Nejste přihlášen/a.
Zdravím...V naší bytovce náš pan skvělý místní stavitel úplně dojebal strop, takže výsledkem je to, že v některých místech má štuk na stropě pouze asi 2 mm...Nejsem si jistej co je pod tím, řekl bych že klasickej železobeton, ale každopádně do toho nejde vrtat...A když říkám nejde, tak to myslím vážně, zkoušel sem několik vrtaček, několik typů vrtáků, vrtal sem na různejch místech a prostě nic...Do stropu (a samozřejmě přesně do toho blbýho místa) potřebuju nějak uchytit stropní svítidlo...Nenapadá někoho něco?...Mám hlavně na mysli, jestli někdo nemá zkušenost s nějakým lepidlem, který by drželo na štukované omítce...předem díky moc...
Zdar, svetla lepit lze na vsechno a se vsim i elektrouinstalacni krabice a take uchyty na kabely a to dokonce kontaktne, tedy prilozim pritlacim a drzi ..
Nevyhoda je, ze ty tmely na base PUR a kaucuku jsou :
drahe, blbe se shani, nedaji, nebo nedodavaji se v beznych tubach malospotrebitelskych, ani v tech vytlacecich s pistem, pouze v jakychsi salamkovych spec. saccich z alufolie a plastu, cosi jako PET folie z tvrdou AL folii a nelze to jednoduse vytlacet, je to obvykle velmi tuhe.
Ja znam jednoduche reseni.
Zajit do firmy kde se meni autoskla a vyskemrat a pripadne nejak za uplatu do 100czk si vzit ne uplne dojety pytlik z tmelem na autosklo a doma oskrabnout omitku a stuk az na beton v miste lepeni, ocistit to acetonem (nasmacet) a nanest tmel na misto kde je to na holem betonu a pritlacit to svitidlo na misto. Kdyz se jedna o zaves lustru, nebo neceho podobneho, tak nutno pouzit nejakou vetsi podlozku, tedy kus preklizky nebo Al plechovy krouzek, nebo vetsi uzaver ze zavarovaci lahve a pres nej nejdrive prichytit hacek z matickou.
Plati nekolik zasad z praci z tmely na basi polyuretanu a butyrstyrenu..
Cokoli co se zamaze pocas prace z tmelem nutno ihned ocistit redidlem, a nebo acetonem, az to zaschne, lze to odstranit pouze mechanicky.
Pokud je to originalni tmel na autosklo cerne barvy, je to strasne kdyz si s tim clovek zamaze ruce, nelze to umyt ani acetonem a pouze musi se pockat az ta spina sleze s kuzi. Proto je dobre si vzit treba chirurgicke rukavice.
Cokoli se umatle kolem, treba nabytek, zed a podobne je katastrofa, nelze to umyt.
Pokud se pouzije pod svitidlem moc hruba vrstva, a nelze se spolehnout na hutotu a prilnuti po pritlaceni, je dobre to na strope nejak zafixovat a myslet na tu fixaci pred tmelenim, 24 hodin se smetakem podeprenym ze zidlemi a kupou knizek to je dost opruz, staci radeji pujcit od kutila takovou teleskopickou tyc z plackami na koncich na instalac i sadrokartonu, nebo radeji si na miru nekde v truhlarstvi vzit nejakou ohebnejsi odrezanou latku, nebo lepe preklizku, kterou si zareres na mairu a mirne ohnutou ji podepres a lampu urzi v poloze kde si priplacnul tmelem.
Vyhoda pokud pouzijes tmel na autoskla, nevadi tomu tmelu ani teplotni zatez pres 100C je stale pruzny a odolava ruznym dilatacnim vplyvum od tepla ze zarovky a pod.
Dulezite je poradne odmastit a pripadne i obrousit plochy kde to lepis.
Moje skusenost spociva v natmeleni nekolika zarivkovych a zarovkovych svitidel do kontejneru, kde sem nechtel vrtat pres strop a zdi kontejneru a take v pomocnem svitidle na reklame na baraku, kde nam nechteli dovolit vrtat.
Drzi to uz pres 12 let
zde najdes ty tmely, kdybys to chtel kupovat..
pozor nektere tmely musi byt nejdrive aktivovany, tedy na lepeny a tmeleny povrch musis natrit aktivator.
Pokud to jednou otevres, pytlik, nebo tu tubu, do tydne s toho mas pouze takovy gumovy klacik, na rozdil od silikonu dosti tuhy, takze si pak muzes s toho narezat kolecka na zarazky do dveri, ale budou to hodne draha kolecka, tudiz to nutno spracovat po otevreni velmi rychle, nejlepe do 2 dnu.
nektera originalni autoskla se dodavaji i s tubou originalniho tmelu, ktery po nalepeni skla prebyde, tudiz bych nechodil do nejake levne autodilny typu stodola, kde lepi polska autoskla sanitarnim silikonem do starych skodovek, ale zamiril bych si to rovnou do nejake renomovane, servisni dilny audi, nebo BMW, kde ten tmel po nalepeni jednoho skla obvykle vyhodi a tobe ho radi daji i zadara.
Dalsi moznost i kdyz trocha brutalni, je pouzit klasicky autotmel dvouslozkovy polyesterovy, pripadne takovy s plnicem se sklenneho vlakna ( na velmi hrube a siroke mezery) vyrzi i tepelne namahani ale neni pruzny, beton nutno pred nanesenim toho tmelu ocistit smirkem a nesmi moc prasit. Pri praci s polyesterovym autotmelem nutno pracovat rychle, tedy na kus tvrdsi folie, nebo odrezku z pet lahve nanest tmel, kapnout tuzidlo, rychle promichat a okamzite spachtli nanest v dostatecne vrstve na oba povrchy a pritlacit, to co se vymackne ven, rychle spachtli seskrabnout a drzet 5-10 minut a je ten tmel tuhy, pak pockat dalsich 20 minut a zjistit ze je to blbe a pak bude sranda...
osobne bych na ten beton sel s vrtackou, ale kdyz pises, ze nejde vrtat, tak lze i lepit.
Zdar!
jo jo Radku, chlapi neznají 100% paneláky. Jsem při Vás, vrtání stropu je ta největší prasárna co jde. Oni spíše nevědí,že ty stropy jsou dutinové a leckdy ten panel provrtáte tak že je tam dírajak do pr...e doté dutiny a hlavně tam žádnou hmoždinu nedáte.Osobní zkušenost málem sem tam ztratil 10cm šroubovák.. Ta hmoždina zapadne dovnitř jak do pekla. Takže máte naprostou pravdu, ikdyž by to dobrou vrtačkou mělo jít je to na houbec. Lepidlo je rozumná věc, zašel bych do nějaké prodejny a nějakou tu tubu koupil, dneska je lepidlo na všecko. Jen bych do světladal asi nějaký protikus, aby to drželo. Blbý je to alepak někdy po letech sundávat. Čau Mira
jsou i hmoždinky do dutiny (říkáme jim uzlovačky nebo jsou i rozpínáčky a taky i kovové kotvy) a těch typů do dutin je hromady. čoveče dělám instalačky tak mi těch paneláku už prošlo rukama hooodně. A jak říkám. Jistě tam je špalek a do něj se dá šoupnout vrut, nebo lustrhák. Leda jedině, kdyby tam byl hooodně šikovnej zedník a nebo se elektrikáři moc nedařilo po nové instalačce a okolo kablíku se nacpal pytel od sádry a trošku se to obsádrovalo, to už je skutečně problém a je to i na stížnost, Ale to snad mají rozum, že tam bude jednou něco vyset a v tomhle by to nedrželo. A když je ta dutina to se nám rozzáří očička. Když není tak to je pak opravdu prasárna zařezávat kablík do stropu..
doplněno 21.10.10 20:28:A jak to dopadlo? vrtidlo, nebo lepidlo ;o)
Ještě se mě nestalo, že by nešla vyvrtat díra at byla zed nebo strop z čehokoliv. A že jsem se jich už navrtal. Spíš byl problém co do díry dát aby to drželo, ale to je již jiný problém. Takže pořádnou vrtačku s pneumatickým příklepem a během chvilky je hotovo. Jedinej problémek by mohl nastat kdybys chytnul armaturum, ale dáš o dva cm vedle a je to.
Neexistuje beton, do kterého by nešlo vrtat. Vrtačka musí mít slušný příklep. Například s pomocí alternativy k eva.cz/... provrtáte cokoli.
tímto? Ale jo parkrát by to šlo. Přesně tato nám vydržela dvě šichty. Je to spíše hobby. Ale skutečně světlo bych nelepil. Vem si, že už jen ten zdroj světla dává určité teplo. takže lepidlum na bázy gumy bych moc neveřil. V práci používáme hilti a není opravdu betonu co by nešlo vrtnout. obyč. Narexky to je jak u zubaře. Moc otáček pálí vrták. Bosch už je na tom líp (ocenuji, že jsou tak lehké) Ale taky to není moc ono i když po pravdě v hilti jsou až moc podezřele podobné díly z boschu. takže... Jinak 2mm štuku jsou opravdu normal na panelák a v poho. Ale... At neutíkám moc od tématu. Panelák to není jistě stavěn mově. A v místě kde ti čouhá kablík bude určitě ještě po naších předcích vsazen špalek. a do něj se už dá něco všroubovat když už není ta balšaja technika. A když už se bude lepit tak určitě ne na malbu a na ten štuk bych to taky nedoporučil
Na tuto nedám dopustit mít zbytečné penízky tak bych si ji asi pořídil bavarent.cz/... A s tímto už celkem vesele sekáme beton pujcovna.inmontcheb.cz/... A jak jsem byl ještě v začátcích na mostech to už mělo i svoje kolečka Ale To už tady vuuubec nepatří...
Ach jo, to sem přesně potřeboval takovýhle odpovědi...Zkuste si aspoň na chvilku představit že to nejde, nebo ještě lepší bude to brát tak, že je to potřeba vyřešit někde, kde se třeba nesmí vrtat do stropu...Zajímají mě ty lepidla a podobně, prostě jiný možnosti kromě vrtání...
rad, to jsem rád, že jsme Vám vyhověli "přesně potřeboval takovýhle odpovědi"
co kdybyste třeba sdělil, že to světlo váží 1,2 kg a plocha styku, pak Vám možná poradíme lepidlo MAMUT
Pokud chceš skutečně lepit, tak ti v tom nemůže nikdo zabránit, ale já bych to nikdy nedělal. Taky jsem kdysi nadával, že mám protiatomový kryt a ne byt, ale pak jsem vyzkoušel postup při vrtání a od té doby neznám slovo nejde vyvrtat. Přes 30 let stará Narexka s příklepem, vrták do betonu 4mm, 2800 otáček. Předvrtám každou díru a na požadovaný prměr už je to pak pohoda.
vrtat do stropu, to je vopruz. Pokud bych to lepil, předpokládám, že tam je nějaká odpovídající plocha na tom svítidle, tak rozhodně ne na štuk, ten musí pryč. Použil bych chemopren, nejspíš variantu savý/nesavý. Namáznout strop, namáznout svítidlo, 15-20 minut počkat, přitlačit na nějakou chvíli (15-30 minut, krapet déle nebude chybné).
A co to nastřelit? Je to během zlomku sekundy.
Bydlíce v paneláku,tak se bez vrtání neobejdu.Nedávno jsem vrtal do panelu u sousedů 16 děr.Nebyl problém,vrtací kladivo si s tím poradí.Do stropu to ale bude trochu horší,musí se udělat větší díra,aby se tam mohla vejít svorkovnice.
Jak pravil Milan,musí se holt použít buď jiné vrtadlo,nebo jiné ruce.
JABRAKA
Musíte použít vrtačku z pneumatickým příkllepem. Pokud v místě není železný prut musí to jít. Vrtačka z mechanickým příklepem do betonu není vhodná, Dá se použit pneumatická z půjčovny. Pokud se dostanete do dutiny jsou na to háčky z křidýlky které se po vsunutí do díry pružinkou rozevřou.A po dotažení háček nikdy nevypadne.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.