Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odstupné po skončení prac. poměru

Od: milos* odpovědí: 11 změna:
Zaměstnavatel se zavázal, že při reorganizaci společnosti a výpovědi poskytne zaměstnanci zákonné odstupné ve výši 3 násobku prům. platu a dle dosažené délky zaměstnání další násobky, při odpracování 10 let celkem zaměstnanec obdrží 6 násobek prům. mzdy. Rád bych věděl, co zaměstnanec a zaměstnavatel z odstupného a dalšího odstupného zaplatí na dani a pojištění. Příklad: Při ukončení zaměstnání dostanu 6 násobek odstupného, celkem asi 180 000 kč. K tomu dostanu mzdu za odpracovaný poslední měsíc 30 000 Kč. Celkem tedy 210 000 Kč. Jaká bude superhrubá mzda a kolik Kč čistého dostanu na výplatní pásce?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Uz si moc nevzpominam jak presne jsem to mel (nemuzu najit vyplatnici). Normalne Ti vse spocitaj, budes mit dane jak svina ale pristi rok ve vyrovnani dani (danovy priznani) se Ti to porovna.

jj, ted z tech penez nezbyde tolik, ale pristi rok ti zase daji cast zpatky, akorat budes"uverovat"chvili FU ;)

hlavne zapomen na danove priznani pristi rok!

milos*

Děkuji za radu, ale to já vím také, že zdaním velkou částku, mně šlo spíš o to, kolik zaplatím já a podnik za zdravotní a sociální pojištění (nebo se neplatí) a jakou výši daně (aspoň v %), tzn. konkrétní výpočet při odstupném 210 000 kč a posledním platu 30 000 Kč. Mám odpočet na studující děti. Um íto někdo spočítat?

milos*

Dodatek: dvě studující děti...

milos*
Tak dokáže někdo fungovaně odpovědět?
zrejme se nikomu nechce pocitat, ale nevim proc to neudelate sam v internetove kalkulacce: mesec.cz/...
milos*
hodnocení

Proč si výši daně nespočítám sám? Protože nejdříve potřebuji vědět, zda se z odstupného platí sociální a zdravotní pojištění, zda pojištění z odstupného platí nebo neplatí zaměstnavatel. Odpověď na tyto otázky má významný vliv na celkovou daň, protože ovlivňuje výši tzv, superhrubé mzdy a ani platba sociálního pojištění není zanedbatelná...
podle me to je vyplata jako kazda jina, tedy zaplatite z toho uplne vsechno a protoze stat preplatite, tak vam to po roce pri zuctovani castecne vrati.
milos*
hodnocení

Já potřebuji vědět jak je to s placením sociálního a zdravotního pojištění podle ZÁKONA, nestačí mi, co Vy si myslíte. Mně známý řekl, že z odstupného se pojištění určitě neplatí, proto jsem se poptával...
Jistěže se platí. Je to příjem jako každý jiný.
Pardon, zmýlil jsem se - z odstupného se PLATÍ daň (jako z každého jiného příjmu), ale je OSVOBOZENO od sociálního a zdravotního. Na konci roku si požádejte o zúčtování daně, kus vám nejspíš ještě vrátí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]