Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nelze uzavřít ventil topení - proč?

Od: kbk odpovědí: 6 změna:

Zdravím,

nedávno jsem se přistěhoval do panelového bytečku. Po nějaké době jsem zjistil, že regulační ventil na topení je jaksi "přednastaven" a nejnižší možný supeň vytápení je číslo 2. Prostě na tu sněhovou vločku nejde otočit a topí tím pádem v podstatě pořád. Jak je to možné? Respektive musím zavolat opraváře nebo si to zvládnu nějak "odblokovat" sám? Díky za odpověď, v tomhle se fakt ještě nevyznám :))

Pavel

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

fidonet*
hodnocení

0x

pokud je to opravdu nastaveno, stačí přenastavit. Buď jednoduše ( šikovností bez nástrojů ), nebo s nástrojem ( šroubovák a klíče ). Druhou možností je machanické zablokování závadou, tak to odmontovat, vyčistit, rozchodit. V 95% to lze rozchodit ..

V některých palenových domech to je ale porušení dohody nájemníku, kde se vysloveně praví, že NIKDO nesmí uzavřít ventily na NULU, a tím způsobovat sousedům zimu na dotykových stěnách s vašim bytem. Něco jiné, je to stlumit na noc, a něco jiné na 3 týdny ...

hospodin*
hodnocení

0x

někdo si taky regulační ventil vypodloží, protože neuzavře úplně(má vychozenou dosedací plošku, která tlačí na tyčku ventilu), aby zavíral. Takže ještě můžete ventil vymontovat a podívat se, zda tam není nějaká doma dělaná podložka - třeba starý desetník. :)

petrsinger*

Zrovna teď řeším podobný případ u rodiny. V nově koupeném bytě jsou použity ventily s nejnižší hodnotou 2. Zkoušel jsem nejrůznější způsoby pro odblokování, ale tato hlavice je výrobcem uzpůsobena tak, že odblokování není možné. Pokoušel jsem se různě podkládat pracovní plochu, ale regulace je tak jemná, že buď to bylo bez efektu nebo topení pro změnu nešlo pustit vůbec.

Vyřešeno objednáním nových termohlavic - s plným rozsahem regulace. Sice to stojí peníze, ale můžeme si regulovat topení ve SVÉM bytě podle toho, jak chceme MY a ne NĚKDO JINÝ. Přijde mi to jako pěkná nehoráznost, vůbec takové ventily někde použít. Možná někde v nemocnici nebo kancelářích, ale v bytě a ještě navíc v osobním vlastnictví? Argument o tom, že sousedé budou mít zimu je zcestný (přestože je nejpoužívanější), protože kdo zajistí teplo těm, kteří bydlí v krajní části domu, v přízemí nebo u střechy. Tohle je řešené různými koeficienty při výpočtu spotřeby. Nikdo po svém sousedovi nemůže žádat, aby mu vytápěl byt.

Teď jsem se trochu rozčílil mimo téma, tak pardon;).

buss

a proč regulovat, není-li tam v bytě měřák? Jiný si sedí na topení a platím totéž. Pokud se bude do nekonečna šetřit, tak náklady zůstanou stejné či vyšší a tak se zvedne cena tepla, jako teď tady (včetně vody).
Jak se dívám na ventil vedle sebe, tak nejnižší hodnota je 2, ale myslím, že už při 3 je to uzavřené a netopí. Není to mírné topení pro temperování minimem? Jinak to ovládá čidlo na baráku, tady 15-16° C. Jistě já mám okna na východ, jedno na jih, takže mně vadí, když už svítí slunko a furt to topí. Jiní mají ještě chlad.

jirbar*

Viděl jsem vyúčtování v paneláku. Plně obsazený byt 3. patro a nad ním stejný ale neobývaný byt ve 4. patře. Prakticky platili stejně v obouch patrech.

Ti ve čtvtém měli podstatně menší spotřebu (teplá voda nic), ale po součtu jakýchsi paušálů a "pokuty" že nedodrželi průměr platily oba byty skoro stejně.

petrsinger*

Pro upřesnění mého předchozího příspěvku - platí samozřejmě při měřácích na topení. I když však měřáky nejsou - já mám rád v noci zimu a rozhodně by mi vadilo kdybych kvůli tomu musel mít okno dokořán. Ventil je na topení od toho, aby se jednoduše regulovala teplota v místnosti a ne pro parádu.

Pro "jirbar" - nevím kdo dělal vyúčtování, které jste viděl, ale ze své dlouholeté zkušenosti z paneláků (celkem dvou) můžu zodpovědně prohlásit, že pokud byt nepřetápíte, tak to na vyúčtování lze poznat. A dost výrazně. V našem paneláku jsou mezi porovnatelnými byty rozdíly ve vyúčtování i přes 10.000,- Kč za sezónu. A přitom se při vyúčtování bere zřetel na naměřenou hodnotu jen asi z 60% a zbývajících 40% se účtuje průměrem - všem stejně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]