Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozvody pro noční proud

Od: slapapa2* odpovědí: 7 změna:
Dovolím si oslovit ahoj a měl bych dotaz ohledně rozvodů pro "noční" proud a revizní zprávy.Předělávám byt ve starší zástavbě, ze stávajících jističů jsem využil16 A rezervy pro nový kabel na připojení nového boileru místo karmy. V bytě je soustava dvoužilová, jističe cca z roku 1985 v mědi.
Na PRE mi řekli, že potřebuji souhlas autorizovaného technika, aby mi mohli tarif s "nočním" proudem povolit.
Můj dotaz je takový, zda nebude problém stará jističová soustava, zda na to, abych dostal souhlas, nebude na mě požadováno ,např. zbudovat nové rozvody v koupelně, kde není proudový chránič, který nové normy již požadují...To by byly pro mě zbytečné investice do nového rozvaděče, všech jističů, bourání obkladů v koupelně... Na celkovou rekonstrukcibyt si ještě nějaký rok počká, teď jsem jen dodělal to nejdůležitější v rámci elektra. Potřebuji ještě nahradit jistič 10A jističem 16A pro připojení eletrické trouby, to se mi snad podaří sehnat v nějakém bazaru.
Díky za odpověď.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ferda60*
hodnocení

3x

Tak jednoduché, jak máte v úmyslu to bohužel nebude. Ten souhlas budete potřebovat zejména z toho důvodu, aby byl rozvod zapojen tak že bude spotřebič (bojler) pro noční proud (nízký tarif) blokován v době vysokého tarifu - tedy odpojen pomocí relé ovládaného signálem z HDO. Bude tedy vyžadovat svůj samostatný přívod a úpravu na rozvaděči. Ochranné pospojování a proudový chránič bude také nutno realizovat vzhledem k nové instalaci. Rovněž umístění bojleru má určitá prostorová omezení (nesmí být nad vanou). Vhodnost zvyšování hodnot jištění na stávajících vodičích by měl posoudit odborník - přetížením můžete zbytečně zvyšovat riziko poruchy nebo i požáru a záleží i na hodnotě hlavního jističe. Pro 16A je vhodný průřez vodiče 2,5mm2 Cu, v určitých podmínkách může vyhovět i 1,5mm2.

slapapa2*
hodnocení

Děkuji Vám za odpověď, malinko ještě bych si chtěl něco ujasnit. Jak jsem psal, zvládám právě jen takové běžné věci, jako připojit vypínač, zásuvku, další věci si objednávám, Vaše odpověď mi pomáhá ujasnit si náklady celé akce. Na eletrika.cz bych asi ale stejně byl ukamenován :D

K proudovému chrániči: Musel bych mít přes proudový chránič i starý rozvod pro zásuvku v koupelně na galerce, kde je vedení vedeno pod obklady? Vše je tam jen v dvojžilové soustavě, nevím, zda toto vůbec lze na chránič připojit. Nebo by se muselo předělat i vedení pro tuto zásuvku v koupelně, tedy bourat obklad a teprve pak bych dostal povolení. Zda i světla v koupelně musí být přes chránič nevím, to by byla další velká komplikace.

Pokud by chránič musel být jen na nový rozvod pro boiler, to by nebyl problém z hlediska zasahování do obkladu.

Je reálné tento chránič zkombinovat s jističi z roku 1985 jak technicky tak z hlediska povolení či bych musel kupovat komplet nový rozvaděč s novými jističi?

Děkuji za upozornění ohledně navýšení jističe na stávající vedení. Zde v tomto bytěbyly nevyužity 3 jističe v rozvodné skříni, nevedly k nim žádné vodiče, jen byly součástí rozvaděče, dva 16A jsem již využil propračku a zmiňovaný boiler, zbylý rezervní jistič má hodnotu 10 A a ten bych rád nahradil jističem 16A pro připojení elektrické trouby novým kabelem, jen nevím, zda se mi podaří takovýto starý jistič ještě sehnat.

Soused má " noční" proud již několik let, tak problémy s chráničem a novým vedením řešit nemusel, napadá mě, že možná přes nějakého známého technika by se tento požadavek snad dal obejít a zajistit jen tu funkci relé pro HDO, jestli by toto šlo namontovat na ten starý rozvaděč.Na tuto variantu by mě velmi zajímala odpověď.

Ještě zcela laický dotaz, to relé zajistí, že boiler lze zapnout jen v určitý čas. Já ale mohu boiler přece zapojit do jiné zásuvky, pokud by mi náhodou došla voda i za cenu vyššího tarifu. Dost boilerů jsem viděl, že mají rozvod ze zásuvky a ne ze svorkovnice v krabičce ve zdi.

ferda60*

Zkusím odpovědět i na Váš druhý dotaz, ačkoli musím upozornit že můj zájem o silnoproud je jen amatérský a většina poznatků pochází právě z "elektrika.cz". No oni se tam dílem bojí o to, co může elektřina způsobit v rukou laika, vadí ale asi také to, že podávání určitých informací jim tak trochu bere práci.

Proudový chránič: v nově zapojovaných rozvodech musí být přes proudový chránič zapojeno v koupelně "všechno co je na 230V", tedy i světla, pokud nejsou napájena napětím 12V z měniče. Pro Váš případ bude ale nově zapojit potřeba pouze bojler. Ve staré dvouvodičové instalaci (TN-C) se proudový chránič (z principu funkce) použít nedá, jde to pouze v instalaci s oddělěným (samostatným) ochranným vodičem (třívodičové - TN-S), ve třífázovém rozvodu tedy čtyři (TN-C) a pět (TN-S) vodičů. Pokud se dnes provádí revize starších rozvodů, revidují se podle norem platných v době jejich montáže. Do staré instalace tedy zasahovat nemusíte.

Postup by tedy měl být asi ten: od dodavatele energie si vyžádat kontakt (vybrat si) akreditovaného elektrikáře (akreditovaný má přístup i do neměřené části instalace, možná za Vás vyřídí i některá jednání s dodavatelem), a domluvit si s ním co požadujete instalovat, on by měl pak určit co kam a jak bude zapojeno s možností dohody, že část prací (vysekání drážky, natažení kabelů) provedete sám. Až bude vše propojeno vydá na novou část instalace revizní zprávu, kterou pak přiložíte k žádosti o změnu sazby. Po schválení dodavatel provede výměnu elektroměru za dvousazbový.

Trochu tedy zopakuji, zapojení bude vypadat asi takto: bojler bude připojen třížilovým vodičem a bude provedeno ochranné pospojování kovových částí v koupelně. Mělo by to být provedeno tak, že každá část bude spojena samostatným vodičem na zemní svorku v bytové rozvodnici (pojistky v bytě), která tam ale nyní není - jak se bude postupovat v tomto případě mi jasné není (dodatečná instalace?). V instalaci bude dále proudový chránič, technicky možné je použít i starý jistič, vyrábí se ale i kombinace obou v jednom krytu. Přibude přijímač HDO (někdy bývá součástí elektroměru), který má svůj (zaplombovaný) jistič (bývá 2A), spínací relé a pravděpodobně i přepínač, který umožní zapnout bojler ve vysokém tarifu. V bytové rozvodnici by tedy příliš změn být nemuselo, přesto ale stojí za zvážení, když už budete provádět změnu, zkusit při jedněch starostech zažádat o třífázové připojení (nemáte-li již) a tři fáze přivést až do bytové rozvodnice. v budoucnu by pak rekonstrukce byla jednodušší, navýšení ale stojí cca 500Kč/A (třífázové)nové hodnoty jističe mínus 200Kč/A (jednofáz) původní.

Výměna jističe 10A za 16A možná nutná nebude. Je to 2300W příkonu který je možno trochu překročit (u starých jističů snad 1,5x). Jste-li z Prahy, dají se tu a tam koupit za pár korun v bazaru na Kačerově (zastávka Na návrší), nebo navštívit bleší trhy Kolbenova (Praha 9).

Instalace ve zjednodušené verzi bez proudového chrániče prakticky možná nebude, výchozí revizi na takové zapojení by asi nikdo nepodepsal.

Požadavek na vypínání bojleru v době vysokého tarifu bude upravovat nová smlouva o dodávce energie. Pokud vím, dá se bojler zapnout i ve dne, není to zakázané, ale stojí to víc. Přes zásuvky se běžně zapojují i přímotopy, dají se tedy také zapojit "do zásuvky vedle".

Snad jsem na nic nezapomněl.

slapapa2*
hodnocení

Děkuji za detailní informace a hlavně i za typ, kde sehnat starý jistič. Zdravím Vás!

brok*
hodnocení

2x

Vymněnit to lze i za nový jistič jen se musí podložit a namontovat nidax lištu.Na noční proud se musí udělat příprava. od elektromněru se musí natáhnout kabel z modrým vodičem. připojit k spínacímu relátku které bude bude spínat bojler.ovladací fáze se jistí 6 A jističem.K bojleru musí být udělano přizemnění cu průřez 4.Natáhnout kabel cyky 3x 2.5 ,,Chránič se musí použít i na světlo.nechceteli vodiče zasekávat jde použít lišta. pokud je to v paneláku jdou najít stropní dutiny, a vodiče jimi protáhnout.Pokud bych to rekonstruoval pro sebe použil bych novou .pojistkovou skříňku a jističe ty černé jsou už na dožití.nejednodužší je na to pozvat ektrikáře. Nová instalace by mněla mít revizní zprávu a pak vám připoji 2 sazbový elektromněr.

slapapa2*
hodnocení

Děkuji Vám za odpověď, už jsem zaslal poptávku eletrikářské firmě pro zhotovení nového bytového rozvaděče.

Domnívám se, že modrý vodič v domě vůbec neexistuje. K elektroměru ho určitě vyveden nemám, tam jsem to zkontroloval. Rozvaděč s hlavními jističi pro byt a již nový digitální elektroměr je umístěn na chodbě domu. Rozvaděč krom přístupu k hlavnímu jističi a přes sklo pro odečet stavu elektroměru je zaplombován, takže zda je modrý vodič alespoň v rozvaděči, nevím.

Soused má "noční" proud a jistě žádný modrý vodič v bytě nemá, v domě bylo do roku 1993 ještě napětí 120 V.

Nelze vzhledem ke skutečnostem, že bych musel sekat ve společných prostorách domu, pokud je tedy modrý vodič v hlavním rozvaděči na chodbě, zažádat o nějakou vyjímku, že by instalace byla možná i bez modrého vodiče, tak jak to má provedeno soused a levnější tarif mu funguje? Nevím, zda by mi vůbec družstvo nějaké sekání ve společných prostorách povolilo, většinou je pak trřeba malovat celou stěnu aby nebyly stopy po sekání vidět...zkrátka byla by to zas velká práce navíc + čas a peníze.

A pokud by nastala situace, že modrý vodič v domě vůbec není, že instalace je z doby, kdy ještě se modrý vodič nepoužíval, jak by se tato situace řešila?

Děkuji Vám za odpověď a zdravím Vás.

ferda60*

S modrým vodičem problém nebude. V nových rozvodech slouží k vedení proudu a vodič žlutozelený slouží pouze jako ochranný (proud vede jen v případě poruchy). Ve starých dvouvodičových rozvodech (TN-C) zastává funkci obou těchto vodičů vodič žlutozelený. Ten se tak dá na oba vodiče rozdělit, nesmí se pak už ale spojovat ani opět sdružovat jejich funkce (žlutozelený už je jen ochranný). Z uvedeného pravidla vyplývá, že se třívodičový rozvod (TN-S) dá budovat jen "od konce". Ve Vašem případě bude pravděpodobně rozdělení provedeno v bytovém rozvaděči (novém, ve starém by to technicky nešlo), nový rozvod bude připojen třívodičově, původní vedení v bytě a přívod zůstanou dvouvodičové. Pokud se bude někdy měnit i přívod od elektroměru na tři vodiče, budete muset už mít i všechno v bytě také třívodičem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]