Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vjezd do garáže a stání na mokrém jílu

Od: xbogan* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,chtěl bych se poptat,dělám stání na auto a vjezd do garáže.podloží je jílovité,mokré.Když po něm jdete je to jak na molitanu,prostě se houpete.Připravil jsem 45cm na zhutnění ve frakcích :

25 cm 16/32.zhutněné
15 cm 8/16. zhutněné
5 cm 4/8.
Ale nemohu zhutnit odloží.Je to mokrý jíl,do hloubky asi 1,2 m a pak je voda.Zákazník si nepřeje žádné drenáže a odvodnění.Jelikož jsem nemohl zhutnit samotný jíl.posypal jsem ho frakcí 16/32 a hutnil ho deskou 150kg.Ale to nepomáhalo.Stání má 6,5m na 4,3m.Z toho nezhutnitelný pás je asi 0,75 m na 6,5m.Vykopal jsem tedy zpevnující žebra asi 35 cm do hloubky napříč tím jílovým pruhem asi metr od sebe a zasypal je kamenem.To jsem zhutnil vibračním pěchem místou deskou.Nadále chci dodržet výše popsanou skladbu a hutnit deskou 150 kg.Myslíte že to bude stačit?Nebude se pak celá ta dlažba v těch místech houpat?Děkuji za rady.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hospodin*
hodnocení

2x

podle mě to bude v pořádku,pokud se tam nebude jezdit s těžkou technikou,osobní auto to zřejmě udrží bez houpání.

I když jíl + podzemní voda je nevyzpytatelná. To byste tam musel udělat betonové piloty,když byste chtěl jistotu, jinak to bude stále bez záruky a vše ukáže až čas... Podle skladby,kterou popisujete jste pro stabilitu udělal maximum,které vám zákazník dovolil.

Škoda té drenáže, mohla se pod ty kamenné pasy klidně dát a stáhnout do kanalizace-asi bych k tomu zákazníka zkusil přesvědčit.

bobr*

Jíl a voda jsou opravdu nevyzpytatelné, ale odvádění podzemní vody (z drenáže) do kanalizace je trochu problematické, pokud je to v provozním řádu povoleno, je to OK, jinak, pokud na to někdo přijde, může být docela problém

xbogan*
hodnocení

Dnes jsem ještě upravil skladbu a dal jsem 15cm 32/63 a na to 16/32 ve výšce asi 15cm.Vše jsem důkladně hutnil a teď na to dám 8/16 asi 10cm po zhutnění.Tak snad to bude držet.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]