Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Určení nosné a nenosné zdí z výkresu

Od: pepus odpovědí: 4 změna:

Ahoj, do školy mám za úkol překreslovat půdorys domu, ten už mám hotový, ale ještě nám bylo řečeno, že si máme překreslit pouze nosné zdi na zvláštní papír a tam potom budeme zakreslovat stropy. Problém je ten, že nevím, jak přesně určit nosnou zeď.

Obvodová zeď mi je jasná (450mm), uvnitř domu jsou dále nějaké příčky, ty menší 125mm, ty jsou jasně nenosné, ale jsou tu dále zdi o tloušťce 250mm a tady si už tak jistý v kramflecích nejsem, jedná se o nosnou nebo nenosnou příčku? Šířka domu je 8 metrů, takže ty stropy asi budou muset být uloženy na nějakých nosných příčkách, jsou to ty 250ky?

Děkuji za objasnění, nechci to pak znovu zdlouhavě předělávat, proto se tu chci raději ujistit.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

snad Vám pomůže jistá úvaha, že stropní trámy nad 1NP většinou se nedávají v rozpětí delsím nž nějakých 4až 6m. To znamená, mám li dům o šířku např. 8 metrů tak mezi obvodovými stěnami je někde stěna vnitřní nakteré ty trámy leží a ta stěna je podporuje.tudížmusí být nosná také. Klidně tam mohou být při větší šířce domu i dvě.

sebod*

miramira. *palec* i když s těžkým srdcem ;)

lm®
hodnocení

1x

Nosná zed se jmenuje nosná z důvodu toho,že n e s e strop dalšího patra a vlastně i konstrukci domu.Bývá např z panelů,někdy i hurdisky.

Myslím,že Vaše úvaha,že zdi 250 mm budou nosné bude správná,nikdo by zbytečně (nebyla-li by zed nosnou) nestavěl silnou zed.Ostatní zdi,ty slabé 125 mm a tak jsou příčky a slouží jen k dělení prostoru,nemají na nosnost konstrukce vliv.

jabraka*
hodnocení

0x

Už z ekonomicky logických důvodů nikdo nestaví nenosnou příčku 250 mm širokou.Jen u příček mezibytových může tloušťka zdiva být větší,pak je mezi umístěno zvukové tlumení.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]