Nejste přihlášen/a.
Momentálně si rekonstruujeme byt, kde jsoru železobetonové stropy. V obývacím pokoji bychom na strop chtěli přidat jedno stropní svítidlo, na které ale v železobetonovém stropě není žádná příprava. To znamená, že budeme muset v železobetonovém stropě vyřezat asi metr dlouhou drážku, kterou povedeme kabel od svítidla,co už je na stropě zabudováno, a na tento kabel následně nové svítidlo připojíme (takže kromě řezání budeme do železobetonu i vrtat). Chtěla bych se zeptat, jak vlastně jde řezat a vrtat do železobetonu - bude to chtít nějaký speciální nástroj? A udělá nám to případně nějaká specializovaná firma? Budu moc vděčná za všechny typy a rady...
Bertičko,většina stropů,pokud to není monolit,je tvořena stropními panely.Ty mají uvnitř dutiny.Využijte ty dutiny k protažení kabelu..
Jinak řezat drážky do stropu ti nikdo nedovolí,protože to velmi ovlivňuje nosnost stropu.Bez vyjádření statikabych to neriskoval.
Lepší řešení je obklad stropu a přívodní kabel zabudovat pod něj.
JABRAKA
Jabraka: Myslíš? Nám by šlo jen o velmi úzkou drážku o hloubce a šířce nejvýš 0,5 cm - na plochý kabel, navíc se do toho počítá i štuk, takže samotný zásah do železobetonu by byl ještě o to méně hluboký, no a délka nejvýš jeden metr, nemyslím si, že by to ovlivnilo statiku stropu. Dělat obklad stropu o ploše 30 m2 kvůli tomu, že potřebujeme vést jeden kabel jeden metr, nepřipadá do úvahy.
Takže přívod tam je,ale chcete ho jen prodloužit?Pak bych to chápal,pak by stačilo skutečně ty 5 mm drážku vybrousit.Ovšem předpisy se trochu obejdou.Prodloužení el. instalací nelze dělat pod omítku s dvojlinkou.Ale já to také dělám.Ale pak obkládám strop ještě polystyrenovými čtverci.Doporučuji kabel do drážky vlepit akryl tmelem,po zaschnutí ještě natáhnout 2 mm finální stěrky do ztracena.Tu drážku ne víc jako 5 mm hlubokou.
JABRAKA
Jsou kabely CYKYLO ploché i třížilové. Výška zhruba 4 mm. Pokud na stropě odsekáte jen vrstvičku betonu na schování tohoto kabelu nic se nestane. Jen nesmíte přeřezávat železné pruty, pokud chcete posunout světo ve smněru dutiny v panelu stačí opatrně zvětšit otvor u staréhu kabeku zjistit kterým smněrem jde dutina. ve stejné vzdálenosti od zdi prorazit nový otvor,Na protažení jsem používal vrchní díl plastové vkládací lišty na které jsem zahnul konec do mírného ohybu který mi pak z otvoru vylezl. přivázal na nšj kabel a protáhnul.Kabel napojil na vago svorky,Zaizoloval a vtlačil do dutiny ve sropě.
Broku, oceňuji rozumný názor, bohužel nemohu sohlasit s Jabrakou, kdyby měl vždy pravdu tak by polovina paneláků už byla vinou elektrikářů dávno v sutinách...
doplněno 07.11.10 23:36:Pan JABRAKA opět preferuje svoje stropní obklady...
Jen doplnim, staci jakakoli uhlova bruska a nejlevnejsi diamantovy kotouc, ten metr drazky udelate naprosto bez problemu. Jednu dirku udelate i obycejnou priklepovou vrtackou s widiakem (vrtak s napajenou destickou z tvrdokovu).
Kabel bych poridil plochy, jak jsou dva vodice dedle sebe, nevim jaky to ma odborny nazev.
Diky kluci, jste zlati...takze myslite, ze to nejak pujde? Byl tady jeden clovek a ten rikal, ze mame kabel vest radeji obvodovou stenou ze zasuvky na zdi a na strop uz jen primontovat vodici kolejnici, ze pry do stropu rezat nepujde, ale ja si rikam, ze prece vsechno jde, kdyz se chce a prece musi byt nejake reseni...(vodici kolejnice na strope by byla jen velmi nouzove reseni, nelibi se mi).
Myslím si že každý betonový panelový strop má omítku a tak se dá drážka pro kabel udělat v této omítce a např. potom zasádrovat i s kabelem. Stačí si zjistit jak je zabudovaný kabel k původnímu světle. Dobré řešení je také to, které bylo již zmíněno, vést kabel stropní dutinou v panelu. Jaké je nejlepší řešení se většinou ukáže až se začne do stropu dloubat ,sondovat. A řešení může být pak úplně jednoduché. Pokud jsou moje předpoklady správné tak, nebude potřeba dělat pracně drážku do železobetonového stropu.Tak jak již zazněl názor, mohlo by to narušit statiku, pokud by vytvoření drážky bylo příliš násilné. Hlavně pozor na kabely ve stropě nebo ve stěnách, které tam již jsou, aby jste si je nepřevrtali, nepřerazili nebo jinak nepoškodili. Raději dělejte zásahy do zdiva s vypnutým jističem, bez proudu v kabelech. Drážku do omítky lze udělat sekáčem,bruskou atd. Záleží jak je omítka tvrdá a jaké nářadí seženeme.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.