Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

MFP nebo OSB

Od: dejvf* odpovědí: 23 změna:

Dobrý den,měl bych prosbičku,chystám se na výměnu dřevěné podlahy,vybral jsem škváru,tu nahradím liaporem a na něj chci položit buď MFP nebo OSB desku. MFP deska vychází podstatně levněji. Je to proto,že je podstatně horší? Máte s tím někdo zkušenosti? Předem dík za odpovědi

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

alf*
hodnocení

0x

porovnával jsem před lety, když byla MFP novinkou, M-F vlastnosti a vycházely kupodivu téměř stejně. Ovšem subjektivně tomu moc nevěřím neb MFP na mě působí spíše jako DTD, není složena z dlouhých štěpek. Ovšem na relativně pevném (liapor) podkladu by to nemělo hrát velkou roli.

ladislavtikal*
hodnocení

0x

dobry dendelam podlahy z mfp desek driv sem je delal z osb mfp desky jsou lenejsi a kvalitnejsi protoze se daji pouzit i ven kde vydrzi vic nez osb desky mfp deskach je vic lepidla a pryskirice tak proto vydrzi

jabraka*
hodnocení

0x

U OSB desek ale i MFP je nutno počítat s malým množstvím Formaldehydu,který se nějakou dobu může uvolňovat do ovzduší.Norma stanoví 8 mg na 100 mg hmoty maximum.Proto bych spíše tyto desky doporučil jako konstrukční.Je to způsobeno použitím tmelicí pryskyřice - Melaminoformaldehydové.Někteří výrobci ještě uvádějí i fenolformaldehydové tmelení.U uzavřených povrchů je možné použití PUR laků.Docílí se tím povrch odolnější a vodovzdorný a nenasákavý,

JABRAKA

dejvf*
hodnocení

Děkuji za odpovědi,nejspíš půjdu do MFP. Ještě bych se chtěl optat,u desek MFP a OSB s pero drážkou,jsou přesné nebo kus od kusu desky jiné,popř. kdybych narazil na desky co nejdou do sebe,lze drážku bezproblémově obrousit nebo nějakým způsobem opracovat? Někde jsem četl,bacha na OSB - nejlepší jsou agepan,mají stejnou drážku,nejhorší je kronospan,má jinak dlouhé drážky. Jaké by jste mi doporučily lepidlo na MFP a OSB desku?

ladislavtikal*

popravde ja kdyz je spojuji vrutama tak je drobet zapustim prekytuju prebrousim a nalakuju kdyz je to finalni jinak jen vrutama kdyzna to jde jeste lino nebojina krytina a muzete pouzit i klidne bez pera drazky jinak co jsou z PD tak zatim v pohode jdou do sebe

dejvf*
hodnocení

Ještě bych potřeboval dát kročejovou izolaci,např. hobra,ekoflex nebo něco jiného,lze to položit přímo na liapor nebo až na MFP desky? V obýváku bude na MFP plovoucí podlaha a v kuchyni lino.

standam*

Na liapor muze prijit i podlahova mineralni izolace, takze hobra take. Lepsi ucinek bude, kdyz das hobru primo pod lamin.podlahu. Tam kde bude lino hobru pod desku, zde zase muze prijit tzv. mekci a muzes dat vice mm.

doplněno 01.11.10 22:22:

pro krocejovy utlum by spravne slozeni melo byt

liapor, hobra cca 20mm, deska, hobra (cca 5mm 230 - 250kg/m3), lamin.podlaha

liapor,hobra cca 20mm, deska, lino

dejvf*
hodnocení

A může se položit na liapor např. Steprock HD? Nebo to nejde,kuličky liaporu by se vlisovávali do steprocku?

standam*

ano je to mozne

doplněno 04.11.10 06:43:

ale to je zase jina skladba nez jsi mel prvne v planu:)

jestli chces tepelne odizolovat spodni mistnost, tak misto liaporu do zaklopu bych dal izolaci, pak zaklop a krocejovku, hobra bude jako krocejovka stacit. Liapor je spise na vyrovnani a rozhodne tezsi a drazsi nez vata nebo i lehka hobra jako tepelna izolace mezi tramama. Lepsi je vyuzivat teplo ze spodni vytapene mistnosti, ale asi nemas na vyber. Jen jako priklad... v mem pripade mam v podkrovi momentalne 19°C a bez topeni, vyuzivam jen co projde pres strop. Zatim se jedna o budovani podkrovi, radiatory samozrejme zde budou, ale jineho vykonu.

doplněno 04.11.10 09:28: - uz blbnu, co bylo doplneno, ignorujte, patri to jinam-
ale to je zase jina skladba nez jsi mel prvne v planu
jestli chces tepelne odizolovat spodni mistnost, tak misto liaporu do zaklopu bych dal izolaci, pak zaklop a krocejovku, hobra bude jako krocejovka stacit. Liapor je spise na vyrovnani a rozhodne tezsi a drazsi nez vata nebo i lehka hobra jako tepelna izolace mezi tramama. Lepsi je vyuzivat teplo ze spodni vytapene mistnosti, ale asi nemas na vyber. Jen jako priklad... v mem pripade mam v podkrovi momentalne 19°C a bez topeni, vyuzivam jen co projde pres strop. Zatim se jedna o budovani podkrovi, radiatory samozrejme zde budou, ale jineho vykonu.
MFP nebo OSB

dejvf*
hodnocení

Pokud není problém na liapor položit Steprock HD,tak s deskama EPS T 3500 by taky asi neměl být žádný problém? Nevmačkávají se kuličky liaporu do izolace,nemáte s tím někdo zkušenosti?
standam*

Ja mel EPS polyfon 3500 coz je to same, zkusenost stim nemam, ale EPS je tvrdsi, tak by to melo byt OK.

Pozoruji, ze pomalu slevnujes:), to docela chapu. A co i misto liaporu dat EPS 100 -150 dle tl. a EPS 3500?

dejvf*
hodnocení

Jo zlevňuji,ještě budu postupně předělávat další místnosti,tak aby byli prašulky,každá kačka se bude hodit! Liapor už mám koupený a složený doma na dvorku. Potřebuji zvednout podlahu o 14 cm,tak to budu řešit asi tímto způsobem: na prkenný záklop PE fólie,liapor na vyrovnání,EPS 3500,MFP desky 2x15 mm slepeno a prošroubováno,ekoflex nebo hobra 5mm a plovoucí podlaha. Pokud to teda ještě nevymyslím jinak za ten týden,než to budu realizovat.

standam*

Je jeste dalsi moznost a to cele to zvednout rostem. Ja zvedal po vybrani od zaklopu o 21cm a diky velke rozteci nosnych tramu byl rost na miste. Pokud jsi tam mel tramove polstare, tak neslouzily nejen k prichyceni prken, ale i k rozneseni zateze na nosne tramy.

Pokud to takto zvednes bude ti stacit jen trochu Liaporu (kdyz uz ho mas koupeny).

Hlavne jsem se take snazil co nejvice odlehcit podlaze/stropu. Ted mam zaklop, pripraveny pro krocejovku a finalku a s vahou jsem ted na nule. Tj. bylo 15-20tun (120m2), ted je 0 mozna i mene o proti puvodni vysce.

dejvf*
hodnocení

Ano o roštu jsem už taky přemýšlel. Ještě mě napadla tato varianta: na prkenný záklop PE fólie,liapor na vyrovnání,MFP desky 2x15 mm slepeno a prošroubováno,EPS T 3500 a plovoucí podlaha. Mělo by to být snad jedno jestli dám EPS pod MFP desku nebo nad ní? V tomto případě bych nemusel pod plovoucí desku dávat hobru nebo ekoflex,pokud by plovoučka ležela na EPS nebo se mýlim?
standam*

ano, mylis se, EPS je pod velke desky nebo beton apod. kde se vaha roznese, ale plovoucka se vmackne. To spis Liapor, EPS 100Z nebo 100 -150 S dle tl.

2x Deska, Hobra 5mm a plovoucka.

Pri pouziti rostu by byla skladba, rost, 1x deska (1" prkna), hobra a plovoucka

Nevim zda potrebujes tepelne nebo zvukove resit skladbu nebo vyuzivat teplo ze spodni vytapene mistnosti, ale krocejovku jsi vyresil hobrou.

dejvf*
hodnocení

Trámové polštáře jsem tam neměl. Skladbu potřebuju řešit pouze hlukově,spodní místnost je vytápěná. Nejspíš to vyřešim,že na liapor položim EPS T 3500,2x deska,hobra 5 mm a plovoučka. Ještě to musím vše zítra přepočítat a uvidim,jak se rozhodnu.

standam*

rost 10x8 (do roztece nosnych tramu 1m), zaklop (1" prkna) hobra (5mm) cca 220,-/m2 + srouby, vypodlozeni rostu, penove testeni mezi rost a zaklop a osetreni.

hop®
hodnocení

0x

Pera a drážky u obou typů fungují, musíte však předem zvolit správný "směr" pokládky, nesmíte desku dát "vzhůru nohama", pak to nefunguje. Nejlepší výsledek je při pokládce potiskem dolů...

dejvf*
hodnocení

Aha,dobrá rada,já chtěl právě pokládat desky potiskem nahoru,nevěděl jsem že se mají pokládat nápisem dolů! Při pokládce desky nápisem dolů mají větší pevnost nebo jaký to má důvod?

standam*

je to vetsinou z tohoto duvodu viz. obr, potisk je pro orientaci

MFP nebo OSB #2
hop®

Jj, tak nějak! *palec*

hop®

Jenom ze zkušenosti - desky nemají ideálně stejnou tloušťku, a pero a drážka je při výrobě měřeno a lícováno vůči nepotištěné straně. A třeba milimetrový rozdíl se spíš ztratí v připraveném liaporovém podkladu, než potom na vrchní finální podlaze...

dejvf*
hodnocení

Díky všem za rady,podlahy jsou téměř hotové. V obýváku byla tato sestava: na prkenný záklop PE fólie,liapor MFP desky slepeny a prošroubovány. Po vymalování položim hobru a na ni laminát. podlahu. V kuchyni PE fólie,liapor,hobra a OSB desky ,taky slepeny a prošroubovány. A na OSB přijde lino cca. 3 mm,bohužel není broušené,tak přemýšlím jestli ho např. nanatřít bezbarvým lakem a vruty třeba nezadělat kitem na dřevo. Aby se časem do lina neotlačila struktura desek nebo třeba položit pod lino mirelon 1 mm? Máte s tím někdo zkušenost?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]