Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou vybrat vrtacku do panelu

Od: dawee* odpovědí: 20 změna:

Ahoj,

rad bych se zeptal na radu. Potreboval bych domu do panelaku nejakou slusnou vrtacku (kolem 2000) do PANELU. Ted mam nejakou priklepovou, ale je to s ni pot a drina. Vubec se v tom nevyznam, nejsem kutil, ale je to potreba :) .
Nevim na jake parametry koukat a jakou znecku cena/vykon/kvalita zvolit.
Nekde jsem nasel vrtacku BOSCH PBH 2000 RE vrtací kladivo, myslite, ze by to mohlo stacit na "snadne vrtani der" do panelu?
je to na obcasne vrtani (ted je "novy" byt, tak to bude castejsi, ale pak myslim, ze to bude treba 1 za mesic)
Dale bych se rad zeptal na vrtaky - koukal jsem, ze to ma jakesi SDS plus, da se tam pripevnit i klasicky vrtak (mam do te priklepovky a ty se pripevnuji utahnutim)
a jaky vrtak do Panelu, za dobrou cenu.
Deukuji za vsechny rady

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

1x

Já jsem si koupil za 1200.- v Kauflandu toto.(viz obrázek)

Vrtací kladivo s dvěma sadami vrtáků.1200 W příkon,regulace otáček.Už nadělalo fůru práce.

JABRAKA

Jakou vybrat vrtacku do panelu
raadek*
Kupte si tu horní vy dělo. R.
petrsinger*

Každopádně berte kladivo s tvarem toho LIDLovského - jedná se o tzv dvoukilovou třídu vrtacích kladiv (se skutečnou hmotností ke třem kilům). Pořád je to však lehčí než to druhé z vašeho výběru. U každého ručního stroje platí čím lehčí tím lepší (na obsluhu). Než toho einhella, to bych si opravdu skočil do globusu (pokud jej nemáte hodně z ruky). Tam měli podobný stroj za něco kolem 1290,- Kč - tuším, že značka (neznačka) MATRIX. Dokonce ten můj (červený TREND line viz. foto) jsem ještě nedávno viděl za 990,-. Z menší síly v joulech nemusíte mít vůbec strach. I nejslabší kladivo BOSCH UNEO dokáže do panelu vrtat. Já například když vrtám průměr 8mm do našeho tvrdého panelu, tak téměř nikdy nedávám otáčky naplno - pokud mám před sebou např. 2 díry, tak to vrtám pomalu a spíše sleduji jestli to někam neuhýbá případně jestli už nejsem moc hluboko. Z toho plyne, že síla, kterou moje kladivo má mít cca 2J je při tomto pomalém vrtání rozhodně pod 1J a stejně tu díru vyvrtám. Opravdu se to s klasickou příklepovkou nedá srovnávat - když si vzpomenu, že při menších průměrech jsem na příklepovku tak tlačil, že se plastové tělo prohýbalo a stejně to dál nešlo, tak se tomu dnes směju.

Rada - pokud koupíte nějakou neznačku (lidlovské, trend line, matrix einhell, ferm atd.) tak kladivo moc nezatěžujte na jeden zátah - až ucítíte, že se zahřívá, tak mu dejte raději pohov. Tyto hobby stroje nejsou stavěné na větší zátěž. Můžu vás ale uklidnit, že zahřívat se začne až po několika minutách nepřetržitého chodu a vzhledem k tomu, že 8mm díra hloubky 50 mm trvá kolem deseti sekund, tak se vám to v paneláku asi mockrát nestane.Mě se podařilo stroj zahřát až při sekání drážky na kabel v betonové podlaze.

Na fotce je moje vylepšené (pětimetrovou flexo šňůrou) vrtací kladivo z globusu, tehdá za 1490,- Kč. Lidlovské se mi líbí víc, ale tehdy nebylo.

Jakou vybrat vrtacku do panelu #2
adam5

Můžu se zeptat, jak se s vrtacím kladivem vrtá do stropu? Je tam jiný postup? Tlačit se trochu musí, navíc ten materiál padá všude...

look

jakakoliv vrtačka s příklepem.Nesmí ale mít těleso za sklíčidlem,kde začíná vřeteno vrtačky z umělé hmoty.Musí být z kovu.Prostě ten přední kus vrtačky musí být kovový,ne plastový.Jsou tam uloženy ložiska a ozubená kola a když bude předek vrtačky plastový,tak budou uležený v plastu i kola a ložiska.Prostě hlavně čínský vrtačky a pod.šmejdy.Jednou jsem koupil vrtačku s plastovým předkem a nestačil jsem se divit,všechen vnitřek uložený v plastu,ten za chvíli povolí a kolečka začnou přeskakovat a nezbývá než vyhodit.Nejlepší je Narex.Včetně servisu,kde všechny díly můžete objednat poštou.

mywincleaner

Je jasné, že uložení nemůže být v plastu, ale podle vnějšího vzhledu moc nepoznáte. V zaměstnání pro potřeby údržby a různých montáží máme vrtačku profi třídy, a přitom vnější kryt je taky plastový. Jinak výkon tehle vrtačky je úžasný, oproti příklepové, kterou jsme měli dříve se někdy zdá, že je vrták do betonu přímo vtahován. :). Vrtáme i prostupy s vrtáky dlouhými, např. průměru 20mm dlouhým půl metru a naprosto bez problému. Jediná nevýhoda je ta, že obyčejné vrtáky do betonu do příklepové vrtačky se stanou nepoužitelnými, výměnné sklíčidlo je jen na vrtáky do dřeva nebo kovu bez příklepu, s příklepem by se sklíčidlo zničilo, je nutné použít jen systém SDSplus.

Jakou vybrat vrtacku do panelu #3
petrsinger*

Do stropu se vrtá jako s jinou vrtačkou. Rozdíl je pouze v tom, že na kladivo se netlačí - pouze jej vedete správným směrem a držíte tlačítko vypínače. Princip vrtacího kladiva je totiž stejný jako u sbíječky - tohle je vlastně taková zmenšenina a navíc to umí otáčet nástrojem - zjednodušeně řečeno.

Řeknu to takhle - když jsem se chystal s příklepovkou něco v panelovém bytě přivrtávat, tak jsem z toho byl dopředu nervózní. Např. police s držáky a 4 předem určené díry. 2 se povedly celé a dvě do hloubky 1cm, ať sem na vrtačku tlačil, jak chtěl. Dnes? Dnes je pro mě vrtání do panelu radost!

Ke konstrukci levných čínských kladiv - jako majitel jednoho z nejlevnějších čínských šmejdů tvrdím, že plastový mechanismus jsem ještě neviděl. Ten plast za sklíčidlem je pouze překrytí - pod tím je litinová skříň. Tato "půlka" vrtacího kladiva má hmotnost 1,4 kg, což je hmotnost celé menší příklepovky. Ovšem u klasických vrtaček máte pravdu - tam celou konstrukci drží jen plastový obal.

Jakou vybrat vrtacku do panelu #4
petrsinger*

A ještě další:

Jakou vybrat vrtacku do panelu #5
petrsinger*

A tady je pro představu rozdělaná noname příklepovka za pár stovek - EXTOL, kterou si nemůžu vynachválit. Udělala spoustu práce a pořád šlape výborně. Tu jsem právě "mučil" do panelu až se prohýbala.

Jakou vybrat vrtacku do panelu #6

dawee*
hodnocení

nebo neco takoveho

lidl.cz/...

to ma veci tu pracovni energii a je levnejsi.

dekuji

petrsinger*

Před pár minutami jsem na vedlejším vláknu na tohle odpovídal, ale opakování je matka moudrosti, takže:

Pro občasné vrtání děr plus sem tam nějakou menší drážku do panelu můžete pořídit takovýto hobby stroj. Přesný název je VRTACÍ KLADIVO. Ten z LIDLu vypadá velmi vhodně pro panelákového kutila. Něco podobného jsem za 1490,- Kč koupil v globusu. Vylepšil jsem to pětimetrovou flexo šňůrou (ať pořád nepotřebuji prodlužovačku) za cca 120,- Kč, k tomu kvalitní SDS vrtáky dle potřeby a jsem maximálně spokojený. Dnes se ty nejlevnější kladiva dostanou v hobby marketech koupit kolem 1000,- Kč.

Být vámi, tak vezmu ten z LIDLu - koukám, že už má 4m kabel, takže máte ušetřenu práci s výměnou kabelu a navíc 3 roky záruku.

Jinak obdobné profi stroje začínají s cenou něco přes 4 tisíce, např. MAKITA HR2470. Ta se vám vyplatí, pokud plánujete těžší práce - např. oprava chalupy, baráku nebo se chcete s vrtačkou živit. Anebo si jenom udělat velkou radost značkovým nářadím.

Co se týče vrtání do panelu s vrtacím kladivem - JDE TO SAMO. A to opravdu - správný postup vrtání je takový, že se na vrtací kladivo NETLAČÍ. Pneumatický mechanismus si sám vytváří údery na vrták, či sekáč, takže vrtačku pouze držíte. Když jsem poprvé vrtal s tenkrát zapůjčeným DeWaltem, tak jsem absolutně nechápal, jak do do panelu jede samo - je to bomba, uvidíte;).

doplněno 01.11.10 16:10:

Ještě k vrtákům - kupte raději kvalitní značkové, ale ne v hobby marketech. Tam mají vesměs předražené šmejdy. Mě doporučili v obchodě vrtáky IRWIN, které stály do 100,- Kč za kus v případě menších průměrů. Nebo jděte do nějakého dobrého obchodu a tam si nechte poradit. Já jsem s IRWINem spokojený - po cca 30-ti dírách je sk-plátek bez známek opotřebení.

dawee*
hodnocení

a jaky myslte, ze je ten bosch, jde o to, ze nevim kdy to v lidlu budou mit :(

raadek*
Bosch není špatná značka, ale pro vás je zbytečný. Ten Parkside vyrábí pro Lidl Einhell, tak se koukněte na ně a kupte si zrovna sadu v kufříku i s vrtákama. Vyjde to levněji a vám to bude stačit. R.
dawee*
hodnocení

diky za rady

ja koukal, ze ten lidl ma ten vykon 2,2J a bosch 1.5J , mohl by mi jen nekdo rict jaky moc by byl znat rozdil?

raadek*
Rozdíl poznáte až budete muset vrtat 1000 děr 2x50cm. Ve vašem případě je to jedno. Boška je trochu slabší. R.
raadek*
Klidně si kupte to kladivo z Lidlu. Na klasické vrtáky se používá adaptér, který má být u kladiva. R.

dawee*
hodnocení

takze, kdyz nebude lidl, tak neco takoveho?

elektro-partner.cz/... (to vypada vicemene totozne)

pak jsem od nej nasel jeste levnejsi, vypada jak naky delo :) a ma 3J

elektro-partner.cz/...

muzete prosim porovnat

mkat*
hodnocení

0x

Pri vrtani do plafonu ,ale aj do steny je dobre ,ked ti niekto pri vrtaku drzi hadicu z vysavaca a odsava ten blud od vrtania.Prach ti nepada do oci a mas menej bordelu.

lok*

to jste ale s tou EXTOL vrtačkou s celoplastovou hlavou musel ale vrtat s příklepem jen se slabýma vrtákama.Zkuste vzít alespon 10 vrták a pořádně přitlačit,když vrtáte do betonu.Za chvíli bude na vyhození.Prostě ložiska ve vrtačce nepatří do plastu.Jinak je to šmejd,který nemá obdoby

petrsinger*

lok napsal: to jste ale s tou EXTOL vrtačkou s celoplastovou hlavou musel ale vrtat s příklepem jen se slabýma vrtákama.

- Ano - do 6mm.

lok napsal: Zkuste vzít alespon 10 vrták a pořádně přitlačit,když vrtáte do betonu

- Proč bych to dělal, když ani 6mm díry to kolikrát do panelu nevyvrtalo.

lok napsal: Za chvíli bude na vyhození.Prostě ložiska ve vrtačce nepatří do plastu.Jinak je to šmejd,který nemá obdoby

- Vzhledem k tomu, že mi slouží už cca 10 let tak to asi takový šmejd nebude. Ale pro profi použití určitě není.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]