Nejste přihlášen/a.
Rekonstruuji RD, hrubé úpravy jsou hotové, zdi naštukované a rád bych se přes zimu pustil do snižování stropů.
Původní výška je cca 330cm. Ve všech místostech budeme snižovat na cca 260cm, ale v chodbě a kuchyni bychom rádi strop vysoký... cca 290-300cm.
Mám několik dotazů:
a) Nad chodbou je obytný prostor, který bude nárazově vytápěn, jinak pouze temperován na cca 10-12°C. Má cenu nad snížený strop dávat izolaci? Skladba stropu je rákos-prkno-trámy-prkno a dál nevím, v patře je plovoucí podlaha a pod ní OSB deska (dál jsem se nedostal). Viz foto1
b) Nad kuchyní je terasa. Je třeba nad sníženým stropem nějaká izolace? Stávající skladba hurdisky - beton - dlažba (nad terasou je střecha). Terasa se bude příští rok znovu izolovat proti vodě + nová dlažba, zateplit zvrchu nelze - jsme omezeni výškou. Viz foto2
c)Máte nějaký jiný tip, jak strop snížit? Moje představa je: fošny na vysoko (5x12cm) ukotvit do zdí (nelze je zasekávat) po cca 1,5-2metrech + latě (3x5cm) napříč... toto jako rošt. Pod rošt OSB desku a natáhnout nějakou hrubší povrchovkou. S tím souvisí i dotaz: Zatím jsem nikde nenalezl nic, čím ukotvit fošny ke stěnám...
samonosný strop D 131 je pro Vás, podle mého názoru nejpřijatelnější.
Již to zmínil někdo nademnou, jen za pomocí UW a CW, kokněte na knauf.sk/...
a co nebude jasné ptejte se.
Pamatujte však, že není nejlepší řešení...
stropy se dnes běžně snižují systémem velmi lehkých profilů z pozinku pro osazení/připevnění sádrokartonových desek. Konstrukce je velmi štíhlá, dobře se s ní pracuje, uchycecní na zeď /asi/hmoždinkami. Profily si nakrátíte dobrými nůžkami na plech.
Můj názor je takový, že na rošt a SDK bych vatu dával vždy, aby teplo mělo tendenci se držet ve spodní místnosti. Otázka je jakou tl. Vaty použít. Pokud se jedná o vnitřní místnosti obvykle se dává ihned pod SDK desky Parotěsná zábrana, která zamezí průniku vlhkosti do vatové izolace nad tím. V případě chodby je parotěska asi nadbytečná, na zvážení je v pokojích (spíše ano).
Najdu Vám ty profily proSDK.. vase-stavba.cz/... bežně ve stavebninách.
Nosníky se přichycují i do původního stropu závěsy (drátky) např. uprostřed rozpětí,kvůli zamezení průhybu. Informujete se v hobby márketech a pod, rozhodně zajímavý systém,pokud jste s ním ještě nepracoval.
doplněno 24.10.10 09:06:Dobrý den,
díky za odpověď.
Zapoměl jsem na jednu důležitou věc - potřebuji vytvořit samonosnou konstrukci, která bude kotvena pouze do zdí, nikoli do stropu. Proto jsem profily na sádrokarton vyloučil.
Houkal
doplněno 24.10.10 09:29:mám obavu, že by tu plochu samotné profily neunesly. Proto pro jistotu trámky / fošny na výšku a teprve pod ně latě, nebo třeba zmiňované profily.
vše je o dimenzi (velikosti výšky) nosného prvku. Když dáte SDKprofily 100mm á 0.6m s ropětím kolem 2.5m. není se nutno obávat průhybu nebo neúnosnosti. Mj. i závěsy/lanka lze kotvit pokud potřebujete do zdí těsně pod strop. Pokusim se to nakreslit je schéaticky. šlo by to ne?
To by šlo, jen připomínám, že se strop sníží pouze o cca 30cm (minus profil, na kotvení tedy zbyde málo místa), šířka je 210cm a 250cm.
to Houkal:
myslim, ze delat dreveny rost jak planujes je zbytecne
pomoci CW a UW udelas samonosnou konstrukci pro SDK
dale jsou speci CD, kde je mozna vetsi roztec nez 1m resp. 0,9m, zde pomoci UD a dratu + zaves muzes konstrukci prosroubovat k traverzam.
Lepší systém,jak navrhuje MIRA MIRA,nevymyslíš.Pokud bys trval na prknech a latích,konstrukce bude zbytečně těžká sama o sobě.,SW profily 100 přišroubované podél stěn a napříč na ně zavěšené by zcela určitě stačily.Nakonec jdou položit i dvojmo.Ten závěs je maximální a nemá chybu,i když myslím že i bez něj by to drželo.
JABRAKA
podívejte pokud chcete trámky, tak ke zdi se dají koupit plechové úhelníky v hobby tl. plechu až nějakých 3mm a na ty by se ty trámky přichyhtili šrouby. Do zdi ty kotevní plechy/úhelníky bych přichytil hmoždinou/hmoždinami. zcela netvrdím, že to musí být zrovna tohle.
děkuji za radu, opravdu bych radši dřevo, než profily, ale zřejmě jsem se unáhlil. Viz i odpověď Jabraka.
Nakonec i to dřevo by použít šlo.Okolo stěn ve výšce podhledu našroubuj do hmoždinek silnější latě a na ně polož a přišroubuj prkna v rozteči šířky desky sádroše.Dokonce by se to dalo udělat tak,že zespodu jednu lať a zeshora druhou a sešroubovat.Spodní lať pak kryje spáru mezi deskami.Odpadá tak sádrování spár.
D131 jsem prostudoval, zdá se, že je to určeno přesně na to, co potřebuji.
Pokud tomu dobře rozumím - udělám rošt dle "návodu", izolaci, parotěsnou folii, nakonec sádrokarton, nebo OSB desky, povrchová úprava.
To OSB - na strop? A co dál? Dej tam SDK. Možná bych dal zelený když tam držíš tak nízké teploty.
No vidis, jak to jde Ja bych nedaval OSB desky SDK bude 3-4x levnejsi a navic je pro tuto konstrukci urceny, dale klidne se ti muze stat, ze drive strhnes diru v profilu nez se ti zamackne hlava vrutu do OSB.
OK, dám tam tedy SDK. Jak ale zajistit, aby dobře držela německá omítka?
Napenetrovat a dál? Lepidlo s perlinkou?
houkale,
" Jak ale zajistit, aby dobře držela německá omítka?"postupovat podle návodu jak výrobce SDK, tak i výrobce "německá omítka"
Asi myslíte třeba omítku basf-cc.cz/...
?
bez perlinky a lepidla to jde také.
doplněno 25.10.10 19:02:Je to jen na Vás, ale nemusí tam být lepidlo a perlina...
Ano, myslím právě SP 2, používal jsem i na komín (takže vím, že je to tato hrubost, kterou bych tam chtěl)... nevím, jestli to byl Prince Color MSP.
Viděl jsem ji na stropě na několika místech a opravdu se mi to líbilo (včetně koupelny).
Jen mě napadlo, že by perlinka a lepidlo zabránili případným prasklinám v SDK. Jakmile se dodělá přízemí, půjde se "tvořit" do prvního patra a mám strach, že by se mohli objevit. To je i důvod, proč nechci kotvit konstrukci ke stropu - nevím v jaké kondici jsou trámy a pokud bych je potřeboval měnit / opravovat, pravěpodobně bych přes podbitá prkna řádně zahýbal se závěsy konstrukce pod stropem.
milancukrar,
můžu poprosit o radu co tedy použít?
Ideální by pro mě bylo najmout firmu, ale to bych se v životě nic nenaučil a bohužel už mám obě kapsy spíše vysypané
Děkuji
jestli muzu
vytmeleni a vybrouseni SDK udelej dle postupu pro SDK, pak dej co chces, treba to nakonec nechas tak jak je a jen vymalujes
jestli jsi aspon trochu zrucny, tak to zvladnes, je to o dodrzeni predepsaneho postupu a o detailech, vysledek pak vic jak 100% a doma te bude kazdy chvalit
díky za radu. Udělám rošt, pak se uvidí.
Jen ještě dotaz - jak s izolací?
a)pod terasou
b)pod obytným prostorem
Pro milancukrar - kousek od Pardubic.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.