Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Smlouva o zřízení osobního závazku.

Od: barbakan* odpovědí: 5 změna:

Vážení,potřeboval bych vědět jak mám postupovat při zřízení os.závazku.
Jsem vlastníkem nemovitosti a pozemku na kterém se nachází sklepní prostory a kotelna,kterou používá také můj soused. Můžu po něm žádat,pokud bude i nadále používat společně tyto prostory o nějakou kompenzaci,nějaké finanční vyrovnání?
Děkuji Vám za radu.
*placni*

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

2x

Barbakane, včera mne ještě napadla jedna věc. Pokud by skutečně došlo ke zřízení věcného břemene užívaní, mohlo by to i snížit hodnotu nemovitosti při prodeji. Potom si myslím, že by bylo vhodné uvažovat i o určité finanční kompenzaci ze strany souseda, která by případný pokles ceny vyrovnala. Považovala bych to za férové. *placni*

kejki
hodnocení

0x

Můžete, ale pamatujte, že dobré sousedské vztahy za to nestojí. Osobní závazek je zajímavý termín, ale s tímhle vůbec nesouvisí. Jedná se zřejmě o nějaký pronájem.

lidka*
hodnocení

0x

Barbakane, asi by bylo třeba doplnit, kdo je vlastníkem sklepa a kotelny - je to vaše? A kotelna slouží pro více nemovitostí? Na základě jakého ujednání používá tyto prostory - nebylo to uvedeno v kupní smlouvě jako věcné břemeno? Kdo hradí provozní výdaje kotelny a sklepa? Je to hodně otázek, ale bez toho se nedá konkrétně něco navrhnout. *placni*

barbakan*
hodnocení

Lidko,nemovitost RD je rozdělena na dvě části ( na katastru jako celek) jednu část 5/9 vlastním já,tu druhou 4/9 soused.Pod mým bytem se nachází sklepní prostory s kotelnou,kde si soused ukládá otop a má i svůj kotel.Žádná smlouva o spoluužívání těchto prostor neexistuje.Nyní chci svůj byt prodat a chci tak zajistit sousedovi právo používat tyto prostory i nadále,když se jen změní majitel 5/9 z domu. Jinak už nevím co bych měl upřesnit!

lidka*

Tak tohle je celkem dost složité. To by si asi měl soused nechat poradit od právníka, který se specializuje na nemovitosti, aby to právně a správně ošetřil. A soused by měl poskytnutí služby zaplatit - je to v jeho zájmu. Ty sklepní prostory jsou možná ta 1/9, co máte navíc. To bych si netroufla něco poradit. Jenom se domníváme, že by to spravilo věcné břemeno užívání, ale jistě to nemohu tvrdit - je mi líto. Třeba poradí někdo chytřejší. *nevi*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]