Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak odvodnit pozemek?

Od: rosch* odpovědí: 7 změna:

Mám zahradu (cca 400m2) ve svahu a z pozemků nad se mi na ní dostává neustále voda. Hlavně při a po dešti mám téměř celý trávník pod vodou. Vysazený ořech a několik vrbiček na to nestačí. Možnost odvést vodu nějakou drenáží je téměř nulová, protože nemám kam. Ptám se a prosím o radu, jestli nemáte někdo podobnou zkušenost a jak jste jí vyřešili? Co si myslíte o možnosti vytvoření studny nebo jezírka, případně co to obnáší? Moc děkuji za jakékoliv informace. R.Ch.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

Jezírko by určitě svůj význam mělo.V době dešťů shromáždí přebytečnou vodu a za sucha slouží k zalévání.Stačí vykopat nebo vybagrovat prohlubeň,položit folii a vysadit po okraji vodní porost.

JABRAKA

sebod*

S tím jezírkem se mi to nezdá jako dobrý nápad. Udělá se jezírko - nechá se prázdné a bude se čekat na déšť. takže jako ozdoba - nicmoc. Zaprší , naplní se vodou a zase honem odčerpat, kdyby náhodou pršelo zase, aby se voda měla kam stahovat.

Píšete, že vodu nemáte kam odvést. Není pod Vaší zahradou podobně postižený pozemek? Nešlo by se třeba domluvit se sousedem a udělat drenáže až kamsi dolů, kde by se voda dala někam svést?

rosch*
hodnocení

Suohlasím,že jezýrko by asi problém nevyřešilo. Pokud jde o drenáž, tak ta by byla ideální. Jenže. Pozemek čtvercového tvaru, ve svahu, ze tří stran sousedící s pozemky zahrádkářské kolonie, čtvrtá, spodní strana je veřejná komunikace bez odvodnění (strouhy či žlabu). Dům stojí po celé délce této spodní strany a zahrada je nahoře. Celý svah jsou zahrádky, ze kterých stéká voda na trávník. V kombinaci s docela jílovitou zeminou voda zůstává i několik dní po dešti, že nemohu ani sekat sekačkou s pojezdem. Zahrabe se v blátě:-/. Jediná možnost kam odvést drenáž je svod na dešťovou vodu z okapů, ale to si nejsem jist, jestli se to dá, a jak. Spíš mě zajímá možnost vytvoření studny ze skruží a používat pak vodu na zalévání. Funguje to, nebo je to nesmysl?

sebod*

Studna je nesmysl *nevi*. Vykopeš ji a je velký předpoklad, že velice brzy narazíš na spodní vodu. Takže teoreticky Ti jako rezerva slouží jen rozdíl mezi hladinou spodní vody a výškou okolního terenu )kolem studně). Ale také se může stát, že při dešti se zvedne hladina spodní vody. Takže studna bude k ničemu. Ten svod dešťové vody se přímo nabízí. Provedení záleží na sklonu svahu. Možná by stačilo podél horního plotu udělat strouhu, která by zachycovala vodu ze zahrádky nad Tebou. A pak buďto tuto strouhu spojit povrchově se svodem na dešť vodu. Nebo dát drenážní trubky do země.

rosch*
hodnocení

Ten smajlík je přesvědčivej:). Na spodní vodu jsem vůbec nemyslel. Zkusím jít nejjednodušší cestou, strouhu , a když by nefungovala, asi mne nemine rozkopat angličana a položit drenáž až k okapu:-/. Jedno pozitívum bych rád zmínil. V době dlohodobého sucha mám jako jediný široko daleko trvale zelený pažit - 14 dní v roce:)).Díky sebode za názory:)

sebod*

Já jsem ale sebodka*plac**zed*:D

Neboj, nikdy to neodvodníš tak dokonale, že tam budeš mít suchopár. Takže pažit bude stále krásně zelený *ua*.

rosche, ano je to možnost, zkrátka vodu meliorací odvedete do:

kanalizace, studně ale pak nelze použít, zakopaná nádrž s odčerpáváním přebytku...

vždy se najde řešení..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]