Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zateplení stropu nebo půdy?

Od: jarda63* odpovědí: 26 změna:

Chci stavět bungalov a mám dotaz zda je nutné zateplovat střechu pokud nebude půda pochozí. Snad by mělo stačit dostatečně zateplit jen strop. Ještě podotýkám, že jsem naprostý laik a začátečník :)

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

1x

I projektanti dokáží dělat a navrhovat nesmysly.Oni to přece platit nebudou.Ale logicky uvažováno,musíme se na budoucí dům z prvního pohledu dívat jako na celek.Tedy,zateplit plášť budovy,k němu patří i střecha.Jak by řekl Milan C.Nezateplit střechu,je jako by sis v zimě nevzal čepici!

Pak teprve se rozhodnu,které další ztráty eliminovat.Okna a dveře,podlahy a nakonec i strop.Tam pak nemusím dávat izolace tolik,jako když by nebyla izolována střecha.

JABRAKA

08.11.10 15:05

Jardo, *hej*

jarda63*
hodnocení

On mi to totiž takhle projektant původně navrhl, kdybych se náhodou rozmyslel a chtěl na půdě něco budovat. Jenže já nechci :)

Tak že, odspod - SDK, mezera, parozábrana na na trámy, izolace 22 mezi trámy, nad trámy 10 izolace křížem, a pak nevím zaklopit OSB je prý blbost.

standam*

jj, OSB je jak pises blbost, izolace musi byt odvetravana. Pokud chces dat izolaci nad tramy nebudes mit kam dat zaklop, bylo by nutne udelat rost a jako zaklop pouzij prkna s mezerou. Uvidis jak to vyjde, lepsi bude dat veskerou izolaci nad nebo pod (zalezi na ukonceni stropu)

Pak staci 28-30cm standartni izolace, to uz je doporucena tloustka

10cm nad tramama nebo pod je tak akorat normova hodnota ne doporucena

Pokud nemusis zaklop nedelej, pokud ano dej jen prkna. Sla by pouzit difuzni deska, ale drahe a osobne tomu neverim

doplněno 10.11.10 19:04:

jeste to upresnim:)

OSB lze pouzit, ale je nutne kolem sten vetrani + mezi OSB a izolaci musi byt mezera cca 6-8cm nebo je ridce provrtat cca 20mm.

jarda63*
hodnocení

Těch deset je málo i když je mezi trámy 22?

standam*

zde vubec neni podstatne, ze mezi bude 22, ale v miste tramu budes mit 10cm a pak jen tram, coz v souctu 10cm izolace + drevo je malo, ale lepsi nez nic. Jsou stavby, kde je jen izolace mezi tramy.

Navic pocitej, ze v miste dotyku tram - izolace to nemusi byt vzdy 100%(pruhyb izolace apod.) a navic za par let tram seschne a vytvori se napr. podelne prasklina, kterou pak potahne.

Delam rekonstrukci a priznam se, ze pod krokvema mam jen 8 - 9cm, jinak to neslo a na strope mam volne 28cm

Abych dodrzel doporucenou hodnotu bylo by nutne dat pod krokve 12 -14cm.

Psal jsem to hlavne zduvodu tve novostavby kde je mozne lepe planovat. Samozrejme pokud budes mit vysku stropu danou nebudes snizovat strop o 30cm.

doplněno 10.11.10 20:16:

je pravda, ze pravdepodobne budes mit drevene uzke nosniky 22cm, kde ta hodnota bude jina, pokud ti projektant spocita presnou hodnotu tvych drevenych nosniku + hodnotu 10cm izolace a dostanese na doporucenou hodnotu bude to OK.

to se tedy pak omlouvam, to me hned nenapdlo:)

jarda63*
hodnocení

Mám navržené nosníky Steico joist SJ60 H200. Dolů moc nechci jít, chtěl bych zachovat prostor mezi SDK a parozábranou pro rozvody abych nemusel řešit průchody přes parozábranu, ale na půdu je místa dost, Tak jaké by bylo nejlepší řešení?

standam*

Tak to je jina to bude v pohode tj. hranolek 60x45 + pruh hobry 8mm a zase hranolek, jen by ho chtelo zaizolovat napr. pruhem hobry tak jak je Wall nosnik. Nosnik ma 20cm, tak izolace 22cm je moc, dal bych tedy 20cm + 10cm

Ano. Presne tak. Vlhkost z interieru, ktera prece jen projde netesnostmi v parozabrane by nemela jak odchazet. Idealni je natlouct tam obycejne desky a nedavat je uplne natesno. Nebo koupit cerstve narezane z mokreho dreva, dat je natesno, potom co seschnou tak mate odvetravaci mezery jak vino. ;)

michal958*
hodnocení

0x

polistirenem zateplit strop

07.11.10 06:47

alf*
hodnocení

0x

podívej se do projektu, bude to tam řešené. Nebo jsi se právě rozhodl stavět, zítra začínáš a tento detail jediný Tě brzdí?

Presne tak, projekt toto resi. Nebo to mas v projektu tak jak si to napsal? Zatepleny strop i prostor nepochozi pudy nad stropem?
Potom je to kravina a mas pravdu. Zateplit jen strop. Projektanta vymenit.

hodnocení

0x

Vatu mezi stropní trámy minimálně 16 tku tlouštku a víc .

samozdřejmě nejen mezi trámy ale i přes ně (spodní stranou)

jarda63*
hodnocení

Opravdu samý odborník :)- kejkl - zateplit strop, Luigi - zateplit střechu, alf - podívej se do projektu. Asi tady hloupé dotazy laiků dokážou akorát na... Projekt mám zatím jen pro územní souhlas a chci si udělat hrubý rozpočet stavby. Proto se ptám co zateplit a nechtěl jsem s každou blbostí otravovat projektanta.Tak díky :(

ladislavtikal*

zdravim zateplete stropna co by ste chtel zateplit strechu? aby vam to vse utikalo pod strechu kde nebudete? to je blby ne? jasne ze zateplit strop a co nejvice vaty vam tam pujde podle me budete delat sadrokarton jako podhled takze strop i vas to vyjde levneji nez plocha strechy kde nebudete a vytapeno ne?

inna*

Mě to příjde taky úplně jasný, zateplit jen strop, na co střechu, když podkroví nebude obyvatelný.

Taky plánuju stavět bungalow ,dodavatelsky a svépomocí, projekt od G servisu. Zajímalo by mě kolik se dá ušetřit,

tedy jestli se dá, když na klíč to staví za 3 mil. Co vy na to?

jarda63*
hodnocení

Máme v plánu bungalov 11x14,5 a rozpočet do 2 000 000,-. Jen doufám, že to vyjde:)

doplněno 07.11.10 13:29:

Špatně jsem se vyjádřil - chci to postavit do 2mil.

inna*

Mám taky takový rozměr a stejnou představu o ceně. Kdo ti dělal rozpočet,projektant? Budeš to dělat svépomocí?

jarda63*
hodnocení

jc63@seznam.cz

standam*

Tebou zminovane laici, uz aspon neco na baraku udelali :), tak se hned nerozciluj.

Samozrejme, ze jen zateplit strop, nejlepe vse nad strop tj. nad tramy, fosny nebo co ti projektant navrhne.

Chtelo by v projektu pocitat s touto moznosti aby byla veskera izolace nad. Jinak receno pri pouziti napr. vaty jen rozvines 2x vatu a to (krizem)

Pri pouziti SDK podhledu ti vznikne velky prostor pro rozvody.

jarda63*
hodnocení

Nepsal jsem nic o tom, že jsou tady laici, laik jsem tady já. Je pravda, že jsem se po ránu drobátko na... Čekal jsem, že mi někdo odpoví jako jsi mi odpověděl ty a nebude mě odkazovat na projekt.

Nakopu ti do prdele jarine

jarda63*
hodnocení

Za co?

doplněno 07.11.10 22:39:

Aha, už to vidím a omlouvám se *zed* asi blbé ráno

hodnocení

0x

Jardo,

"mám dotaz zda je nutné zateplovat střechu..." rozhodně nikoliv, páč je to zbytečné a drahé.

"dostatečně zateplit jen strop" OK, vložit izolaci (ne polystyren!) mezi vazníky a pod vazníky, tlouška -+ 25-30cm! Samo že parotěska a SDK!

" jsem naprostý laik a začátečník" to byl každý

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]