Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tepelná okenní folie

Od: jabraka* odpovědí: 12 změna:

Viděli jste Loskutáka v neděli?Jaký je váš názor na funkci nalepovací tepelné zábrany DC-FIX na okenních sklech?Mohu dodat ještě údaje,rolička folie 200 x 90 cm stojí kolem 900 Kč s DPH.

JABRAKA

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

Ještě jsem chtěl poslat fotku.

Tepelná okenní folie

standam*
hodnocení

0x

UV a propustnosti svetla verim, ale odrazu tepla?!, tomu se me moc nechce verit

neni to nahodou italsky vyrobek?

ar*

Né je to Německo, tak to asi bude dokonalé že? *ee*

hornschuch.cz/...

pepe*

Napařená vrstva může odrážet i teplo - je to stejný princip jako MC vrstvy u objektivů.

alf*
hodnocení

0x

co si o tom myslet? Co si myslet o tom jestli má izolace lambdu takovou nebo ne? Věřit nebo nevěřit, není pro běžného člověka myslím jiná možnost. Každopádně podobné folie jsem viděl kolem 400-500/m2. Parametry neznám (ani této, není odkaz), slibovaly něco podobného.

karelkarel
hodnocení

0x

No tak mně počítáno přes palec vychází úspora na m2 skla s folií u nového dvojskla 40Kč za rok, u starých skel 2-3 krát více za předpokladu, že jedna kWh tepla stojí obyvatele 3Kč. Podle toho lze spočítat návratnost v rocích. kDO MÁ VŠAK LEVNÉ DŘEVO A MÁ NÁKLAD NA JEDNU KwH JEN 0,30kČ, TAK MÁ TU NÁVRATNOST DESETKRÁT DELŠÍ. Za úplnou blbost to nepovažuji, technicky to má vert, ale stejnou roční úsporu dosáhnu, když jeden nediný den v topném období vypnu topení o dvě hodiny dříve. Já bych do toho nešel.

petrsinger*

Hezky se to čte, ale u nových oken si myslím, že to moc fungovat nebude. Dělám v plastových oknech už pěkných pár let a vím od dodavatelů skla něco o izolaci.

U termoizolačních dvojskel se používá jedna tabule s pokovenou (termoodrazivou) vrstvou. Skláři mají program pro výpočet tepelné propustnosti a když jsme zkoušeli dát do dvojskla místo standardního jednoho pokoveného skla, pokovené skla obě, výsledek byl prakticky nulový - zlepšení asi o půl desetiny. Význam má další termoodrazivá vrstva jen tam, kde je fyzicky oddělená další vrstva plynu - tedy u trojskel. Tím se dosáhne zlepšení o 3 desetiny.

Nedovedu si tedy představit, že by se aplikací termofolie dosáhlo u termoizolačních skel nějakého výsledku, protože efekt termoodrazivosti je u dvoj i tojskel využit na maximum už od výrobce. Nehledě na to, že cena mi přijde dosti vysoká - je srovnatelná s nákupní cenou celého izolačního dvojskla (samozřejmě pro firmu a bez DPH, ale i tak).

U starých oken však ano - pokud má někdo zájem je udržovat při životě, tak termofolií je může vylepšit.

arakain77*

Pane petrsinger.

Neberte to jako napadání.Vaše odpověď je velmi dobrá.Jen pro upřesnění některých údajů.Sklář je ten,co vyrábí sklo a každé sklo musí být pokovené přímo ve sklárně.To je proto,že sklo,které není takto ošetřeno,se okamžitě poškrábe.Spíš bych volil ve vašem případě sklenář.No a místo pokovení bych napsal že sklo je opatřeno termo-izolační (odrazivou)vrstvou.

a ještě se zeptám.Pracujete u e...ro yord...n?Tam bych o kvalitě velmi pochyboval.

petrsinger*

Zdravím Arakaine.

Sklář je u nás slangový výraz pro člověka dělajícího se sklem - v tomto případě opravdu jde o výrobce, ačkoliv je to výrobce dvojskel, nikoliv huťař. Možná mám tento výraz tak vžitý, protože pocházím z města se spoustou sklářských hutí.

Pokovené sklo - jedná se o napařovanou vrstvu plynů vzácných kovů. Tak nějak to je. Výroba samozřejmě probíhá u výrobce skla - v huti. Tato vrstva vždy musí být směrem dovnitř dvoj- (troj-) skla, aby se nepoškodila.

No a u Vámi zmiňované firmy nepracuji a o jejich "kvalitě" jsem toho taky hodně slyšel*palec*.

arakain77*

Já to beru taky tak.Ale zákazník je neznalý slangu v našem oboru.Já ve sklárnách pracoval,než jsem začal okna.

jabraka*
hodnocení

Dal jsem si práci a hledal teorii o ztrátách přes tepelné záření.

V podstatě všechna tělesa,která mají teplotu vyšší než 0 st K,vyzařují tepelné záření.Teplota je pro intenzitu záření důležitá,ale pro výpočet je T(st K) ve vzorečku ve jmenovateli a ještě v exponentu.Závislost na teplotě je teda exponenciální funkcí.Teprve až od teplot vysoko nad 500 K jde o záření,které by stálo za úsporu.Kdyby se někomu chtělo se s tím počítat,asi by to řeklo o užitešnosti takových prostředků.Totéž se uplatňuje u tak zv. šedého polystyrenu.Podle odhadu půjde o úspory řádově v desetinách %

JABRAKA

mva1

My používáme v práci do střešních oken stínění s foliemi MYLAR.

a je to dost znát.(Vámi zmiňované folie neznám)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]