Nejste přihlášen/a.
Viděli jste Loskutáka v neděli?Jaký je váš názor na funkci nalepovací tepelné zábrany DC-FIX na okenních sklech?Mohu dodat ještě údaje,rolička folie 200 x 90 cm stojí kolem 900 Kč s DPH.
JABRAKA
No tak mně počítáno přes palec vychází úspora na m2 skla s folií u nového dvojskla 40Kč za rok, u starých skel 2-3 krát více za předpokladu, že jedna kWh tepla stojí obyvatele 3Kč. Podle toho lze spočítat návratnost v rocích. kDO MÁ VŠAK LEVNÉ DŘEVO A MÁ NÁKLAD NA JEDNU KwH JEN 0,30kČ, TAK MÁ TU NÁVRATNOST DESETKRÁT DELŠÍ. Za úplnou blbost to nepovažuji, technicky to má vert, ale stejnou roční úsporu dosáhnu, když jeden nediný den v topném období vypnu topení o dvě hodiny dříve. Já bych do toho nešel.
Hezky se to čte, ale u nových oken si myslím, že to moc fungovat nebude. Dělám v plastových oknech už pěkných pár let a vím od dodavatelů skla něco o izolaci.
U termoizolačních dvojskel se používá jedna tabule s pokovenou (termoodrazivou) vrstvou. Skláři mají program pro výpočet tepelné propustnosti a když jsme zkoušeli dát do dvojskla místo standardního jednoho pokoveného skla, pokovené skla obě, výsledek byl prakticky nulový - zlepšení asi o půl desetiny. Význam má další termoodrazivá vrstva jen tam, kde je fyzicky oddělená další vrstva plynu - tedy u trojskel. Tím se dosáhne zlepšení o 3 desetiny.
Nedovedu si tedy představit, že by se aplikací termofolie dosáhlo u termoizolačních skel nějakého výsledku, protože efekt termoodrazivosti je u dvoj i tojskel využit na maximum už od výrobce. Nehledě na to, že cena mi přijde dosti vysoká - je srovnatelná s nákupní cenou celého izolačního dvojskla (samozřejmě pro firmu a bez DPH, ale i tak).
U starých oken však ano - pokud má někdo zájem je udržovat při životě, tak termofolií je může vylepšit.
Pane petrsinger.
Neberte to jako napadání.Vaše odpověď je velmi dobrá.Jen pro upřesnění některých údajů.Sklář je ten,co vyrábí sklo a každé sklo musí být pokovené přímo ve sklárně.To je proto,že sklo,které není takto ošetřeno,se okamžitě poškrábe.Spíš bych volil ve vašem případě sklenář.No a místo pokovení bych napsal že sklo je opatřeno termo-izolační (odrazivou)vrstvou.
a ještě se zeptám.Pracujete u e...ro yord...n?Tam bych o kvalitě velmi pochyboval.
Zdravím Arakaine.
Sklář je u nás slangový výraz pro člověka dělajícího se sklem - v tomto případě opravdu jde o výrobce, ačkoliv je to výrobce dvojskel, nikoliv huťař. Možná mám tento výraz tak vžitý, protože pocházím z města se spoustou sklářských hutí.
Pokovené sklo - jedná se o napařovanou vrstvu plynů vzácných kovů. Tak nějak to je. Výroba samozřejmě probíhá u výrobce skla - v huti. Tato vrstva vždy musí být směrem dovnitř dvoj- (troj-) skla, aby se nepoškodila.
No a u Vámi zmiňované firmy nepracuji a o jejich "kvalitě" jsem toho taky hodně slyšel.
Dal jsem si práci a hledal teorii o ztrátách přes tepelné záření.
V podstatě všechna tělesa,která mají teplotu vyšší než 0 st K,vyzařují tepelné záření.Teplota je pro intenzitu záření důležitá,ale pro výpočet je T(st K) ve vzorečku ve jmenovateli a ještě v exponentu.Závislost na teplotě je teda exponenciální funkcí.Teprve až od teplot vysoko nad 500 K jde o záření,které by stálo za úsporu.Kdyby se někomu chtělo se s tím počítat,asi by to řeklo o užitešnosti takových prostředků.Totéž se uplatňuje u tak zv. šedého polystyrenu.Podle odhadu půjde o úspory řádově v desetinách %
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.