Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zateplení podkroví-příprava

Od: xmanasm* odpovědí: 18 změna:

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, chci zateplit podkroví vatou zatím jen mezi krokvemi a štíty nemám omítnuté tak chci vědět jestli tam kde bude vata je po třeba nějak zarovnat(nahodit omítku) .Stěny jsou z cihel heluz takže jsou trochu vlnité.dále bych chrěl poradit čím zajistit vatu aby nevypadávala z krokví. děkuji za odpověď

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Ne není třeba zarovnávat stěny, Vatu uříznete větší o 1-3 cm poprípadě do klínu a bude to OK. Aby nevypadávala vata je dáno:

1)vhodnou vatou

2)kvalitní práci

3)vata musí být o 1-3 cm širší.

důležité je, jakou máte folii pod střechou.

ICQ 55180641

doplněno 21.10.10 09:54:

Jak píše správně Standa, doplním jen praxi.

Pokud použijete vatu hutnější, těžší, drží lépe mezi krokvemi, řidčí lehčí drží taky, ale někdo jí pro jistotu drátkuje. Ale v žádném technickém předpise není drátkování!

standam*
hodnocení

1x

asi bych ty zlabky zatahl sterkou apod. nevim jake mas spary...zde to muze pak fucet.

Jak pise Milan rezat o neco sirsi, ja mam vyzkousene 2cm, vata drzi, ale muze se stat, ze nebude, proto by bylo vhodne mezi krokve natahnou napr. vazaci drat pres papiraky (hrebik s velkou hlavou) klidne to tam muzes pak nechat.

Jeste by jsi mel zvazit, jaky typ rostu pouzijes a kolik bude vaty pod krokvema. Primy zaves ma delku 12,5cm - CD tj. 10cm izolace.

Jinak krokvove zavesy tj. udelat radeji rost drive nez das vatu, pak ti vata urcite nevypadne

marekt*
hodnocení

0x

Dobrý den!Nyní řeším podobný problém. Máme vyměněnou střešní krytinu - šindel IKO cambridge a pod ním pojistná hydroizolace IKO marathon to vše na plnoplošném prkenném bednění. Krokve mají 14 až 15cm na výšku,takže počítám, že dám 100mm vaty mezi krokve - tím mi vznikne vzduchová mezera 4-5cm nad vatou s odvetráním u okapu a u hřebene, na krokve dám přímé závěsy 12,5cm, mezi ně dalších 100mm vaty. Teď jen nevím jakou použít parozábranu, zvažuji nějakou reflexni. Ale nevím jestli uvažuji se správným umístěním - přilepit oboustranou paskou na CD profily, spoje přelepit páskou a na to přišroubovat sadrokarton. Bude tato skladba správná? Díky za odpověď!

standam*

ano bude, ale jen za predpokladu, ze pouzijes tuto parpzabranu e-shop.juta.cz/in/... jinak budes muset vsechny srouby od SDK podlepit.

Mam tu samou konstrukci, jen s rozdilem, ze jsem nepouzil prime zavesy, ale krokvove zavesy.

Bacha na roztec CD pri pouziti primeho zavesu je max. 40cm

"Bacha na roztec CD pri pouziti primeho zavesu je max. 40cm"

Stando 40 cm je u každé tloušky SDK?

12,5. 15, 18mm?

domnívám se že při 12,5mm je rozteč 50cm!

marekt*

Sádrokarton příjde 12,5mm. Co jsem zatím počítal, tak CD bude po necelých 50cm. Jinak ty závěsy mám 12,5cm do nich dám 10cm vaty a mezi CD profily mi zbyde místo. Mohu ho vyplnit polystyrenem 2-3cm který se mi válí doma? Někde jsem četl, že se má dávat min 220mm vaty, já dávam 200,jelikoz více se nevejde, takže bych to ještě doplnil tim polystyrénem. Je mi jasné, že čím víc tím lépe.

Marku osová vzdálenost musí být 40, 50, 62,5cm abyste nemusel řezat desky a nebyl odpad.

"Někde jsem četl, že se má dávat min 220mm vaty" to je jako když řeknete, že by se mimo obec mělo jezdit 78km/hod.

"já dávam 200,jelikoz více se nevejde" je není omluva ale výmluva, ale je to jen na Vás.

doplněno 21.10.10 20:57:

Raději dopíšu, že 62,5 cm je rozteč na příčky.

omlouvám se těm, které jsem zmátl.

standam*

Milane 625mm, to ne! :)

Stando, schválně jsem napsal 62,5 a čekal jsem, to je samozřejmě u příčky!

jste opravdu dobrej...:)

a přeji hezký víkend

standam*

:) dobrej? to snad ani ne, spise me to hned pichlo do oka :)

Milane ja to odchytnu (duveruji, ale proveruji) muze se, ale stat, ze by to nekdo dal 625mm.

standam*

ono se vejde, ale musel by jsi pouzit jine zavesy tj. krokvove ci nastavce.

S rozteci ma Milan pravdu, pokud ti to vyjde nekde o neco mene nic se nedeje pokud to nebude prvni nebo posledni profil pro SDK jinak budes muset rezat a upravovat hrany.

Ja mam bohuzel take "malo" na sikminach jsem nekde mezi normou a doporucenim, ale doplnil jsem izolaci mezi CD

Zateplení podkroví-příprava
standam*
21.10.10 20:21

2.

Zateplení podkroví-příprava #2
marekt*

100mm vatu mám již doma. Více by už bylo na úkor místa, kterého už bude takto málo. Na druhou stranu ty šikminy budou mít minimální plochu místnosti (3pole) - největší plochu bude mít strop, který vycpu určitě více a dále vikýř, na kterém se taky vyřádím:) Takže ten polystyrén mezi CD není problém? Jinak ještě se zeptám - jaká je požadovaná a jaká doporučená hodnota?

standam*

cca 280mm, zalezi na lambde izolace, ale 28cm bude u 0,039 bude doporucena hodnota.

je to diky krokvim, jinak by mohlo byt mene.

v podstate kdyz bude mezi krokvena 140 -160 pod krokvema 100 -120 budes pravdepodobne na doporucene hodnote

ja mam mezi 140mm (isover domo) a pod 60mm (isover orsik) a mezi CD cca 3cm (isover orsik)

na strope mam 2x140mm isover domo

stejne je to o tom jak to udelas, pokud to nekde po..., nepomuze ti ani 1/2m izolace :)

Jinak EPS mezi CD klidne dat muzes

doplněno 21.10.10 21:15:

jinak dnes jsou hodnoty tusim

norma 0,24 a doporučená 0,16 (W/m2.K)

marekt*

Díky za odpovědi a za fotky - pěkná inspirace:) Zítra se na to vrhnu. Přeji pěkný večer.

standam*

Nemas zac, take jsem se tesil, ale po 150m2 konstrukce vseho druhu a 300m2 izolace jsem rad, ze to mam za sebou :)

fotek mam vice, kdyz narazis na nejake speky dej vedet, treba to budu mit vyfocene

standam*

U SDK 10cm je vzdy 40cm (zduvodu nizsim mech. parametrum)

Roztec 50cm u 1x SDK 12,5 (sikmina - primy zaves) je jen pokud mezi krokvi a SDK je max. 4cm tzn. max. 4cm vaty

www.rigips.cz/dat/...

Pokud, ale bude vyuzita celkova (nad 4cm) delka primeho zavesu musi byt roztec max. 40cm

to me kdysi zdelila tech. podpora. Chtelo by to mozna jeste overit uz je to nejaka doba

Proto je vhodnejsi krokvovy zaves nebo staveci trmen

xmanasm*
hodnocení

Děkuji za rady, jinak vatu použiju Isover unirol profi dvě vrstvy 120 a 100mm krokve mám 230mm vysoké a až budu realizovat podkroví tak tam chci dát ještě 100mm izolace přes krokve.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]