Nejste přihlášen/a.
Moji rodiče odkoupili v 12/2007 od města byt a v domě bylo založeno družstvo. Matka zemřela 4/2008 a otec 2/2010. Jako jedinná dcera jsem podíl zdědila a chtěla bych byt prodat. Jak dlouho musím s prodejem počkat, abych neplatila daň z příjmů /15%/?
Daň z převodu nemovitosti neplatíte, protože jde jen o převod členského podílu a daň z příjmů jsem Vám pohledala a je v odkazu ať nemusím vypisovat
doplněno 30.10.10 19:38:Ještě jsem zapoměla dodat, že daň z příjmu se platí jen z rozdílu mezi cenou podílu a cenou prodejní tzn. např , že podíl má hodnotu 80 000,-kč a vy prodáte byt za 300 000,- tak daň platíte jen z částky 220 000,-kč, ale to asi víte.
Všimla jsem si dodatečně, že píšete o převedení za rok do OV, tam potom budete už muset zaplatit i daň z převodu , pokud budete chtít byt prodat
1/Takže, je jedno jestli byt zůstane družst. nebo ho převedu do OV , stejně musím počkat s prodejem 5 let. Proboha proč!
A doba 5 let se počítá od data rozhodnutí o nabytí dědictví? nebo se odpočítáva doba kdy se stali družstevníky rodiče?
V bodě 3. je jasně psáno toto (3 jestliže prodávající nesplňuje podmínku bydlení, musel prodanou nemovitost vlastnit nejméně pět let, aby z tohoto příjmu nemusel platit daň z příjmu) takže jasně vyplývá, že Vy jako prodávající ji musíte vlastnit 5 let.
Jedno, jestli je družstevní nebo v OV to není, pokud ho chcete prodat tak nečekejte na uplynutí pětileté lhůty, ale prodejte ho teď a zaplaťte pouze daň z příjmu, po převedení do OV budete krom daně z příjmu platit i daň z převodu, která se odvíjí od odhadu ceny nemovitosti odhadcem takže platíte 3x( daň z příjmu, daň z převodu a odhad.)
s odpovědí souhlasím, konečně někdo zde napsal srozumitelně. Nechápu proč Vám radilové dávali zprávy ať Byt předevete do OV, pokud se jej chystáte prodat, jediné co Vám to způsobí je více starostí a papírování a o hodně delší doba prodeje a převodu. A to že OV je výhodnější prodávat neŽ DB zdaleka všude neplatí- nebývá to pravda. Co chci říci, můj názor je takový že převod do OV není nutný ani nezbytný, když uvažuju o prodeji. hm. A to fakt nekecám. Mi.
Družstevní byt prodat nelze.V pravém slova smyslu.Lze ho převést na nebydlícího družstevníka(úhrada mezi sebou beze svědků).
Nejjednodušší je požádat o převedení do OV a potom oficiálně prodat.Ovšem s patřičnou daní z příjmu.To lze udělat tak,že ve smlouvě bude stanoveno,že daň platí kupující.
JABRAKA
daň z příjmů platí kupující? není jednodušší (a praktičtější) navýšit prodejní cenu o předpokládanou daň a tu pak zaplatit?
jak kupující podá daňové přiznání za toho, kdo je povinný platit daň z příjmů? proto se přeci podává daňové přiznání.
pokud jde o daň z převodu nemovitosti, toto se smluvně dá ošetřit. ze zákona tuto daň platí kupující. pokud ale nezaplatí, ručí prodávající a stát si tuto částku vymůže...
Víte zcela jistě, že odkoupený byt do osobního vlastnictví byl následně převeden do majetku družstva? Nejednalo se pouze o založení Společenství vlastníků jednotek?
Byt není v OV zdědila jsem pouze družst. podíl, do OV se bude byt převádět bezplatně v příštím roce. Jsem nájemce, mám klasickou nájemní smlouvu na dobu neurčitou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.