Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na snížení stropu (zateplení)?

Od: houkal® odpovědí: 28 změna:

Rekonstruuji RD, hrubé úpravy jsou hotové, zdi naštukované a rád bych se přes zimu pustil do snižování stropů.

Původní výška je cca 330cm. Ve všech místostech budeme snižovat na cca 260cm, ale v chodbě a kuchyni bychom rádi strop vysoký... cca 290-300cm.

Mám několik dotazů:

a) Nad chodbou je obytný prostor, který bude nárazově vytápěn, jinak pouze temperován na cca 10-12°C. Má cenu nad snížený strop dávat izolaci? Skladba stropu je rákos-prkno-trámy-prkno a dál nevím, v patře je plovoucí podlaha a pod ní OSB deska (dál jsem se nedostal). Viz foto1

b) Nad kuchyní je terasa. Je třeba nad sníženým stropem nějaká izolace? Stávající skladba hurdisky - beton - dlažba (nad terasou je střecha). Terasa se bude příští rok znovu izolovat proti vodě + nová dlažba, zateplit zvrchu nelze - jsme omezeni výškou. Viz foto2

c)Máte nějaký jiný tip, jak strop snížit? Moje představa je: fošny na vysoko (5x12cm) ukotvit do zdí (nelze je zasekávat) po cca 1,5-2metrech + latě (3x5cm) napříč... toto jako rošt. Pod rošt OSB desku a natáhnout nějakou hrubší povrchovkou. S tím souvisí i dotaz: Zatím jsem nikde nenalezl nic, čím ukotvit fošny ke stěnám...

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

samonosný strop D 131 je pro Vás, podle mého názoru nejpřijatelnější.

Již to zmínil někdo nademnou, jen za pomocí UW a CW, kokněte na knauf.sk/...

a co nebude jasné ptejte se.

Pamatujte však, že není nejlepší řešení...

23.10.10 22:49
hodnocení

foto

Jak na snížení stropu (zateplení)?

23.10.10 22:50
hodnocení

foto2

Jak na snížení stropu (zateplení)? #2

hodnocení

0x

stropy se dnes běžně snižují systémem velmi lehkých profilů z pozinku pro osazení/připevnění sádrokartonových desek. Konstrukce je velmi štíhlá, dobře se s ní pracuje, uchycecní na zeď /asi/hmoždinkami. Profily si nakrátíte dobrými nůžkami na plech.

Můj názor je takový, že na rošt a SDK bych vatu dával vždy, aby teplo mělo tendenci se držet ve spodní místnosti. Otázka je jakou tl. Vaty použít. Pokud se jedná o vnitřní místnosti obvykle se dává ihned pod SDK desky Parotěsná zábrana, která zamezí průniku vlhkosti do vatové izolace nad tím. V případě chodby je parotěska asi nadbytečná, na zvážení je v pokojích (spíše ano).

Najdu Vám ty profily proSDK.. vase-stavba.cz/... bežně ve stavebninách.

Nosníky se přichycují i do původního stropu závěsy (drátky) např. uprostřed rozpětí,kvůli zamezení průhybu. Informujete se v hobby márketech a pod, rozhodně zajímavý systém,pokud jste s ním ještě nepracoval.

doplněno 24.10.10 09:06:

vase-stavba.cz/...

hodnocení

Dobrý den,

díky za odpověď.

Zapoměl jsem na jednu důležitou věc - potřebuji vytvořit samonosnou konstrukci, která bude kotvena pouze do zdí, nikoli do stropu. Proto jsem profily na sádrokarton vyloučil.

Houkal

doplněno 24.10.10 09:29:

mám obavu, že by tu plochu samotné profily neunesly. Proto pro jistotu trámky / fošny na výšku a teprve pod ně latě, nebo třeba zmiňované profily.

vše je o dimenzi (velikosti výšky) nosného prvku. Když dáte SDKprofily 100mm á 0.6m s ropětím kolem 2.5m. není se nutno obávat průhybu nebo neúnosnosti. Mj. i závěsy/lanka lze kotvit pokud potřebujete do zdí těsně pod strop. Pokusim se to nakreslit je schéaticky. šlo by to ne?

Jak na snížení stropu (zateplení)? #3
hodnocení

To by šlo, jen připomínám, že se strop sníží pouze o cca 30cm (minus profil, na kotvení tedy zbyde málo místa), šířka je 210cm a 250cm.

hodnocení

takhle nějak si to představuji

Jak na snížení stropu (zateplení)? #4
standam*

to Houkal:

myslim, ze delat dreveny rost jak planujes je zbytecne

pomoci CW a UW udelas samonosnou konstrukci pro SDK

dale jsou speci CD, kde je mozna vetsi roztec nez 1m resp. 0,9m, zde pomoci UD a dratu + zaves muzes konstrukci prosroubovat k traverzam.

hodnocení

díky za odpověď, ale s tím CW,UW,CD a UD mi dáváte zabrat *ee*

standam*

:) nebo mrkni na kazetove podhledy, jinak CW, CD se neboj, 1m2 SDK ma 9 -10kg takze prd vaha

doplněno 24.10.10 18:32:

u drevene konstrukce je nutne aby byla zbytkova vlhkost dreva tusim, ze 10% jinak se ti to hejbne.

jabraka*
hodnocení

0x

Lepší systém,jak navrhuje MIRA MIRA,nevymyslíš.Pokud bys trval na prknech a latích,konstrukce bude zbytečně těžká sama o sobě.,SW profily 100 přišroubované podél stěn a napříč na ně zavěšené by zcela určitě stačily.Nakonec jdou položit i dvojmo.Ten závěs je maximální a nemá chybu,i když myslím že i bez něj by to drželo.

JABRAKA

hodnocení

OK, možná jsem jen přehnaně vystrašený z profilů... vždy mi bylo bližší dřevo, tak se většinou soustředím na něj.
Pokud myslíte, že by se tímto způsobem dal udělat podhled na ploše cca 250 x 600, pak se do toho pustím.
A jak to vidíte s tou izolací? Nad kuchyní terasa, nad chodbou obytný prostor (temperovaný na 10-12°C)? viz původní dotaz.
Děkuji za odpověď.

hodnocení

0x

podívejte pokud chcete trámky, tak ke zdi se dají koupit plechové úhelníky v hobby tl. plechu až nějakých 3mm a na ty by se ty trámky přichyhtili šrouby. Do zdi ty kotevní plechy/úhelníky bych přichytil hmoždinou/hmoždinami. zcela netvrdím, že to musí být zrovna tohle.

boschtools.cz/...

hodnocení

děkuji za radu, opravdu bych radši dřevo, než profily, ale zřejmě jsem se unáhlil. Viz i odpověď Jabraka.

jabraka*

Nakonec i to dřevo by použít šlo.Okolo stěn ve výšce podhledu našroubuj do hmoždinek silnější latě a na ně polož a přišroubuj prkna v rozteči šířky desky sádroše.Dokonce by se to dalo udělat tak,že zespodu jednu lať a zeshora druhou a sešroubovat.Spodní lať pak kryje spáru mezi deskami.Odpadá tak sádrování spár.

hodnocení

D131 jsem prostudoval, zdá se, že je to určeno přesně na to, co potřebuji.

Pokud tomu dobře rozumím - udělám rošt dle "návodu", izolaci, parotěsnou folii, nakonec sádrokarton, nebo OSB desky, povrchová úprava.

alf*

To OSB - na strop? A co dál? Dej tam SDK. Možná bych dal zelený když tam držíš tak nízké teploty.

standam*

No vidis, jak to jde:) Ja bych nedaval OSB desky SDK bude 3-4x levnejsi a navic je pro tuto konstrukci urceny, dale klidne se ti muze stat, ze drive strhnes diru v profilu nez se ti zamackne hlava vrutu do OSB.

kHoukale, sprábně, až na OSB. to bych rezolutně zamítl, ale můžou být...

hodnocení

OK, dám tam tedy SDK. Jak ale zajistit, aby dobře držela německá omítka?

Napenetrovat a dál? Lepidlo s perlinkou?

houkale,

" Jak ale zajistit, aby dobře držela německá omítka?"postupovat podle návodu jak výrobce SDK, tak i výrobce "německá omítka"

Asi myslíte třeba omítku basf-cc.cz/...

?

bez perlinky a lepidla to jde také.

doplněno 25.10.10 19:02:

Je to jen na Vás, ale nemusí tam být lepidlo a perlina...

hodnocení

Ano, myslím právě SP 2, používal jsem i na komín (takže vím, že je to tato hrubost, kterou bych tam chtěl)... nevím, jestli to byl Prince Color MSP.

Viděl jsem ji na stropě na několika místech a opravdu se mi to líbilo (včetně koupelny).

Jen mě napadlo, že by perlinka a lepidlo zabránili případným prasklinám v SDK. Jakmile se dodělá přízemí, půjde se "tvořit" do prvního patra a mám strach, že by se mohli objevit. To je i důvod, proč nechci kotvit konstrukci ke stropu - nevím v jaké kondici jsou trámy a pokud bych je potřeboval měnit / opravovat, pravěpodobně bych přes podbitá prkna řádně zahýbal se závěsy konstrukce pod stropem.

hodnocení

milancukrar,

můžu poprosit o radu co tedy použít?

Ideální by pro mě bylo najmout firmu, ale to bych se v životě nic nenaučil a bohužel už mám obě kapsy spíše vysypané :)

Děkuji

standam*

jestli muzu:)

vytmeleni a vybrouseni SDK udelej dle postupu pro SDK, pak dej co chces, treba to nakonec nechas tak jak je a jen vymalujes

jestli jsi aspon trochu zrucny, tak to zvladnes, je to o dodrzeni predepsaneho postupu a o detailech, vysledek pak vic jak 100% a doma te bude kazdy chvalit :)

souhlas se Standou, jen bych nebrousil sádru.

Pak natáhnout omítku. Odkud jste pane Houkale?

hodnocení

díky za radu. Udělám rošt, pak se uvidí.

Jen ještě dotaz - jak s izolací?

a)pod terasou

b)pod obytným prostorem

Pro milancukrar - kousek od Pardubic.

cožeee odkud?

viz vnitřní pošta

doplněno 25.10.10 20:08:
a)pod terasou
b)pod obytným prostorem
vždy na studené straně!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]