Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Venkovní zásuvka vodárny

Od: jvn® odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, poradíte mi prosím někdo?

Rád bych na studnu posadil domácí vodárnu pro užitkovoou vodu. Přívodní kabel (3x2.5mm) mám tažený z domovní rozvodnice zemí a nevím jak ho zakončit u studny zásuvkou. Předpokládám, že čím vyšší IP tím lépe.

1/Existuje nějaký sloupek již osazený min. dvěma zásuvkama s vypínači?

Děkuji za nápady a rady.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

jak to mám já.

Venkovní zásuvka vodárny
jvn®
hodnocení

1/ a kam zapojím vidlici od vodárny?

2/ a kde máte čerpadlo/vodárnu?

jvn®
hodnocení

Máte to zapojeno non-stop nebo zapojujete šňůru do zásuvky jen při použití čerpadla? Díky za inspirující foto.

doplněno 03.11.10 19:34:

zřejmě to vypínáte pouze vedlejším vypinačem, že?

hodnocení

1x

kamarádka to má jinak. Vzala 10m prodlužovacího kabelu a ve studni má menší čerpadlo na které je kabel připoien natvrdo,přesně nevím zapojení. Ale na druhém konci - je již v domku (v místnosti pro nářadí) nachystána zásuvka, ke které je doveden ten kábel s vidlicí na konci. Když chce čerpat, musí jít do té míst nůstky a zapojit vidlici 220V. Je to trochu složitější na zapojování, ale je tam jistota, že zásuvka nezvlhne a podobně. Ukončování u studny zásuvkou se mi moc nelíbí.

doplněno 02.11.10 20:57:

venkovní zásuvky mj. vyžadují i proudový chránič. Ale i tak se mi venkovní osazení vůbec nelíbí. Zkuste jinou cestu.

jvn®
hodnocení

1/ ... a jak jinak mám podle Vás zapojit vodárnu, když má přívodní kabel dlouhý cca1m?

2/ Kabel vedený z rozvodnice na samostatném jističi s proudovým chráničem

buď jsem blbej Já, a nebo bych ten přívodní kabel vyměnil za delší - odpovídající/potřebné délky. To myslíte, že z nějakého důvodu není možné?otázka? Dal by se možná i zakopat do země, avšak do chráničky, ne jen tak do hlíny.

jvn®
hodnocení

když provedu zásah do elektroinstalace spotřebiče(vodárny) ztrácím tím náruk na záruční dobu danou výrobcem...

3.000,-kč za vodárnu není zas tak malá částka, abych se svévolně připravil o možnost reklamace v záruční době.

Šlo mi jen o to jak zapojit vodárnu ve venkovním prostředí. DĚKUJI za Vaše fundované odpovědi.

hodnocení

1x

Domníval jsem se, že to na fotce poznáte. Je tam nerezová stříška, pod ni je zásuvka na 220V a vypínač. Vodotěsné provedení, již několik let a v pohodě.

ICQ 55180641

doplněno 03.11.10 21:03:

již několik let a nemám problémy. Již několikrát manželka stříkla na zásuvku, ale když jí někdi "kuchnete" zjistíte , že jedině ponořením lze přivodit problém.

navíc jsem zkusmo hledal na internetu zásuvky voděodolné a opravdu tento sortiment je poněkud velice omezený. A nikde není napsáno, že to je na venek, ale spíše jen do vlhkého prostředí. Každá zásuvka ve venkovním prostředí je problém. A pokud by byla zapojena za děště nebo mlhy, obával bych se opět vyzkratování. Vodotěsné jsou domnívám se v poloze zavřené, ale pokud jsou zapojené s vidlicí, voda se tam může dostat. A déšť občas lítá i docela šikmo, takže nějaké stříšky (viz.Milan) nevim nevim nevim. *kafe*

elektromaterialy.cz/...

petik*

Voděodolná zásuvka být v principu nemůže. Musela by být těsně uzavřená (jako třeba rozvodná krabice), ale pak do ní nedostanete tu vidlici. Zásuvky mají (tuším) nejvyšší krytí IP44.

Doma to mám zapojeno obdobně jako pan Milan. Zásuvka IP44 a stříška. Prošlo to i revizí. Poud nechcete sám něco kutit, můžete využít již hotové venkovní zásuvkové sloupky, jako např. tento:

svitidla-fulin.cz/...

jvn®
hodnocení

pardon, všimnul jsem si té zásuvky až po odeslání odpovědi :)

brok*
hodnocení

0x

Zásuvky jsou odolné proti stříkající vodě. Pro potopení do studně žádná není. Pokud je namontujete do kovového sloupku se stříškou, nebo na zeď, by nemněl být problém. Pro tento případ bych na přívodní kabel v domovním rozváděči dal samostatný jistič a nízko napěťový chránič.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]