Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Okno souseda od WC směřuje na můj pozemek

Od: sayborg* odpovědí: 17 změna:

Soused má stavbu na hranici pozemku a má tam umýstěné okno od WC,které je vzdáleno asi 3 m od mého okna do kuchyně,které taktéž směřuje na můj dvorek o rozměrech 5x8m.Jeho zeď je po celé délce.Na dvorku a v kuchyni jsme rušeni vykonáváním jeho potřeb.Po zadělání okna deskou na mě podal trestní oznámenípro zásah do jeho majetkových práv-ikdyž má na mém pozemku bez povolení provedenu izolaci domu o síle 7 cm.Stavební úřad mi nakázal desku odstranit i když byla na mém pozemku.

Co můžu dál dělat-poraďte prosím-Děkuji.

doplněno 21.10.10 15:43:

Pro zpřesnění doplnuji že izolaci provedl týden před koupí domku bez souhlasu minulého majitele i mého když byla nemovitost neobydlena.

Okno souseda od WC směřuje na můj pozemek

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ondranoel*
hodnocení

3x

Vše vypadá dost jasně. Zkusil bych postavit kolem sousedova okna světlík tím myslím skříň bez dna a stropu samonosnou na nohách a základku od země až po jeho střechu. Se sousedovou stěnou bych ji nijak nespojil, jen utěsnil molitanovým páskem a podobně. Provedení z ocelových úhelníků a levných výplní odolných proti dešti a úderu drobným předmětem. Stěnu kterou nevidím z mých oken bych udělal z drátoskla a pod, a nechal dole mezeru cca 30cm. Rozměry celé záležitosti by měly stačit 65cm x 30cm x cca 300cm. Před stavbou bych to ohlásil stavebnímu úřadu i sousedovi.

pt®

Jak píše Ondra, udělat ten světlík, nebo jen desku na nožičkách, kousek od sousedovic stěny, aby k Vám na dvorek nebylo vidět a přitom, aby mohl okýnkem větrat. Měla bych divný pocit, kdybych si vyběhla v nedbalkách na dvorek a z wc okýnka by se někdo, nebo něco ozývalo. Myslím, že ani v kůži souseda bych se necítila dobře, že moje úleva bude slyšet až někde u cizích v kuchyni. Ta představa je nechutná. - stařenka

hospodin*
hodnocení

2x

Pokud nevíme,jak to tam je s oknem od začátku, nejsme schopni Vám dát řešení...

Okno je tam odjakživa?

Kdysi, když se tam okno dělalo, tak třeba vznikla nějaká dohoda mezi majiteli nebo nikoliv?

Myslím, že do izolace a fasády domu, pokud jste souhlasil se vstupem na Váš pozemek nemůžete nic moc dělat.

Nebo nemůžete vydýchat, že vám ubral 7cm vzduchu na pozemku?

Dost často si někdo koupí nebo zdědí starší dům a pak dělá zbytečné rozbroje mezi sousedy - toť jen můj názor.

Vysvětlete sousedovi, že tam nesmí mít okno,které tam má třeba 50 let a že ani ventilátor s odsáváním nesmí vyústit skrz zeď... osobně bych vás poslal ani se neptejte kam...

Zasaďte si tam tůjku ať si prdí a vejrá do křoví a je klid.

raduz*

Ta tujka je super napad! Mate bodik:)

lidka*
hodnocení

2x

Není to jistě příjemné, ale při dobrých sousedských vztazích by se to řešit jistě dalo. Kdybych potřebovala na WC, určitě bych si nenechala otevřené okénko a nestrašila případnou vaši návštěvu. :D Potom bych mírně otevřela okénko a návštěva by si ani toho nevšimla. Z vaší strany bych udělala kout na posezení co nejdál od sousedova WC. Když tak vzpomínám, tak kdysi jsme měli udělané posezení pro sousedské společné chvilky. Bylo to zhruba ty 3 metry od okének WC dvou partají. A pokud vzpomínám, určitě nás od zábavy nikdo významně nerušil. *blee* Je to asi jenom o vzájemné toleranci a domluvě. Pokud se sousedské vztahy naruší, tak nastane peklo a to je konec klidného bydlení. Mluvím z vlastní zkušenosti. U vás jde asi spíš o ztrátu soukromí, pokud jsou sousedi zbytečně zvědaví. Tomu těžko zabráníte. V našem případě si nový majitel právě z toho okénka u WC udělal svou "pozorovatelnu". A proto, že to byl bývalý "pomocný fízl",tak jsme si raději posezení přestěhovali jinam. Přesto si myslím, že by se to dalo řešit pouze výklopným okénkem. To by podle mne bylo od stavebního úřadu docela dobré řešení pro obě strany. *placni*

alf*
hodnocení

0x

k oknu nevím, jsou na to nějaké zákony, ale zateplení jsem řešil na našem SÚ asi před týdnem a když soused nepovolí tak mu to prý nařídí. A chci dávat 12cm.

cyril*
hodnocení

0x

Na začátek by nebylo od věci vysvětlit, jak v praxi vypadá Vámi popisovaný úkaz, pro který nemám vysvětlení - to jest ,jak může být mezi dvěma stavbami dvorek 5 X 8 m a přitom mít sousedovo okno od svého jen 3m?

doplněno 19.10.10 12:58:

Aha, již to vidím. Obrázek se prvně neobjevil.

pt®
hodnocení

0x

Je podstatné, jak tam to wc okno je dlouho, jestli jste dal sousedovi povolení, nebo původní majitel? No vábné to není. Pokud chcete sedět na dvorku a povídat si s návštěvou a do toho se ozývají různé zvuky, musí to být nepříjemné. A jak byste to chtěl řešit? Já bych asi hustě nasadila ty tůje až co nejblíže ke zdi domu. Ptal jste již na st. úřadě? - stařenka

myse*
hodnocení

0x

stromky vám poporostou a budete mít pokoj. Případně bych požadoval - pokud to řešíte na úřadě - aby okno nebylo průhledné = aby dal matné sklo. Přece se nemusím dívat, jak "tlačí"...

Obávám se že okno nezazdí s tím můžete počítat.

lui*
hodnocení

0x

Namontoval bych tam, jako součást zabezpečení dvorku, kameru. Hi. Co myslíte, že tam bude dřív? Vaše tůje nebo jeho neprůhledné sklo. Hi.

jabraka*
hodnocení

0x

Se změnou asi nepochodíš,ale ta neprůhlednost lze zařídit ,existují tapety s dekorací které jsou nalepeny,nebo lépe přihlazeny na sklo a zcela zneprůhlední okno.Světlo ale skoro na 100% propustí.Vyměnit to lze stažením ze skla dolů.A nalepením nové tapety.

JABRAKA

mkat*
hodnocení

0x

Staci trochu susedskej tolerancie a hned moze byt svet krajsi.sused si moze dat na na okno trebars zaluzie a vy sem tam pekne slovo.A problem sa mozno vyriesi,a este sa na tom mozno spolu zasmejete.

lerak*
hodnocení

0x

Sousedova majetková práva končí tam, kde vaše začínají. Chyba asi byla připevnit desku na jeho domek. Zeptejte se stavebního úřadu, zda si na svém pozemku můžete postavit zídku, oddělující sousední pozemek od vašeho. Potom již jen na hranici svého pozemku postavit před okénko zídku. Jestli přitom sundáte i izolaci, která přesahuje na váš pozemek je další věc a jaká jednání probíhala před provedením izolací. Zřejmě je budoval z vašeho pozemku.

hodnocení

0x

Občas mě překvapí, co všechno lidi může trápit a co dovedou nekonečně dlouho řešit a co jim vadí. *ee* Nad takovouhle prkotinou bych se nikdy ani nepozastavila. Je tolik fakt průserů, bolestí a trápení, že jedno hajzlíkové okénko je proti tomu prd! *jasne* Nevím, kolik máte roků, ale trošku si představte, jak dlouho ještě budete na světě a až se vás svatý Petr zeptá, co jste dělal na světě, tak vy řeknete, že jste řešil sousedovo hajzlíkové okénko, které jste v pohodě mohl nechat zarůst nějakým keříkem. *bzum*

viera*

(4) V stiesnených územných podmienkach možno vzdialenosť medzi rodinnými domami znížiť až na 4 m, ak v žiadnej z protiľahlých častí stien nie sú okná obytných miestností; v týchto prípadoch sa nevyžaduje dodržanie vzdialeností od spoločných hraníc pozemkov podľa odseku 3.

sayborg*
hodnocení

asi jsi to nezažila když to bereš jako prkotinu.Je mi 52 a poslouchat to každý den tak to jde o nervy a ještě se na dvorku nemužeš o ničem soukromém bavit protože furt špehujou hlavně když máš návštěvu.

hjgknihiu
hodnocení

0x

1. dohoda se sousedem

2. můžete se na něj chodit dívat a komentovat ho aby to slyšel. Nahnete se k okýnku a zeptáte se ho "Sousede, jak se vám s...?" Jestli to není úchyl, tak si tam hodně rychle dá žaluzie sám ;), nebo ho k tomu dokope jeho žena, návštěva, atd.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]