Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zrušení trvalého pobytu syna

Od: marann* odpovědí: 17 změna:

Prosím moc a moc o radu. Nevím si rady a zrovna se nacházím v situaci, kdy přemýšlím nad vším co se stalo, co dělat atd. Náš syn má exekuce a dál si nadrobil další problémy. Jen slibuje a je to horší a horší. Právě dnes odešel z domu, my se dozvěděli o dalších dluzích. Nemáme o něm žádné zprávy. telefon má nefunkční kvůli neplacení a nechal ho doma. Odejel naším autem, které nechal zamknuté cca 5 km od našeho domu. V domě má snad jen nějaké své oblečení, které jsme mu stejně kupovali my rodiče. Na domácnost nijak nepřispíval. Dluží i nám.Takto odešel již asi třikrát. Už dříve jsme mu říkali, aby si odhlásil trvalou adresu, že nás přivádí jen do neštěstí. Prosím proto, mohu já jako matka nebo my rodiče zajít zrušit trvalý pobyt? A jak můžeme o toto žádat? Bydlíme v obci a nevím zda tedy na obecní úřad či do města. Moc prosím o rychlou odpověď, je to pro mne hodně důležité. Věřte mi prosím. Děkuji.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

4x

Nejste v tom sama, to mi věřte. Takových příběhů jsme tady už řešili strašně moc. Ale vzhledem k vaší situaci vás nebudu odkazovat na archiv, ale popíšu vám, co dělat. Pokud je dům ve vašem vlastnictví, tak vám exekuce nemovitosti nehrozí. Ovšem může exekutor zabavit věci, o kterých se bude domnívat, že jsou jeho. Zkuste pohledat doklady od nákupu u dražších věcí, které by stály za zabavení na synovy dluhy. Takže u movitých věcí to nebezpečí hrozí. Je to na dohodě s exekutorem, jak ho přesvědčíte o vašem vlastnictví. Co se týče domku, sežeňte si doklad o vlastnictví (aktuální výpis z KN, nebo kupní smlouvu apod.) Potom budete potřebovat svědeckou výpověď, že se syn odstěhoval. Samozřejmě, jak píše radi - nejlépe se domluvíte s paní na ohlašovně obecného úřadu. Jestli předložíte potřebné doklady, tak bude ještě minimálně měsíc trvat, než proběhne správní řízení, kde se může váš syn k vaší žádosti odvolat. Takže nějakou dobu to ještě trvat bude, než budete mít vše na úřadě vyřízené. Já vám ještě překopíruji informace o průběhu jednání na úřadě:

Zrušení trvalého pobytu

Ohlašovna rozhodne o zrušení údaje místa trvalého pobytu na písemnou žádost oprávněné osoby, pokud zaniklo užívací právo občana k objektu a pokud občan tento objekt neužívá.

O žádosti vede úřad (správní orgán) správní řízení, ve kterém zjišťuje současné splnění uvedených podmínek.

Je-li údaj o místu trvalého pobytu úředně zrušen, je místem trvalého pobytu sídlo ohlašovny, v jejímž územním obvodu byl občanovi trvalý pobyt úředně zrušen.

Žádost o zrušení údaje místa trvalého pobytu podává vlastník objektu nebo jeho vymezené části, nebo ten, kdo je oprávněn užívat byt, tedy nájemce. Tato osoba musí být starší 18 let, způsobilá k právním úkonům. Pokud je uvedených osob více, např. manželé, společní nájemci bytu, sourozenci, společní vlastníci domu, žádají o zrušení společně s tím, že vyberou společného zástupce, kterého v žádosti zmocní k zastupování v celém rozsahu správního řízení (nepožaduje se úředně ověřený podpis).

Podmínky pro zrušení údaje místa trvalého pobytu stanoví zákon o evidenci obyvatel v § 12. Pro zrušení trvalého pobytu se musí prokázat současné splnění dvou podmínek, a to zaniklo-li užívací právo občana k domu nebo bytu a neužívá-li občan tento objekt nebo jeho vymezenou část.
Při vyřízení žádosti postupuje správní orgán dle správního řádu a účastníky řízení jsou žadatel a ten, komu má být údaj o místu trvalého pobytu zrušen.
Pokud nejsou stanovené podmínky pro zrušení trvalého pobytu splněny obě současně nebo se je nepodařilo prokázat, rozhodne správní orgán o tom, že se žádosti nevyhovuje.
Pokud se žadatel rozhodne vzít svou žádost zpět, může dojít k zastavení správního řízení.

K žádosti o zrušení údaje místa trvalého pobytu je potřeba doložit doklady osvědčující, že:

• žadatel je oprávněn k podání žádosti, jestliže je vlastníkem domu nebo bytu (výpis z katastru nemovitostí, kupní nebo darovací smlouva s doložkou právní moci vkladu do katastru nemovitostí) nebo, že je oprávněn užívat byt (nájemní smlouva, dohoda o užívání bytu, aj.),
    odpůrci zaniklo právo byt užívat (pravomocný rozsudek soudu o zrušení společného práva k nájmu bytu, dohoda bývalých manželů, pravomocný rozsudek o rozvodu manželství, přechod nájmu, atd.),
    odpůrce dům, byt nebo jejich vymezenou část neužívá (tuto skutečnost uvedou účastníci řízení do protokolu při ústním jednání, popřípadě ji mohou potvrdit svědci).
    Žádost musí obsahovat:
    jméno, příjmení, datum narození, místo trvalého pobytu, popřípadě adresu pro doručování žadatele,
    označení správního orgánu, jemuž je určena,
    uvedení věci, které se týká (žádost o zrušení údaje místa trvalého pobytu),
    jméno, příjmení, datum narození osoby, které má být trvalý pobyt zrušen, popřípadě, jestli je žadateli známo, kde se jmenovaný zdržuje,
    přesná adresa trvalého pobytu, na které má být údaj uvedené osobě zrušen,
    důvod žádosti,
    co se navrhuje,
    podpis žadatele.
    Za podání žádosti ani za její vyřízení není stanoven žádný správní poplatek.

marann*
hodnocení

Jak jsem psala výše v odpovědi. Jsme s manželem jedinými vlastníku domu, auta jsou na manžela a na mne. Osobní věci oblečení nemají v tomto směru žádnou cenu. Vše co zde doma máme jsme kupovali my rodiče. O synovi nevím, odjel neznámo kam a spojení s ním nemám, neboť telefon, který nechal doma je na heslo, které neznám. Je to vše dost čerstvé, i když se to táhne moc dlouho (2x léčení v léčebně ..., sliby atd). Když by se dosáhlo zrušení trvalého pobytu (což tedy nejde hned jak píšete), a když to již budeme mít potvrzené (černé na bílém) může i poté nějaká jeho exekuce ohrozit nás a to co máme? Zoufalství a beznaděj je šílená. Nemám za sebou lehký život a mám obavy, zda to vydržím. Táhne mi přeci jenom již na šedesát.

lidka*

Hlavně nepropadejte beznaději. Soustřeďte teď síly na to, abyste vyřešila trvalý pobyt syna. To je první důležitý krok. A potom si postudujte i články, které jsem vám ještě našla a týkají se exekucí. Jsou tam i odkazy na další články s touto problematikou. Já si myslím, že nejvíc vás mrzí to, jak váš syn dopadl. Je to skutečně veliké zklamání, ale to může postihnout každého z nás i při sebelepší výchově. Život je někdy pes, ale je třeba bojovat. Držím palce a snad se to změní k lepšímu. Když budete potřebovat, klidně se ptejte dál. Rádi pomůžeme, když to bude v našich silách. *mala*

finance.idnes.cz/...

marann*
hodnocení

Díky Vám za Vaše slova. Jak se říká, ťala jste do živého. Opravdu trpím tím jak syn dopadl. Snažila jsem se co to šlo. Nedokázala si představit, že když ho vyhodím, že bude třeba úplně na dně, že nebude mít co jíst a že může sklouznout ještě hůře. Přesvědčovala jsem nejen jeho, ale i sebe. Někdy člověk nechce věřit skutečnosti a je to tak. Jakoby ji odsouval a hledal to lepší. Ti všichni, kterým z takovýchto lidí mají peníze, těch je mi líto a nechtěla bych s nimi mít cokoliv společného. Kolikrát mne napadlo, že napíšu někde do novin, na ministerstvo financí, něbo některým známým lidem. Nakonec jsem nenašla sílu dát všechno na papír. Každé psaní i toto zde je utrpení, protože jsem máma a myslela jsem si vždy, že domov je jediné místo, kde člověk má oporu a kde i když se budu na dotyčného zlobit, nadávat atd., že přesto tady dostane najíst a možnost být v teple. A asi by to třeba nemělo na rozhodování či cokoliv jiného vliv. Třeba by to nějaká sekretářka atd. založila ad akta a chcíp pes. Nikomu bych nepřála být v té situaci. A jak píšete je takovýchto lidí více. A co? Nic. Svět jde dál a padlí jedinci nemají pro ně třeba ani nějakou cenu. Peníze ano. Ale takhle drsně vydělané peníze by mnohé netěšily a nehřály, ale hroší kůže a odstup dokáže, že je jim to jedno. Zkusila jsem napsat na mejlovou adresu psychologa ve zdejší ambulanci. Je možné napsat Vám jinam, než sem?

Na obecním úřadě jsem byla, mám již vyplněný návrh na zrušení pobytu. Byli vstřícní a v pondělí mám přijít, vytisknou i LV a ověří ho a pak bude syn obeslán dopisem do vlastních rukou. Jen nevím co napsat k tomuto "Na podporu svých tvrzení navrhuji provést tyto důkazy:... Zatím jsem zde nepsala nic.

lidka*

Dobrý večer! Když se zaregistrujete - tím se ničemu nezavazujete - tak mne můžete napsat na vnitřní poštu. Je to velice jednoduché. Ráda pomohu a poradím, pokud budu vědět. *placni*

doplněno 22.10.10 20:01:

Co se týče toho doplnění žádosti, tak bych třeba uvedla - doplnit čestým prohlášením vlastníků, že se syn odstěhoval. Jinak nevím, jestli vám to někdo z přátel a nebo sousedů může doložit svědeckou výpovědí. Možná, že zavolejte na úřad paní, která to s vámi vyřizovala a zeptejte se jí, zda je nutné tam něco uvádět. Možná to vůbec nebude nutné. *cteni*

pt®

Marann, vůbec neumím poradit, jen s Vámi moc, moc cítím. Včera jsem do noci koukala na dokument unesených dětí v Indii, které pracují, jako otroci v nelidských podmínkách, ve sklepech při svíčkách. Z deseti miliónů se podařilo úřadúm najít a osvovobodit asi 82 dětí. Některé unesené v pěti letech ani nevěděly kam patří. Pracovaly na výrobcích, které šly na vývoz. Vůbec s nimi nikdo neměl slitování, majitelům šlo především o peníze, jen o peníze. Je smutné, že je to v naši zemi také tak. Lidé, kteří těží z neštěsti druhých, nemají srdce ani svědomí. - stařenka

radi*
hodnocení

3x

Ano, můžete. Zajděte na obecní úřad, pod který patříte, poradí vám a vyřídí to. Naopak syn to udělat sám nemohl.

marann*
hodnocení

Děkuji Vám, ani nevíte jak. Sedím tady a čekám zda se třeba jen ozve, abych věděla ...Mohu-li, prosím Vás ještě dál. Zítra zajdu na obecní úřad. Jak moc mám mít strach před synovou exekucí či jeho dalšími dluhy a problémy. Je dospělý. Mohou to chtít po nás rodičích? Manžel ani nechtěl syna vzít tenkrát zpět, to já máma jsem ho nechtěla nechat napospas a hlady. Ale co proboha teď. Bojím se o něj stejně, jsem už taková. Zkusím zítra k lékaři, jestli to zvládnu.

radi*

Ne, nemohou po vás nic chtít. Pokud by přeci jen přišel exekutor a zabavil nějaké vaše věci, trvejte na to, aby uvedl do soupisu věcí to, že nejsou povinného /syna/, ale vaše. Pak je nutné podat vylučovací žalobu. Nemá smysl nyní řešit jak, když takoá situace nenastala a dost možná ani nenastane.

marann*
hodnocení

Syn vlastníkem domu není, vlastníky jsme my rodiče. Auta jsou na manžela. Jsem OSVČ, takže snad věci v podnikání nejsou ohroženy. Žádné peníze nám nedával, pokud nějaké přišly, splatily poukazovali jsme je na jeho dluhy. Opravdu zde zůstalo jen oblečení. I postel a vše co je v místnosti jsme kupovali my, ale doklady sehnat to nevím. Už je to hodně dávno. Kde je syn nyní nevíme. Na obecní úřad zajdu. Mám velký strach, protože se stačí kamkoliv mrknout co se píše, a také v TV a td. Nejsem nejmladší a jak to vydržím a jak to unesu to je pro mne těžká otázka. Jen tady brečím kudy chodím.

buss
hodnocení

0x

Pokud je syn trvale přihlášen k pobytu, nic nebrání exekutorovi aby přišel a polepoval. Je na něm, zda vám doklady o vlastnictví uzná, jak to dokážete (nebo to potvrdí povinný). Nejlépe pro informovanost je si přečíst exekutorský řád - z. č. 120/2001 v posledním znění (abych pravdu řekl, je nějaký "divný") a OSŘ: ((2) Každý, v jehož objektu má povinný svůj byt (sídlo, místo podnikání) nebo jiné své místnosti, je povinen strpět, aby ten, kdo provádí výkon rozhodnutí, provedl prohlídku bytu a jiných místností povinného. Nesplní-li tuto povinnost, je ten, kdo provádí výkon, oprávněn zjednat si k bytu nebo jiné místnosti
povinného přístup).
Proti starému je zde možnost vyškrknutí věcí ze soupisu. Teď je to pro ně tvrdší, než bylo před tím, v podstatě se špatně bránilo, klidně sebral věci (včetně vstupu kde se mohl povinný zdržovat), na které byla faktura na cizí jméno s odkazem na vylučovací žalobu k soudu. Takže doklady o vlastnictví schovávat..
Bylo by dobré, kdyby pak nechodily na vaši adresu ani dopisy pro syna a nedocházel. Ať si na poště zajistí přeposílání, nebo vracet, že se tam adresát nezdržuje?

lui*

Myslím, že ta poslední věta od busse je dost důležitá.

Než dojde na exekuci, budou synovi chodit obsílky, nebo spíš oznámení o uložení zásilky na poště. Pravděpodobně nejdřív od oprávněného, potom od soudu, a teprve někdy potom, nevím přesně, soudní exekuce, a exekutor asi až nakonec. Snad někdo upřesní. V každém případě to budou zásilky na doručenku do vlastních rukou adresáta. Trpělivě chodit s oznámeními na poštu, s tím že adresát na uvedené adrese nebydlí.

topka*
hodnocení

0x

Velmi s Vámi soucítíme a přejeme pevný postoj! Uvědomte si, že i když je to Váš syn a milujete ho,on je především on, tudíž zodpovědný sám za sebe. Nemůžete mu pomoci jinak než že mu dáte tuto zodpovědnost plně a jen do jeho vlastních rukou. A věřte, že cítím jak Vám to trhá srdce, ale přesně tento paradox je v zájmu Vašeho syna, aby si sáhl na dno a pocítil naprostou a výlučnou kompetentnost za svůj vlastní život. Je dospělý. Vy jste nic nezkazila, zodpovědný je on a potřebuje to pocítit. Jedině to mu dá sílu se vzepřít závislosti či manipulacím od jiných lidí. Pak se bude mít rád až pocítí plnou kompetenci a zodpovědnost za svůj život. Pak bude mít teprve sílu projevit upřímnou lítost a vyjít ze všeho posílen. A to je Vaším cílem.

patronka*

Kéž byste měla pravdu, jenže v životě to tak snadné není.Psala byste totéž, kdyby syn byl najednou mrtvý?Vím o čem píšu.

jonasii*
hodnocení

0x

Dobrý den, našel jsem odpověď na Váš dotaz: Můžete podat žádost o " Zrušení údaje o místu trvalého pobytu" na Vašem obecním (městském) úřadě, na jejímž základě bude zahájeno správní řízení, o čemž budete informováni. Tato žádost musí splňovat podmínky uvedené v § 12 zákona 133/2000 Sb., zákona o evidenci obyvatel. Tuto žádost můžete podat písemně (nutno přiložit všechny potřebné dokumenty) nebo se objednat na Místním úřadě na odboru občansko _ správním, oddělení osobních dokladů a evidence obyvatel, na osobní pohovor, kde žádost přednesete.

Nutno doložit:
-doložení oprávněnosti žadatele _ nájemní smlouva s SBD (v případě OV výpis z KN).
-Pokud je oprávněných osob více (manžel), pak je nutno přiložit jeho připojení k žádosti (nemusí být ověřený podpis).
-Splnění podmínky _ prokázat, že zaniklo užívací právo dotyčného _ v tomto případě se jedná o odvolání souhlasu rodičů s bydlením syna v jejich bytě (podle Obč. zák.).
-Prokázat, že se syn v bytě fyzicky a fakticky nevyskytuje a že se v bytě nevyskytují ani jeho věci (mělo by být dostačující prohlášení jednoho ze sousedů, že ho tam nevídá a potvrzení družstva, že syn v bytě nebydlí a případně, že za něj nejsou placeny poplatky za služby spojené s užíváním bytu). Více infomací je k dispozici na adrese: kudlanka.cz/...
Hezký den a hodně úspěchů přeje JonášII.

marann*
hodnocení

Díky za všechny odpovědi. Žádost o zrušení mám podanou jménem nás rodičů. Dle OÚ nyní zahájí správní řízení, obešlou syna obálkou do vlastních rukou. Uvidíme. To je tedy k zrušení pobytu. Otázky další, tj. co se děje se synem to mi stejně nedá spát a nejsem ze železa a žádná asketická matka. Toto své třetí a nejmladší dítě jsem kojila nejdéle ze všech. Téměř do školních let s námi spal v posteli. Byl hodný a nevím co na to říct. Začalo to vše až na učilišti. Tedy takovéto odcizování a jakoby ukazování se myslím před ostatními. Musím zde také napsat, že chápu názory jako nechat padnout na dno a uvědomění si situace. Ale nemyslím, že vždy to má efekt. Právě protože syna znám a není a nebyl z těch chytrých a dobře prospívajících dětí. Právě z obavy, že společnost na dně by mohla pomoci dalším do jejich vyjetých kolejí? Zkrátka jsem máma a říkám si, že bych se možná i styděla sama před sebou za to, že nebudu nic dělat pro své dítě a nechám ho napospas. To nedokážu. Ten travlý pobyt to je věc jedna a život syna je věc druhá.

lidka*

To je úplně v pořádku, určitě bych nejednala jinak. Zrušením trvalého pobytu chráníte rodinu před případnými velikými nepříjemnosti, které mohou nastat. A na druhé straně - kdo by mu měl pomoci z velikých problémů, než jeho matka a rodina. I tak si doufám tu svou papulu trochu natluče, to je potřeba. Ale určitě souhlasím s tím, podat mu v pravý čas pomocnou ruku. A to ne jednou, jak je vidět. Do špatného prostředí, špatné party se člověk může dostat i při sebelepší výchově a možná i spíš, protože jste mu asi příliš umetala cestičku. Ale já jsem veliký optimista a věřím, že pokud rodina pomůže, tak se to většinou podaří. Vždyť kdo nechybuje? Někdo holt méně a někdo víc!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]