovne... a osb se prohne..
Nvm jestli kdybych misto polystyrenu dal liapor 1-4 a tech 750kg by ta podlaha snesla... tak jestli by se osb nevlnilo..ale to uz snad ne...
Jen proste nevim co vse tam muzu dat, abych si nevytvoril mezonetovej byt
pevnym podkladem, je mysleno, ze misto EPS das liapor a OSB po uroven EPS cca 30cm od stredu zdi nebo kde bude udelana dilatce.
musis to udelat rovne, pouzij lat nebo CD profil, ktery zahrabnes nebo podsypes liaporem, roztec co nejvetsi, mezi das liapor a stahnes lati.
liapor bych dal po cele plose, min. 1cm
lat nebo CD tam klidne nech, dej EPS a desky
ja nvm.. cela podlaha na tramech asi pruzi.. skvara taky "pruzi"... perlit taky trochu.. polystyren taky... prijde mi, ze musim misto polystyrenu neco dat.../neco jineho... popripade nic a dat jen liapor a osb.. o dva tri centaky budu niz, ale treba uz nebudu jako na vlnach... pokud teda nedam perlitu moc... myslim, ze v moc vysoke vrstve byt taky nemuze.../
ptz jak polys lezi na perlitu tak se do nej stene bori a nelezi rovne.. aspon se mi to teda nedari rovne umistit... ja fakt nvm...
a co tam puvodne bylo, to nepruzilo?
pokud je to tak jak pises, tak jedine polstare (tramky) polozene ve skvare (ve tvem pripade asi az na zaklop) napric nosnych tramu, pokud vezmu, ze mas roztec nosnych tramu cca 1m, bude to chtit hranolek 10x8, kdyz vezmem, ze zaklop tustane muze byt 8x8
doplněno 14.11.10 10:06:nebo:
odhrn cast skvary a na zaklop poloz OSB (a over pruhyb) pak prosroubuj se zaklopem, pak jak drive
Marabu:
Než začneš s experimenty,prohrabej minulé diskuze.Ale nejlepší je,přečíst si něco seriozního o podlahových systémech.Já narazil na skvělý magazin.Kromě rad a průmyslových postupů je tam vše,co se objeví jako novinka.
Doporučuji.
A co rikate na beos s perlitem?
Prej se da misit s cementem /uz jsem o tom psal vcera nebo kdy/.
Kdybych dal na vrstvu skvary tenhle beton, ve vrstve asi 4-5cm a na to treba osb, nebo kdyz to bude dost rovne tak vysterkovat.. to by se videlo... co na to rikate?
Nebo jiny odlehceny beton...
Nevim teda, kolik by vazil a jaka by musela byt minimalni tl., to bych jeste musel propocitat... Ale jako postup zvolit toto..?
Popripade teda bez skvary.. ta taky nevim kolik vazi...
A k otazce jestli se to houpalo predtim.. no trochu jo...moc nevim, to jsem nesledoval.. ale nevlnilo se to pod kazdym krokem... jako tahle moje "nova". Kdybych ji z¨takhle udelal vsude, musle bych púak asi mit nabytek nasroubovanej na stene.. aby se pak nehejbal s kazdym krokem 8-)
Kazdopadne bych ted po zkusenostech premyslel o nejakem vyliti.. at uz cimkoliv... Jestli je to tedy realne...
ja bych ti skvaru vyhodil, jestli mas jen 5cm nebude to tak hrozne, sam jsem po schodech tahal zasyp, ale 20cm ze 120m2
pak jsem zjistil, ze par prken na zaklopu je v haji a nelitoval te prace, udelal jsem rost a novy zaklop a ani se to nehne
na zaklop dam hobru cca 4cm a uz jen lamin. podlahu. Cele to vyjde mnohem levneji nez nejaky suchy system s OSB atd. deskama.
pokud budu chtit dat lino nebo koberec polozim jen jedu desku, ale to neni v planu.
cena sucheho systemu (OSB nebo Sadrovlakno + hobra 20mm) cca 500,-/m2 a jeste finalni lamin. podlaha cca od 200,-/m2 at nezeru celkem tedy 700,-/m2
pokud pouziju vsude lamin podlahu staci jen hobra v mem pripade dam 40mm kde cena je cca 180,-/m2 + 200,-/m2 lamin.podlaha celkem tedy 380,-/m2
cenovy rozdil znacny a vysledne dB hluku + krocejak vyborny
jenze sousedi uz me zabijou jestli do skvary zas hrabnu..
zaklop mam ok.. celej jsem ho kontroloval a podlozil.. Ale jestli nebude jina moznost..holt bych utesnil okna dvere, najal nakyho chudaka s dejchacim pristrojem.. a nechal to napytlovat:D
s perlitobetonem zkusenost nemas?
A nejaky odhad kolik tramy unesou, jak tezka podlaha dohromady muze byt - mas?
s lehcenym betonem zkusenost nemam
tva nosnost je dana velikosti tramu, delkou,rozteci a stavem
4,5m x 14x20 roztec 70cm
4,5m x 16x21 roztec 80cm
4,5m x 16x22 roztec 90cm
4,5m x 16x23 roztec 100cm
je pro cca 400kg/m2, kde je brano celkove rozlozeni vahy tj. rostem apod.
tramy mam ca 24x17,5cm na vejsku, roztec neco pes sto (osove), mezera 90cm. Zjistim tedy hmotnost betonu.. A taky hmotnost skvary, ktera tam ted lezi...
Chjo.. fakt zbavit se skvary, udelat dalsi rost(kvuli vysce) na to osb, odlehcenej beton... a rovinka je doma...
reknu ti to presne ve tvem pripade 21kg/m2 (10mm) - cemix
jinak na beton zapomen (nemas velkou roztec a zde i zaklop musi pruzit), beton vychazi na cca 4tuny, nesmis prekrocit stavajici vahu.
budu se zase opakovat, udelej rost a jako zaklop muzes pouzit uz koupene OSB, pak krocejovku a zase desky, nebo jak ja jen hobru
mas tam 5cm skvary, ktera stejne nic neutlumila tak neni potreba resit nejak zvlast hluk, jen krocejovku
i odlehcenej beron by bylo takovy tezitko?
hele mas icq nebo neco, at to tu nezahlcuju otazkama.. cekam ze budu mit stejne jeste obcas nejaky ten dotaz...
odkaz na polystyrenbeton ekostyren.cz/...
Já bych to mrskl místo škváry...a sousedy pošlete na hory.
tak je 14dni po Novem roce, snad uz nebudou sousedi nadavat jak maj na Vanoce naklizeno..a muzu se konecne zase pustit do akce.. vhledem k okolnostem asi budu muset volit tramky a osb, tramky tedy ca 10x10 a na to 2x 15mm osb 4pd a prosroubovat.
Resim jeste jestli staci ca po pul metru tramky zahrabat do skvary a udusat, nebo jestli vytrhat zaklop a prosroubovat tramky k nosnym tramum.. Tedy znovu prasit a pak resit o to vice krocejovou izolaci...
nejaky nazor? dekuji moc
aak.. mam objednane tramy, ktere pujdou krizem na nosne tramy, po 50cm, prosroubovane k nosnym tramum vrutem 8/200, s podlozkou.
Ted premyslim, zda bude stacit kdyz na nove polstare dam krizem 2x 15mm osb 4PD a na to linoleum, nebo resit krocejovou izolaci jeste jinak.
Pokud ji jeste vice resit, tak asi na polstare dat jednu vrstvu 12mm osb 4PD, na to hobru a na to krizem 2x 15osb?
nebo na polstare 2x15osb, na to hobru a na to jednu 12mm osb?
ci uplne jinak? popripade jestli 12mm osb staci.
Nebo ne hobru ale neco jineho, popripade jakou tl.
Dekuji moc.
Filip
na rost (tramky)dej penove tesneni (tesneni pod UW)
jelikoz vim, ze mas nakoupene OSB 15mm, dej na rost 2x OSB pak hobru pod lamin. podlahu (tu 20ti tunovku (zelena)
a 1x OSB 12.
kdyby jsi OSB nemel koupene, dal bych na rost 1xOSB 22 nebo 1" prkna, tu hobru a 1x OSB 12
doplněno 01.02.11 18:59:nejdulezitejsi je pevny zaklop, rost je OK, pac je stejny jak muj
jeste doupravim "kdyby jsi OSB nemel koupene, dal bych na rost 1xOSB 22 nebo 1" prkna, tu hobru a 1x OSB 12"
klidne muzes dat misto OSB 12mm - 1xOSB 15, mozna ti pak OSB vystaci na vsechny mistnosti
mam jen 1 mistnost a 15osb mam na dve vrstvy.
Takze polstare, penove tesneni, prvni vrstva osb /tu prosroubovat skrz tesneni do tramku?/ a na to krizem druhou osb a prosroubovat, ok?
a tu osb12 na hobru jen polozim, nebo prosroubuju k hobre, nebo prosroubuju az do spodni vrstvy osb? /posledni varianta tezko, to by pak ztratilo funkci krocejovky, nebo ne?/
Jde mi o to ze kdyz finalni vrstva nebide krizem, tak nevim jak u sebe desky budou drzet
ANO polozit a do spoju pred srazenim dat lepidlo pro OSB hrany
tato OSB bude v podstate jako lamin.podlaha, kterou ty nechces, nic vic.
jj y lepidlo mam.. flaska, bila tekutina. vic nvm, koukni, pry je to na to...
ok, takze ete dokoupim 12ku osb
pak teda hobra a zminana 12osb a zadne srouby... a na to lino
Jeste jednou Ti moc dekuju!
jjNAKYlepidlo mam...
takze to vypada:
tramy,
UW,
2x15osb 4PD krizem, slepene, sesroubovane,
hobra zelena, 5mm,
1x12mm osb 4PD, slepena drazky,
lino.
jeste dotaz... unese hobra sloup, na kterem bude patro? Mohu ho dat az na lino? nebo budu muset nejdriv postavit sloup, na 2x15mm osb, a hobru a finalni 12mm osb a lino dat okolo sloupu?
Radeji bych ho postavil az na lino, ale radeji se ptam, jestli ho hobra unese.. pres tu 12mm osb..
diky
urcite ho dej do mista krizeni rostu s nosnym tramem nebo aspon nad rost, na hobre bude osb tak to hobra zvladne
to lino bych mozna v miste sloupu vyrizl, zalezi ja lino koupis ty lepsi jsou mekke a ostatni za par kacek zase tvrdsi
tak zachvilku potahnu tramy domu, pekne po schodech... natru je drevosanem... atd.
Ptal sem se po ty UW pasce, maj 90mm sirku /30m za nejakych trista neco/ a 100mm sirku nemaj, max to slepit z nejaky 35 a 65mm nebo jaky maj.. Nebo ta 90ka na desitku tram je fpoho..? Prej se na 10ku cd profil dava tahle devitka...
Apropos... davat neco takoveho i na stycnou plochu nosnych tramu a rostu? Nebo tam nic (krom obcasneho vypodlozeni, predpokladam ze uprostred kvuli pruhybu nosnych tramu) a sesroubovani vrutem 8/200.
A pak jeste nejaky miralon na dilataci kolem sten, co?
U tramu nemusim, az u osb?
A to mozna az u vrchni vrstvy? Ze bych spodni dve dal mezeru treba centak a pak hobra a 12mm osb s mensi dilataci s miralonem bo necim?
(tramy by mi mely prijet ca o 1,5cm na kazde strane kratsi, cili zaricena dilatace mezi tramem a stenou, pokud je stena rovna:D ).
Ae toto az vyhledove, ted budu natirat tramy a pak sundavat zaklop atd atd...
jj, paska je 90mm, mel jsem zato, ze mas 10x8cm tramky pak 90mm das na 8cm hranu
mezi nosny tram a rost nic nedavej (jen to vypodlozeni a vrut)
tramky nedavej az ke stene nech min. 1cm mezeru az das zaklop zde nech od steny take 1cm mezeru
mezeru vypln napr. PUR penou a serizni, pak kolem sten dej pasek hobry, pak hobru na zaklop a 1x OSB 12mm
rikal jsi 8/10 nebo 10/10, vzal jsem radeji 10/10, jednak pripadne pevnost, ale predevsim, ze to bude vzdy trochu zkroucene.. a kdyz budu mit moznos to pootocit, tak jedine dobre. proto tento rozmer...
Takze i tak je 9cm UW ok, nebo radeji slepovat dve...?
A hobru myslis na por penu mezi stenu a hobru+osb? (radeji viz obrazek)
Tedy narezat na nudlicky tu samou hobru co bude na podlaze a dat kolem sten?
A hobra zelena 5mm tlusta?
Diiky
jj, tak nejak, tramky muzou byt trochu prohnute to pritahnes k tramum
nevim zda mas vyschle drevo nebo jen castecne proschle ci suche
pokud neni vyschle coz asi nebude doporucuji v miste krizeni (tam kde bude vrut 8/200) udelat do OSB otvor pro 13tku golu
rost po seschnuti se muze uvolnit a bude potreba pretahnout, proto bych s posledni vrstvou (hobra, OSB) nejak nespechal
jeste me napadlo... OSB 12mm mas uz koupene?
pokud ne nechces na rost dat 1" prkna, pak hobru a 2x OSB 15? bude to o neco levnejsi
doplněno 03.02.11 07:28:co je to za vrut 4x40/24? pokud 40 je zavit a 24 drik jsou to spatne srouby, kluzky drik potrebujes na tl. prvni vrsvy
tramy.. nevm jak moc vyschle jsou... ale chtel jsem vyschle a nabidli mi tyto.
jsou 4stranne hoblovane... a jsou "nastavovane" po delce...
12osb jeste nemam... prkna vyjdou levneji, j?
(a myslel sem, ze 2x osb krizem udela na polstarich poradnou pevnou desku a tim se eliminuje ten pohyb, co vznika pruhybem nosnych tramu atp... To v pripade prken nebude tak pevne, ne?
Ale zase na hobre bude pevna plovouci deska z tehlech 2x15osb no...
Takze prkna, hobra a na ni 2x15osb krizem + prosroubovane,j?
Ja uz koupil 40mm vruty... a ne 30 (kvuli delce castecneho zavitu, ktery pri delce 30 nebyl 15...) no ale to neni zas takovy problem koupit zas dalsi, v pripade prken teda asi turbovruty no...
Jinak napad zajimavej
I s tou dirou pro dotazeni... A po jake dobe to myslis bude potreba dotahnout?
S vrchni vrstvou jsem chtel pockat alespon mesic, mozna dva... takze sem to nemel v planu zavrit hned...
PS: popripade by stacilo udelat to takto, ale 15osb dat jen jednu vrstvu (kvuli hmotnosti cele podlhy), nebo radeji obe dve?
dotazeni tramu
pokud mas tramy jak pises melo by to byt OK, ja daval cerstve narezane a po 1/2 roce jsem je pretahl.
kdyz mas v planu pockat mesic pro tve tramy by to mohlo stacit (zde ale nepredpokladam, ze by bylo nutne je pretahnout)
pruhyb nosnych tramu nezabranis deskama, rost roznasi vahu na vice tramu a tento rost zase zabrani pruhybu desky, prkna apod.
jako vruty nepouzivej turbosrouby (ty jsou na neco jineho) doporucuji RAPID 2000 a kluzny drik dle tl. prvni desky nebo 1" prkna
proste aby zavit zacinal hned za materialem ktery pritahujes (hlavne ve spoji deska/deska)
ja mam roztec 45-48cm a 1" prkna se ani nehnou, to jen pro predstavu
vcera jsem dovezl posledni zbytek prken cca 25m2 nebo cca 0,6m3 o delce 4,6m a natahal do podkrovi...je to par prken (to jen pro predstavu)
OSB 15 bude lepsi nez OSB 12, ale 12tka na te hobre bude stacit
je to jedno jak to udelas - mas na vyber
40/24 melo by to byt 24 zavit, cili 16 bez zavitu, to jsem potreboval presne jak pises..abych mel 15mm bez zavitu(tl.osb desky 15)
turbosrouby.. blbe sem se vyjadril, mel sem namysli ty rapid, ae nevzpo. sem si
a ty prkna dolu.. to ma pro me nevyhodu.. nemam ted uz doma vubec misto, abych tam jeste natahal prkna a natiral je atp... ted mam voc jak pulku mistnosti bez slkvary, tamnatiram a uskladnuju vsechny ty tramy 10/10, v delce pres celou mistnost... a pak v jednom rohu mistnosti narovnane osb15 na nich jest to ESP 100z a ve druhem rohu nahromade skvara, kerou budu muset aspon castecne vracetr mezi polstare az zbytek pak splachovat do zachoda:D Az pak budu vedet kolik, sezenu vozejk a zacnu pytlovat a odvazet...
RAPID vruty jsou opravdu dobre, zrovna snema delam
udelej to jak muzes, byl to jen navrh
nejakou skvaru tam nech at neni slyset hluk dolu nebo nahoru
jjj, to necham.. mezi novy tramy dam prkna ze zaklopu, jen je nebudu davat pres sebe ae pouze vedle sebe.. aby to nezabralo tolik mista, na to asi zase igelit a na to bych dal ten 3cm esp... a na to az pak tu skvaru.. ca 5cm... a pak to ometat z tramu.. nalepit na ne tu 9cm(?) UW ...atd...
Kazdopadne budu muset odvest ca tolik skvary, co je objem novych tramu... ca 0,7m3... mozna mene.. tezko rict jakou mam ted vrstvu... (minus prkna zaklopu a esp) a druha vec.. jestli je prostredek treba o 3cm prohnutej, tak tam budu podkladat tramy, cimz vznikne vetsi prostor uprostred mistnosti, kterej pujde dosypat skvarou.. Otazka je, zda to tam zatezovat vice, nebo tam dat jen podobny objem, jako do ostatnich "chlivecku" napr u zdi
jj, dej tam tu 9tku, sice se dost zmackne, ale nemelo by to vadit
az budes mit rost dej foto, budem vedet vic
pu nizkoexpanzni, napr material-spojovaci.cz/... vid?
Trubickkovou /ne pistolovou/. A baleni jak velky? potrebuju s tim udelat caru po obvodu, cili tak do 30m...
ale treba s tim vyplnim pak jeste neco jinyho... A mozna s tim treba prichytnu espcko.. nebo igelit, kerej podnej budu davat, kuli skvare...?!
Hele a co vlhkost, v pripade, ze ja budu mit klimu a soused podemnou bude mit teplej strop a bude mi podlahu ohrivat.. nebude tam kondenzovat voda?
Jestli mam dat igelit na zalop nebo kam... (jestli vubec...)
a dlouhej vrtak jsem zatim videl za 3 kila... pak bauhaus 200... tys psal ze stoji pade..mas napad kde?
ne ze by tech 150 byla naka palka..ae zas to platit zbytecne...
A vruty mam 8ky (prumer se zavitem 9mm, a dřík, ta vnitrni cast zavitu ca 5mm... takze vrtat setkou vrtakem, co?
Jinak vruty uz mi prisly, i podlozky, asi 27mm prumer. Ja mam plochej vrtak max 25, takze ete koupim to...
A vruty torx delka 40 a skutecne cast bez zavitu je tech cca 15, takze dobry A prijdou mi teda tenky, ale jsou to 4ky tak snad ok.. mam jich1500, takze to dam nahusto..
btw: lepisi dat na polstare ty 2x 15osb a na hobru jen 12ku, nebo dat tu 12ku pod hobru a nahoru 15?
Asi spis 2x 15 dolu co?
A dat jen osb15, hobru a osb15.. (=cili nekupovat dalsi desky) to je malo vid?
A hobru 5mm nebo 8mm?
cenove je to podobny, tak jesli dam za celoi podlahu o 500vic a budu mit hobru 8mm, tak mozna tim lip, co?
Popripade jsem videl i nejaky umely desky, v regale vedle hobry... maj treba 3mm.. mam naky fotky...
Maj i v rolich, takovy tuzsi nez miralon, a taky "skladany"...
Kdyztak sem hodim fotky co konkretne myslim..
logoclic, xps maxime, xps deska s drazkami, tl.5mm, 69Kc/m2
hobra 8mm hornbach 58kc/m2 (obi 76/m2)
hobra 5mm hornbach 53kc/m, takze tady jednoznacne 8ku.
PUR penu na vyplneni je jedno jakou pouzijes, hlavne at je nizkoexpanzni, SOUDAL je dobra firma
Ja kupoval vrtak u nas v obchode 8cku, jako spici ma vrut a pak rezaci cast a poradne odvadeni dreva, stal jak jsem psal do 50,-
Hledej vrtaky na drevo ne na zelezo apod.
Pro podlozky jsem pouzil 30tku. Jinak staci jen navrtat rost do nosneho tramu se vrut zarizne sam (malou golou to zvladnes)
OSB rozhodne zaklop 2xOSB 15 pak hobra (lepe tech 8mm) pak 1x OSB 12
na nejake XPS desky apod. se vyprdni dej hobru
klimu bych neresil, tak studeny vzduch zni nepujde
okok, udelam jak rikas!
jinak teda vosmicka vrut.. to myslim na predvrtani je.. dnes sem zkusebne zkusil vyvrtak ca sestkou vrtakem, lehce vetsim.. /je to v palcich/ a pak golou a slo to dobre...
Jinak myslel jsem ze asponcatek udelam akuskou, ale mam nejvetsi orech 12ku a vruty samo 13ku vid:D tak bud sehnat redukci, nebo proste na rucni pohon
Ale podle me jedine s predvrtanim.
Jinak koukal sem po vrtaku na drevo a nasel sem jen jak rikam kus pod dve kila.. ae to je fuk tak ho vemu. Ete zitra zkusim stary dobry obyc zelezarstvi tady zarohem, jesi nahodou.,,, a kdyztak bauhaus no...
Jen pevne doufam, ze nosny tramy nebudou "dokopce" :D Mam odkrytou jednu stranu, u dveri... a budu postupovat smer na druhou stranu mistnosti /kde ted lezi 3kubiky skvary, osbcka a vse... :D
Ale budu tomu verit
jj, 8cka vrut je na 13tku, ale dotahuj to s citem i malou golou ho lehce v 1/2 urves
navrtej si rost a vypodlozeni, tak aby vrut "lehce" prosel tj. 8mm vrtak a pomalu dotahuj (staci z pocatku jen pritlacit vrut, sam se chytne)
akucku rovnou vypust, to by jsi musel nosny tram jeste predvrtat 6mm vrtakem a nakonec stejne pretahnout golou
mas par vrtutu neni ci resit
no chtel sem predvrtat sestkou cely a vrchni tram pak osmickou nebo necim (asi trochu min, premerim to...) aby byl vrut volne.. a akuskou to udelat kam by to slo a pak dotazeni golou...
a par vrutu... neco pres sedumde no...
A navic delka 20 takze min v krajnich tramech je to ca 11cm sroubovani do nosneho tramu...
Nekde bude vypodlozeni, tak to samo bude mene no...
Jeste prmslim jak moc bude dulezity nejaky ten igelit, kdyz tam dam espcko.. ale projistotu igelit pod, kdyz esp praskne..tak at neni problem...
cele predvrtat 6mm pak jen rost 8mm, pokud budes mit vrtaky do dreva bude se to blbe delat, vrtak 8mm v 6mm dire se bude kousat
vem vrtak 30mm, navrtej 1-2cm, pak vrtak 8mm provrtej az po nosny tram (muzes vzit 1cm v nosnem tramu) a az pak vrtat 6mm v nosnem tramu, jde to, ale budes muset rost odsunout nebo mit 230mm vrtak
uvidis po par dirach to bude jasne
no nebo tak.. jj uvidim. tohle zvladnu
hele kdyz jsem v kanade daval podobny vruty do nejakyho jasanovyho dreva, nebo nvm jakyho.. tak vim ze vruty /spicka a treba 5cm/ byly namoceny ve vosku.. prej to pak lip klouze dovnitr... mysis ze blbost, nebo se to dela?m nebo jen nejake drevo..?
jasan nebo cedr neco byly asi jen sloupky, to do ceho se to sroubovalo byl mozna smrk nebo neco, uz moc nvm.
Kdybys,Marabu,použil systém suché podlahy,mohls to mít od listopadu hotové.Na stávající trámy i s tím,co tam je,položit roznášecí desku Rigidur ze dvou desek podlahové sádrovláknité desky.Dutinu vyplnit volně minerální vatou jako zvukové zatlumení.Na roznášecí desku opět desky z minerální vlny a zaklopit celé opět dvojdeskou Rigidur.Nic se nešroubuje,deska slepewná do jednoho celku tvoří plovoucí desku,která se okolo zapění pur pěnou a může se položit krytina.Je to cenově stejné jako OSB desky a nepotřebuješ už žádnou hobru nebo další kročejovou izolaci.
Taková podlaha se dá ve třech lidech položit za den.
JABRAKA
priste budu vedet vic
ale spis uz priste nic takoveho zazivat nechci
hodem ty sadrovlaknity desky.. to je slusny tezitko ne?
jestli sem teda ted v baumaxu osahaval tu spravnou vec
Jabrakuv navrh ma neco do sebe, ale ve tvem pripade resp. tve stavajici podlaze by jsi musel stejne udelat rost nebo polstare pak zaklop a az pak sadrovlakno, takze stejna prace jen misto posledni casti hobra a OSB dat hobru nebo mineralni podlahovku a sadrovlakno
jakoze za to co budu davat na 2xosb15 (hobra8mm a osb12), nebo kdybych daval sadrovlakno...atd... tak za nej ze dam o 400kc/m2 vic?
Rigidurové dvojité podlahové dílce 2 x 12,5 mm 500 x 1500 asi 450 kč.Tak si to porovnej s OSB 2x 15
JABRAKA
ANO
doplněno 06.02.11 23:12:to marabu:
ANO
to jabraka:
marabu nemuze dat misto 2x0SB 15 ty tve rigidur desky!
taaaakk první 4 tramy jsou na miste
dnes udelam dalsi dva..abych mel tech 2,5m hotovo..
Zatim teda kaslu na podkladani.. rozhod jsem se to prisroubovat a az bude tramu takhle vic, tak vodovahu.. a povolit-podlozit...
Jinak moc nvm ceho se chytit.. mozna je jeden nosnej tram vyssi, jeden ten nakraji.. takze treba ho pak trochu ohobluju.. nebo vypodlozim zbytek.. uvidime Kazudopadne uz to bude vse navrtany a bude to pak fofr.
A dalsi vec, ze zvazuju jestli skutecne nevykydam vsechnu skaru.. usetrim si sra*i s vyrezevanim zaklopu, abych pokryt tu sirku tech ca40cm mezi polstarema... a nebudu muset kupovat a pripevnovat igelit... Ale jeste nevim.. je to dalsi kubik prace... a asi dalsi prachy za nakup nejaky vaty..?!
Neco proti hluku... predpokladam, ze ty 3cm esp nesztaci, co? tak bud esp a na to neco, nebo prip se esp zbavit, ale to je asi skoda, to stejne prodam za par korun, to stim radeji tu podlahu vystelu
A jeste k Hobre.. ptal sem se jestli dat tu hobru i kolem dokola (kolem hobry a kolem 12osb) a pry je to blbost.. na hobre je napsano, ze se ma davat 1mm od sebe a10mm dilatace kol steny.. ptal sem se v obi a pry fakt nechat mezeru a nevyplnovat nicim. A u osb stejne.. ze kdyz budou slepeny PD taxe to nehne a taky muzu nechat dilaci a jen to olistovat... No myslel sem ze aspon osb12 bych opolyuretanoval Ale jestli rikas ze pur jen kolem spodnich 2xosb15, tak to tak udelam
Jinak vtak jsem si sehnal 5ku /5 je jadro vrutu/ a slo to spatne a hned sme 2 srouby utrhli:-O Tak jsem zajel koupit 6ku, ten jak mas Ty..(288,-) ...spicka jako vrut a pak to velky odvadeni "pilin" a slo to krasne... je to tkaovej ten spiralovej, co defakto nema v ose toho vrtaku zadny material... (jo, hned se mi ho povedlo trochu ohnout:-/
Mno a vruty jsem jeste mydlil
pokud vyvezes ten borcus prijdes o hlukovou izolaci, EPS prostupu hluku nezabrani, budes muset vlozit cedicovou izolaci nejlepe 40kg/m3, nebo mene kg/m3, ale o to vice izolace
ja ti snad ty vrtaky co mam vyfotim a to vcetne ceny, nejsou to zadne profi vrtaky, ale staci to, kupoval jsem je samostatne a cena byla za ks od cca 60 do 100,- dle delky max. 40-50cm, ty kratke 230cm byly za cca 60,-
Me to slo sroubovat bez predvrtani dobre, pouzil jsem golu a "pomalu" za tahl, dbal jsem aby nedoslo k velkemu zahrati a pnuti(kroutak) vrutu, je pravda, ze hodne zalezi na dreve, nektere vyschle tramy je problem i provrtat
Ano vyrobce doporuceje davat mezeru 1-2mm mezi a i od steny dilataci, je to hlavne z duvodu zbytkove vlhkosti a podobne v stavajici podlaze a sten. Mohlo by dojit k nabobtnani hobry a naslednemu vytlaceni desky, Pokud nechas mezeru dojde jen kroztazeni hobry do stran (plati pro pripad pokud natahne vlhkost), klkidne dej mezeru mezi 1-2mm a u sten dej treba jen PUR nebo pas mirelonu aby ti tam nepadal borcus a nepropadalo se lino.
Argumen...zakryje to lista je hovadina, lista se dava jen pokud ji chci a ne jako materilal pro zakryti.
Myslim ti velke rohove listy, list je mnoho typu zalezi vkusu a davat takovou listu k linu je take blbost.
tak co si myslis o skvare?
vyrezavatz porken zaklop, dat esp, igelit a na to 4-5 sm skvary?
Nebo radeji nedo koupit..?
Vrstvy: malba, rakos, prkna, 24cm vzduch, 2cm prkna, 3cm esp, igelit, 5cm skvara, 2x15osb, hobra, 12osb, lino.
K vrtakum-to je fuk, to nefot.. ja projel baumax bauhaus obi rott a dalsi 3 noname zelezarstvi a fak kdyz uz tak za 2-3kila.. ale uz to mam koupeny a pohoda
K dilataci hobry.. tak necham nalkej pulcentak centak u zdu, na to osb taky tal centak.. a zkusim datg PUR jen do vstvy osb, abych neprilepil hobru... a uvidi se no...
no ted az se sejdou faktory: vsedni den, dopo, kamos na praci, bracha se sluzebakem a muj cas v praci.. taxe pustim do kydani skvary.. aspon naky casti bo vetsiny... a paxe uvidi co dal..
jinak k cene vrtaku.. norml.. tady stoji lipata 99,- (to kovovy, bez nasady) A u brachy na chate... 29 takze totez no..
Vrstvy: malba, rakos, prkna, 24cm vzduch, 2cm prkna, 3cm esp, igelit, 5cm skvara, 2x15osb, hobra, 12osb, lino.
ty skvary tam prijde urcite vic nez 5cm, ale jinak souhlas
doplněno 10.02.11 20:14:to nebude Prahou, ale pravdepodobne kvalitou vrtaku
ee, 10cm tram a mezi nej.. naky 2a kus cm prkno, 3cm esp... to ej 5cm prostoru s tim zhe trochu min skvary, aby nepadala na vrchy tramu (penove tesneni)
ja pocitam, ze budes jeste vypodkladat, mno uvidis ted se to nezda
nejlepe kdyby jsi zacal krajnima tramkama pak pres poradne napnuty provazek dal stredovy tramek a ted uz ti mozna bude stacit 2M vodovaha.
jinak muze dojit, ze se dostanes pod uroven hrany nosneho tramu
jak pod hranu nosneho..? jako kdybych ted zacal vypodkladat a delat rovinu, tak ze druha strana muze byt "do kopce"?
Jestli ano..tak proto ted nevypodkdavam a prave radeji navrtam a pridelam vse.. a pak zjistim nejvyssi bod a podle nej vypodlozim vse... poipripade obropusit nejvyssi bod, kdyby bylo treba... To se uvidi no...
Jinak to ze se skvary treba uprostred vejde vice (ptz je pruhyb udajne kol 3cm), tak to nvm jestli mam resit tak, ze dam doprostred vice skvary nez nakraj... ptz tim se pruhyb bude jeste zvetsovat.. spis bych zachoval vsude tech 4-5cm skvary.. at je tam prostoru vic nebo min... A 5cm skvary na espcku a prkne..je myslis co se hluku tyce bry?
nebo lepsi vykyda vse a koupit neco jineho..? Co nebudu muset tak vypodkladat kupovanym igelitem..a neztratim spoustu casu vyrezavanim púrken aby byl zaklop bez mezer?
jak jsem psal mel by jsi dat prvni tramek ke dverim, tak jak potrebujes a pres vodovahu prenest vysku na konec mistnosti a zjistit zda nebude potreba jeste vice vypodlozit tramek u dveri
urcite bude lepsi vse vyhazet a dat 10 a vice cm izolace, to da vice nez 5cm EPS a 5cm skvary
napr. stavebniny.bausho/... cena neni tak hrozna a mozna na netu najdes levnejsi
nebo v praglu koupis ji podobnou ma 40kg/m3
prvni tramek ke dverim sem dal a jel odedveri dal.. a jak jsem psal.. udelam to cele.. pak az vodovahovat a podkladat
A pri kydani skvary uvidim, jak moc to pude.. a do te doby se rozhodnu, jestli kus skvary zachovat, nebo to radeji odlehcit a udelat cisteji..
A omrknu ty hluko-izolace..
tak jsem trochu pokrocil s odvzem skvary...
Prvni den bylo spis vychytavani chyb.. tak priste snad odvezu vic
pridavam fotky...
no pekny, asi nejednodusi zpusob dopravy bez vetsi "namahy"
to musi byt pekny rachot, kdyz to nabere diky vysce rychlost
jako dole u ty trubky fakt slusnej rachot, priste si asi vezmu sluchatka:D
Je to trubka na ukladani kabelu, zvenku husi krk, vnitrek sice vyvlozkovanej, ale u tak to je hluk...
A uz se to povedlo i ucpat, takze pak jsme jeli pomalejc, lopata, nechat sjet dolu a dalsi lopata... Navic kvuli spadu je v mistnosti to vyusteni dost vysoko, zatim stojim na hromade skvary, pak si asi spichnu naky "podium":D
Co je ale vetsi problem, je prach dole... Budu muset asi sesit jake deky, jako filtr.. a na to az pak plachtu... a cely to ogafovat a tak.. Ptz fakt to prasi no.. Navic potrebuju aby hadice byla dole pohybliva, takze na gumicuky.. a aby se s ni dalo hejbat a skvaru rozmistit po vozejku rovnmernejc /jinak se zase ucpe, dole, ptz par lopat a hromadka dole vyusteni ucpe/.
No to doladim do priste
A uz jen tak deset vozejku a je to pryc:D Pokud teda chci odvest vse... Pokud ne, tak tam tak 2-3 vozejky necham a budu muset vyrezavat zaklop a davat tam ty igelity...
A nebo fakt koupim tu vatu /treba co sem Ti poslal na icq? (tato: www.stavebniny.ba/... ci tato: www.stavebniny.ba/... ) / a bude to. Vyjde to ani ne na dvojku, takze celkem prijatelny, pokud pude skvara odvest dobre, tak to bude ouk...
Spis co mi prijde celkem drahy, je to tesneni.. za kolik sezenes tech 30m? ja se nedostanu pod tri kila.. potrebuju tak 65-70m, cili 3x30m a tricitka vetsinou 3-4kila.. kdyz uz sezenu tu 90ku, vetsinou je za 3-4kila ta uzsi...
Premyslim zda je to fakt nutne ci zda se to da necim nahradit... Ale asi to tam precejen radeji dam
Ale na to mam jeste cas, ted hraju tu potrubni postu Pak teprv vodovahovat, resp. nejdrive pokud bude vsechna skvara pryc, tak nejdriv dodelat druhou pulku polstaru, pak az vodovha
podivam se odpoledne kolik me stal ten pas
jinak, muzes to nahradit filcem a i mirelonem nebo pruhem hobry (zelene), ale ta bude drazsi
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.