Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sluneční kolektory - ploché nebo trubicové?

Od: podsmrkem® odpovědí: 3 změna:

Uvažuji o slunečních kolektorech na ohřev TUV. Potřeboval bych slyšet názory a zkušenosti s plochými a trubicovými kolektory. Původně jsem chtěl trubicové, ale většina firem mě od nich odrazuje. Slyšel jsem názory že sice má trubicový o něco větší účinost,ale v zimě z něj nesjede sníh,namrzá a tak jeho možnost topit i při -15 příjde vniveč. Zajímalo by mě zda ploché hřejí i při zatažené obloze, zda v zimě začnou vůbec pracovat a na kolik Vám vytopí zásobník vody. To samé mě zajímá i u trubicových. Také mi trubicové vymlouvají že jsou příliš drahé a rozdíl mezi tru.a ploch.se nikdy nevrátí. Původně jsem chtěl ještě teplo z kolektorů využívat k přitápění, to mi bylo také vymluveno, že se to do radiátorů nevyplatí pouštět. Prý musí pak být kolektorů o hodně víc a pak je problém co s teplem v létě. Momentálně vytápím TUV v zimě dřevem a v létě el.proudem. Budu vám vděčný za každý názor či zkušenost ať s výběrem kolektorů a nebo s názory na přitápění či s řešením jak to udělat. Ještě bych dodal že dům je 6let starý, postavený s cihel a se zateplenou fasádou.

dík

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Nějaké údaje jste sice napsal,ale na to abych Vám dokázal odpovědět co se vyplatí a nevyplatí jste napsal velmi málo údajů.

1. Jaká je tepelná ztráta Vašeho domu?

2. Jak je dům orientovaný ke světovým stranám,kde by kolektorové pole mělo být?

3. Jaký je sklon střechy v místě kolektorového pole?

4. Kolik Váš dům obývá (či v budoucnu bude obývat) lidí?

Pak Vám dokážu orientačně spočítat (s poměrně velkou přesností kolik Vám kolektory v tom kterém provedení přinesou zisku.

Cenovou otázku nechávám stranou...za kolik jste schopen pořídit a namontovat ten který typ kolektorů sií zjistíte ve Vašem okolí...a kolik Vás stojí 1kWh el.proudu na ohřev vody víte také...návratnost si pak jistě spočítáte.

Obecně vzato...U kvalitních plochých kolektorů v počtu 3ks a s 300 l zásobníkovým ohřívačem TV a 3-5 lidmi v domě je návratnost cca 8-10 let (při ceně systému 110tis. Kč a využití dotace "C" programu Zelená úsporám )55tis Kč.

Systém s přitápěním do topení se opravu většinoui "nevrátí"...respektive "nula od nuly pojde".

I ploché kolektory dokáží generovat nějaký zisk i při zatažené obloze...,ale trubicové jsou na tom v tomto ohledu lépe.

Pro Vaši orientaci...ploché kolektory dokáží při polojasném počasí cca do poloviny října ohřít TV na cca 30-35stC.

Teď v listopadu když svítí slunce dokáží "dát" ještě cca 20-25stC teplou vodu.

Záleží pochopitelně na více faktorech a proměnných...,ale obecně lze říct že 3ks plochých kolektorů 1,85m2 účinné plochy dají za rok zisk cca 2400-2700kWh.

hodnocení

Tepelnou ztrátu bohužel nevím,ale domek je postavený ze 40 Heluzu na tepelnou maltu a fasáda je zateplená 6 polystyrénem. Střecha je z tašek KB-Blok a zateplená je 24cm vatou Isover euro okna jsou dřevěná s dvojsklem. Střecha je orientovaná asi 10°z jihu na západ a má sklon 45°. Počet osob v domě je 4. Dík za teploty u plochých kolektorů a nevíte jaké jsou za stejných podmínek u trubicových?

dík

Ještě jste nenapsal kde Váš dům je postaven.I na tom záleží...sluneční záření není stejné v celé ČR,ale liší se podle místa stavby.

Nicméně...pro klasické ploché kolektory a jen ohřev TV vychází:

Při 3ks kolektorů 2,1m2 zisk pro TV 3350kWh - 59% úspora primární energie na ohřev TV

Při 4ks kolektorů 2,1m2 zisk pro TV 3965kWh - 69% úspora primární energie na ohřev TV (nicméně v létě již velký přebytek solární energie)

Pro trubicové kolektory ohřev TV a přitápění (počítám 6kW tepelná ztráta):

Při 5ks kolektorů 2,1m2 zisk celkem (suma TV + přitápění) 4384kWh - z toho 70% (4010kWh) úspora primární energie na ohřev TV a 2,6% (374kWh) úspora na přitápění

Jinak v těch přechodných obdobích by teplota z vakuových trubicových kolektorů mohla být o 10-20stC vyšší než z plochých kolektorů.

Ve výpočtech ale uvažuji s polohou domu Jihočeský kraj...JIndřichův Hradec. Při jiné poloze se výsledné údaje mohou o nějaké procenta lišit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]