Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
potřebují zainvestovat a koupit nový kotel
koukal jsem na nějaké na uhlí ale teď jsem potkal znamého a nasadil mi brouka do hlavy
vyprávěl o tom, že koupil krb a vzduchem rozvádí teplo po celým domě (rourama)
finančně to vyjde jak kotel (15tis)
má s tím někdo už zkušenosti jestli to je vhodne do domu který je 100 let stary?
ještě bych měl jednu otáuzku, dle čeho se posuzuje jaký by měl mit kotel výkon? dle vytápěne obytne plochy? (jde o 80m čtverečních)
děkují
jaka tam je spotřeba dřeva?
co mi řikal známý (což se mi nechce věřit) že přihodi dvakrát za den a dům je vyhřátý
Pokud je + 10°C tak stačí hodit 2 pořádná polena a dům je opravdu vyhřátý. Ve Vašem případě si myslím že vložka 10 KW by měla dostačovat. Hlavně pokud budete stavět krb, je nutné dodržet technologii stavby krbu a pokud takto budete topit celou zimu, nešetřete na vložce. Já takto topím a mám to vyřešeno tak že horký vzduch který se drží pod stropem rozfouknu do celého bytu klimou (pouze zapnu ventilátor) a funguje to skvěle!
Máme půdni vestavbu 180m2 a máme krb s teplovzdušným rozvodem po celém domě.Celý systém funguje naprosto perfektně, ale pořizovací cena byla těžce za cenou kotle klasických radiátorových rozvodu.Spotřeba při topení dubovýma briketama byla při nepřetržitém provozu do -10 st. cca. 28 ks/den.Přikládání co 3.5 hod.Teplota místností 22 st.c.
můžete vycházet z toho, jaký tam byl doteď kotel a jak dokázal dům vytopit - pokud je to jediný zdroj tepla, pak nevím, jak se to řeší s rezervou na nějaké dlouhodobější mrazy, které sice moc často nejsou, ale..
i když máme dřevo zadarmo, tak zadarmo není - na jeho přípravu je potřeba práce, a že člověku od pokácení rukama několikrát projde , je potřeba mít nějakou techniku na zpracování dřeva, místo na uskladnění dřeva. to už nemluvím o tom, že bych měl za dřevo platit. kdybych měl dříví pod nosem a bylo snadno zpracovatelný, nebo nějak výrazně levnější, asi bych uvažoval o nějakým zplynovacím kotli. pokud bych chtěl nějakou krbovou vložku, pak jak to mají někteří - pouze přikládání zvenčí domu. když se dobře topí a čistí, zase tolik bordelu není - spíš je problém v samotném dřevě, kde se dočt často přinesou do domu různí brouci, opadají nějaké piliny, kousky dřeva atd...
projekt na topení spočívající ve výpočtu tepelných ztrát jsme si dělat nenechali, kotel jsem si vybral sám dakon dor 24, i kdyby ve velkých mrazech nestíhal, máme jako doplňující záložní zdroje dvoje krbová kamna. kotel jeden jen na uhlí, máme ledvice ořech 1, takže na kvalitu spalování a celkovou ekologii provozu si nemůžu stěžovat. a je to bez práce - za 50 metráků uhlí včetně složení jsem dal 16k - jediná práce spočívá v tom nabrat uhlí nasypat do kotle.
celkem by mě zajímalo, jak je to vlastně s prouděním vzduchu a případným prachem u rozvodu rourami vs. topení radiátory, kde vzduch taky cirkuluje.
Také žiju ve starém baráku.Kdysi tam byly pravý kachlový kamna,ale už nejsou.Pořídila jsem si krbovky s kachlemi a nemůžu si je vynachválit.Při velkých mrazech tam nehodím 2,ale 4 polena.Zpátky na uhlí už nejdu a jestli se nebojíš práce,tak dřevo se dá sehnat docela levně.Výkon se dá lehce spočítat,ale ze zkušenosti radši kamna s vyšším výkonem.
Pokud máte 100 let starý dum , tak mate mizernou izolaci .Počítá se ,že 5cm polyše nebo vaty je jak 80cm zdi z plnych cihel nebo 1,5metru betonu nebo kamene. Takže nepočítejte s par poleny za den . Záleží na oknech , izolaci ve stropě a v podlaze( předpokládam že tam nic není).
Pokud protopíte cca 50 metráku uhlí , tak protopíte asi stejné množství dřeva v kg . To znamená 5 tun dřeva , což je asi 12m3 . To je ráz dřeva 1m široký a 1,3m vysoký a 12 m dlouhý .Počítejte ,že ho musíte mít 2 roky dopředu vyschnout..
Dále si uvědomte, že vzduch má malou tepelnou kapacitu , proti vodě .A to znamená že pokud máte kamený dum(velké tep ztraty) . tak musíte přepravit velké množství vzduchu(energie) .Podle mého názoru rozvádět teplo vzduchem je dobré při nízkych tepelnych ztrátách - NED nebo pasiv. A asi nejlepe u dřevostaveb , ty mají nízkou akumulaci a budou rychle reagovat . Tam pak stačí nějaká kamna a vytopíte celý dum (teplo nemá kam utéci)
Mam jen Clubky a kybl cerneho uhli denne vytopi na 30C hlavni mistnost a na 23 ostatni, teploty se postupne vyrovnavaji podle stylu vytapeni, bud to rozfajruju na startu a mam hned teplo a semtam prikladam... nebo pomalu a rozdil teplot v dome je minimalni ... cca 90m2, interier neni otevreny... chodba + mistnosti atd
doplněno 06.11.12 08:37:zdi mam max 12cm tluste (ze dreva)... zadny pasiv dum
doplněno 06.11.12 16:52: uhlak ma neco malo pres 10kg = cca 60Kc/den (cerne uhli stoji 560Kc/q)...
rijen - brezen >> 6mes. x 31dni = 186dni x 60Kc = 11.160Kč za celou topnou sezonu...
P.S. kdyz neni pod 7C, spali se jen 5-6kg
taky nevim, co mate za problem s uhlim v obytnych mistnostech ok v radiusu 1m okolo kamen je trochu bordel, ne od uhli, ale od popela, coz se drevem je bordel stejny
kdybych ten uhlak odnesl, nez prijedete na navstevu, tak nepoznate cim topim...
ted jak byly ty prvni kosy okolo 0C, a ja jeste nemel uhli, jsem do tech Clubek musel nahazet okolo 50L dreva denne (plna detska plastova vanicka) a mel jsem s bidou 22C v hlavni mistnosti... uhli staci trisky na rozpal + 5 lopatek a do 1h mate 25C, at je venku jakkoli... neni problem si udelat dle chuti i "leto" treba 35C a spotreba se zvysi jen nepatrne
zkratka, kdo chce prezit zimu v nezateplenem baraku, a chce u toho chodit v trenkach, si drevo schovava jen na rozjeti kamen
Kýbl černého uhlí muže mít i 20kg .Zkuste si narovnat 20kg dřeva at víte jaká je to hromada . Dřevo je dobré , ale musí se uvést celkové zateplení domu (okna , podlahy a stropy jak jsou zateplené).
Když jsem něco zjištoval o krbovkách na am. diskusích , tak tam běžně uvádějí že vytápí jedněmi kamny domy 200-300m2 .Ale to jsou ty jejich two by four (10X5cm) . Samozřejmě vždy tam uvádějí , že nejlepší je vždy zateplit dum - to se nejvíce vyplatí) .A dřevodomek nemáte problém zateplit .Tam prostě přidáte další vrstvu vaty . Kdežto u starého zděného domu jsou s tím samé problémy .Chybějící izolace proti vodě - vlhkost .
A já bych rozhodně nechtěl mít v obytných místnostech vytápění uhlím. Zažil jsem to u své bábiny , takže vím že to není žadná slast.Do uhlí bych nikdy už nešel
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.