Nejste přihlášen/a.
Ahoj, jak se měří s touto vadaskou a co všechno umí? Jediné, co jsem zkoušel je klasické zjišťování fáze v zásuvce. Ale umí ještě něco dalšího?
Jen pár upřesnění ohledně vadasky.
- Jaroslav Vadas byl český elektrotechnik, nikoli s dvojitým "W"...
- původní vadaska neměřila fázi, neměla doutnavku, pouze dva měřicí hroty k elektromagnetu, ukazovala jen orientačně napětí mezi hroty...
... dnes se jako vadaska běžně označuje jednoduchá zkoušečka, která umí rozeznat fázi a zároveň umí orientačně změřit napětí, tedy i ZN1...
dál umí měřit střídavé napětí (orientačně) do 500V tuším a pořadí fází
doplněno 07.01.14 16:43: napětí se měří svorkami připojenými v pravé části, pořadí fází v levé (svorky A a B) - návod přímo na zkoušečce
Zkoušečka síťových napětí do 500V (Vadaska). Skládá se ze dvou částí: Jednou je orientační elektromagnetický měřič napětí do 500V ss a st, cejchovaný 110V, 220V, 380V a 500V. Druhou částí je doutnavková fázovka s dotykovou ploškou, kombinovaná s detektorem pořadí fází. Detektor pořadí fází využívá dotykovou plošku a hroty A a B. Hroty se připojí na 2 fáze. Pokud jsou v pořadí A-B, doutnavka svítí. Pokud jsou v pořadí B-A, doutnavka nesvítí. Detektor je tvořen doutnavkou, dvěma odpory 1M2, jedním 560k a kondenzátorem 3n3 / 630V.
danyk.cz/...Zdroj: danyk.cz
Jen pro upřesnění: zkoušečka ZN1 není totéž, co wadaska (název podle vynálezce p. Wadase). Skutečná wadaska uměla jen a pouze měřit napětí.
doplněno 07.01.14 17:17:Wadaska byla sice nevzhledná, ale na rozdíl od ZN1 byla téměř nezničitelná. Dělal jsem s oběma, na montážích nebyla nouze o dost hrubé zacházení a nikdy se mi u Wadasky například neutrhnul kablík (což se o ZN1 říct nedá). Taky proti pádu a jiným zvěrstvům byla odolnější.
doplněno 07.01.14 17:21: Za to W se omluvám. Nějak mi to uniklo.
Jo a vadaska byla vodotěsná.
Ahoj. Ale! Zásadně by tu mělo být řečeno-napsáno, že se pracuje s ELEKTŘINOU a ta když přímo nezabije, tak určitě poškozuje zdraví. Podle toho by se mělo s jakýmakoliv měřidlama, co mají nějaké doteky- hroty podle toho zacházet. A i s jinými součástmi pod proudem. Opakuji pod elektrickým. Přeju zdraví.
Tak za prvé slovem "vadaska" urážíte tuto skvělou ZN1.
Takže co umí. Umí simulovat "vadastu" tedy se chová jako ona. Na jeden dotyk vám ukáže zda je vyskyt napětí, tím, že se "razzáří" doutnavka. Ta to stačí jedet kontakt ( dotyk) a váš prst na kovovém bodě jako ZEM.
Při použití obou konců, kontaktů Vám ukáže zda máte 220(240) bevo 380(400) Dle původních parametrů ukazuje i 120 a 500, ale to jsem nikdy nezkoušel a doufám nebudu. 380 je už hezké lechtání.
Tak dále Vám je schopno ukázat v jakém pořadí máte za sebou fáze. Většině lidí je to jedno, ale je to důležité pro motory. Ale je to spíše jen proto , aby to bylo správně. Prohozenou Fázi Vám přehodi každý elektrikář na přívodu nebo v zásuvce. Pro běžný rozvod v domě je to FUK.
doplněno 07.01.14 17:00:mordon ( po de mnou):
Vadasta neměří napětí, pouze jej detekuje.
Měření je, že ukáže výsledek ( kolik, jak moc)
Detekce je, že ukáže zda JE nebo NENI
doplněno 07.01.14 19:16:jaj : tak to se omlouvám já znám pojem Vadaska jako to co je pouze s doutnavkou. Tu starou vůbec neznám.
To je tak když tomu elektrikáři říkají celé láte jen ZN1 nebo zkoušečka a tomu druhéme "vadaska" ( doutnavce v tužce )
Takže omluva pode mne
doplněno 07.01.14 19:17:Fázovka - ta věc s doutnavkou. Má to jeden kolík a dotek na prst - obsahuje pouze doutnavku
Ok, díky.
Docela se mi pletou všechny pojmy... Jaký je rozdíl mezi fázovkou, doutnavkovou zkoušečkou a vadaskou a kam patří ta ZN1?
Jak se prodává taková ta tužka (20 kč) to je co? A stačí na zjišťování produ/napětí v zásuvce (např. při výměně zásuvky)?
Fázovka = doutnavková zkoušečka = "taková ta tužka" (nebo šroubovák) - dá se s ní zjistit přítomnost fáze na vodiči (v zásuvce). Nic víc, nic míň.
Vadaska - slouží pro zjištění přítomnosti napětí mezi vodiči a jeho orientačnímu měření (velmi hrubě).
ZN1 (a podobné novější přístroje) jsou kombinací přdešlých zkoušeček (dva v jednom :D )
Taky existuje ZN2 pro zkoušení malých napětí (do 24 V). Liší se jen barvou plastu, velmi snadno se dají zaměnit. Jsou proto velmi nebezpečné. Při použití na 400 V (samozřejmě omylem) dokážou explodovat. Místo fázovky mají baterii a žárovičku jako zkratovou zkoušečku. Pokud ji někdo máte, doporučuju zahodit.
doplněno 07.01.14 17:42:Proud v zásuvce nezměříte žádnou z těchhle zkoušeček. On tam totiž ani žádný není. Změříte napětí a zjistíte přítomnost fáze, což Vám pro výměnu zásuvky stačí.
A dvoupólová zkoušečka je tedy např. ta ZN1 (póly A+B)?
A ještě jedna věc mi vrtá hlavou. Fázovkou se určuje přítomnost fáze - doutnavka se rozsvítí. Vadaska pouze detekuje napětí. Není to to samé?
Pokud vložím fázovku do levé zdířky a doutnavka se rozsvítí, tak vím, že tam je fáze a zároveň vím, že tam je napětí ne? Totéž naopak s vadaskou - pokud zjsitím v levé zdířce napětí, vím, že je tam fáze. Jak to tedy je?
Fázovkou nezjistíte, jestli v pravé zdířce máte nulák.
Klasickou vadaskou zase nezjistíte, z kterého drátu leze fáze, jen to jestli máte mezi zdířkami napětí (a jaké).
Proto je ideální kombinace těchto dvou funkcí v jedné jednoduché zkoušečce, třeba zrovna ZN1
Ještě jeden dotaz.
Pokud zasunu ZN1 do levé zdířky zásuvky (ať už hrotem A nebo B), ihned se rozsvítí doutnavka, aniž bych prstem "uzemnil" zkoušečku na tom kovovém kontaktu. Jak je to možné?
A pokud testuji 400V zásuvku, ZN1 ukazuje 230V (stejně jako u 230V zásuvky).
Díky moc
Těch 400 V je mezi jednotlivými fázemi. Pokud měříte mezi jakoukoliv fází a nulákem je tam logicky 230 V.
doplněno 09.01.14 13:09:Doutnavka může za určitých okolností lehce žhnout i když se kovového čudlíku nedotýkáte. Při doteku se ale musí rozzářit znatelně víc. Pro zkoušení fáze je určený vstup A. Pokud pustíte fázi do zdířky B a dotknete se čudlíku, může Vás to citelně majznout přez prsty.
1 ano, je to možné, indukce, fáze může být i vpravo, svit však bude slabší
2 testujete jednu fázi? nebo fáze mezi sebou?
Myslím, že o o tom, co je v zásuvkách moc nevíte. Raději do nich nešpárejte. Jsou i šroubováky s displejem...
Pamatuji dobu, kdy jsme si dělali zkoušečku ze šroubováku, šedivá rukojeť a červené víčko, udělalo se okénko a dovnitř doutnavka, nebo startém ze zářivky + odpor.
doplněno 09.01.14 13:31: ZN1 nebo SN1 používá obvod složený z doutnavky, tří odporů a kondenzátoru, který vytváří fázový posuv tak, aby při správném pořadí fází (A B) doutnavka svítila a při opačném pořadí (B A) nesvítila. Viz ebastlirna.cz/...
Nedávno byly prodány na Aukro 2 ks za 710 Kč.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.