Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
dal jsem do ložnice nový koberec a pod ním mi dost smrdí nové lino (tedy PVC, abych byl přesný). Budu se asi s tím linem muset rozejít protože už smrtí nějaký ten měsíc a nemíní přestat; místnost celá páchne. PVC jsem volil jen aby pod kobrecem "něco bylo" a koberec neležel na betonu.
Až to PVC strhnu, co tam dát místo toho?
Jelikož není potřeba, aby to bylo vidět, protože koberec bude na celé ploše, napadlo mě tam dát hobru. Potřebuju něco 100% ekologického a aby to trochu tlumilo hluk. Tloušťka tak do 5mm max. Taky to musí být tolerantní vůči lehce nerovné podkladové podlaze (PVC jsem plácnul na původní ne moc rovný beton a je to starý panelák).
Napadá vás něco?
Předem díky za info
Myslím, že Jabraka vystihl jádro pudla. Z lina se postupně uvolňují různé látky, když je ale přikryté kobercem, tak se samozřejmě uvolňují do koberce a nemohou se přirozenou cestou odvětrat. Dal bych tomu linu čas a koberec položil třeba až za půl roku.
Nestálo by za to, reklamovat lino? Alespoň se pokusit? Ať přijedou z prodejny. Kdoví jaké svinstva se uvolňují do vzduchu a ty pak dýcháte.
Babčo,všechna lina,naše i z dovozu ,jsou vyrobena podle receptur,které se příliš neliší od různých výrobců.Samozřejmě nové lino z povrchu uvolňuje určité množství stabilizátorů a změkčovadel,kterých je v PVC kolem 40 %.A vesměs mají charakteristickou vůni.Jsou to estery vyšších mastných kyselin,proto ta vůně.Dnes "Děti Země"bojují proti výrobcům PVC všemi prostředky(fér - nefér)Takže je velký tlak na to,aby ty přísady byly co nejekologičtější.Kontrola je pro výrobce obzvlášť bolestivá.Myslím,že se není čeho obávat.Trochu toho "odéru" by se mohlo snést.Nakonec z povrchu vytlačené přísady se začas odpaří a po roce vesměs vymizí.
JABRAKA
Ahoj,
díky za rady.
Cose týče PVC, stálo asi 300kč/m2, trakže šunt to vyloženě není. Koberec byl ještě dražší.
Co z toho smrdí přesně nevím, koberec jsem "věčně zalištoval" a nechce se mi ty lišty strhávat. Možná PVC, možná koberec a nebo taky obojí. Taky jsem sázel než to vyčichne, ale položil jsem PVC, dryhý den na to koberec a stěhoval jsem se tam za měsíc. A to bylo v květnu. Smrdí to teda 5 měsíců...
Co se týče krep. papíru, tak mi to nějak nepřijde jako že by to k něčemu tam reálně posloužilo...
Mirelon - ano... to mě taky napadlo, ale asi by pak muselo na ním ještě něco být, ne jen koberec, protože jinak by se ten mirelon vymačkal od nohou nábytku. Kromě toho je to zase nějaký plast... takže by to ev. mohlo smrdět na novo... No, zítra strhnu koberec a poznám aspoň, zda smrdí on nebo PVC pod ním...
Ahoj,
řeším něco podobného. V mém případě to dělalo lino. Dal jsem nové (a to jenom kus) a na to koberec aniž by lino (tedy PVC) náležitě vyčichlo. Teď přemejšlím taky co s tím... no, buď to tam nechat, ať to časme vyčichne nebo tam dát buď pravé lino/marmoleum nebo třeba korek.
Pravé lino ale taky zpočátku smrdí a ti tím lněným olejem, takže bych to musel taky nechat nějakou odbu vyčichat. A korek - tam se zase bojím ev. problémů s vlhkostí (třeba polití koberce při zalívání nebo únik vody z radiátoru...). Hobra je v tom podle mě stejná - bacha na vodu.
Doporučuji ještě rok počkat a pokud se pak rozhodnete lino nahradit, dejte si do Googlu heslo "podložky pod koberec" a vyberete si. My jsme kdysi dali pod koberec krytinu Jekor a paráda. Furt se pod tím názvem dělá. Zajdětě do prodejny(nejlíp speciálky) s koberci a ošahejte si tam co vám ukáží. Hodně radosti přeju.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.