Nejste přihlášen/a.
Dle debaty k vnějšímu zateplení staré neizolované chalupy vystavěné z opuky mám dojem, že pro vlhkost vlastně zateplit nejde. Mám pro případné odborníky či zkušené chalupáře dotaz. Šlo by chalupu zateplit polysterenem a začít např. 1m nad zemí? Obyčejně je vlhkost do určité výše a tam se vyvětrá. U mojí chalupy začíná podlaha asi 60 cm nad vnějším okolím. Protože stojí v kopci, zadní část domu je pod zemí asi 1,8 m. To jsem řešil tak, že jsem vytrhal podlahu, všechno zevnitř omlátil, položil podel zadní zdi pruh protiparné folie a tak 10cm od původní zdi jsem postavil zeď novou s horními a dolními otvory k odvětrávání zdi původní. Prosím o názory.
Tento postup je vcelku nevhodný.Izolací zevnitř se projeví v původní zdi větší prochlazení a tudíž i větší kondenzace vody.Pokud jsi to už provedl,tak otvory k odvětrání musí jít ven a nikoliv cirkulovat vnitřní vlhký vzduch.Přicházíš i o kapacitu při akumulaci tepla v kamenné zdí,která by byla výhodná při venkovním zateplení.Kdyby jsi to přizdil zvenčí,tak by tepelné poměry původní kamenné zdi byly příznivější.Nehledě také o zmenšení vnitřního prostoru.
JABRAKA
Na snímku se Ivane podívej,jak izolujeme kamennou zeď s provětrávanou fasádou.Na latě je pripevněna minerální vlna ,přikrytá paropropustnou folií.Na tuto izolaci přijde palubkové obložení.Dole a nahoře pod střechou budou mezery,aby vzduch mohl pod palubky.
JABRAKA
Tak taková izolace je zřejmě nejlepší, ale tu právě nemohu použít, neboť jde o zeď ( severní) právě částečně pod zemí a ještě u sousedů. Těm by se určitě nelíbilo hrabání u nich na dvoře, To je ten problém. V prvém příspěvku jsem nechtěně uvedl dva problémy. První jak oddělit severní ( zahrabanou ) zeď od vnitřního prostoru a druhý, jak zateplit zvenčí ostatní zdi, které stojí na rovině. Zde si myslím, že začít zateplovat polystyrenem nebo jiným zatepl.materiálem do 1m nad zemí by mohlo mít částečně význam. Zkušenost s tím však nemám. Každopádně i tak se mě podařilo udržet vyšší teplotu severní strany i když to není ideální a asi nikdy nebude.
ivane, máte špatný dojem " že pro vlhkost vlastně zateplit nejde" slovo nejde neexistuje ve stavebnictví. I když Jabraka napsal o provětrávané fasádě, z obrázku není vidět jak je udělaný rošt. Každopádně i vlhkou stavbu lze zateplit, ale musí se to umět. Povrch fasády můžete mít jakýkoliv, třeba i omítku.
Každopádně na polystyren zapomeňte.
"položil podel zadní zdi pruh protiparné folie a tak 10cm od původní zdi jsem postavil zeď novou s horními a dolními otvory k odvětrávání zdi původní"
toto nemůžu hodnotit, páč nevím detaily provedení.
Popíšu izolaci:
Na zdi hranolky.Přes ně vata,na ni difuzní folie a přes ni zase hranolky , .na ně vodorovně palubky.Nahoře a dole mezera na odvětrání.Pes na to čumí,dělá to co nejlíp umí.
JABRAKA
doplněno 23.10.10 15:04:Chtěl jsem vlastně ještě dodat:soused musí umožnit přístup k opravám v rozsahu nezbytně nutném.Vy zase musíte postupovat ohleduplně ke všemu,co tam pěstuje a odstranit všechny následky činnosti.
JB
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.