Nejste přihlášen/a.
chystám se stavět dům,a chci zateplovat,můžete mi poradit co je lepší jestli polystyrén nebo minerálni vata,a jak to vychází cenově?uvažuji o tlouštce 10.cm.neví někdo kolik berou firmy,a kolik živnostníci?jsem z Nového Jičína.samozřejmě plus pujčení lešení.díky za odpověď
doplněno 19.10.10 09:41:doplňuji k mé otázce,protože čtu tady že jsem nepodal přesnější informace,tak to napravuji : budeme zdít z ytongu,kde mi projektant tvrdí,že není potřeba zateplovat,obvodové zdi 375mm , příčky 75mm , okna a dveře jsou tvořeny šestikomorovým plastovým profilem GEALAN 8000 , zasklení je izolační dvojsklo DITHERM 4-16-4-1.1 , v podlaze bude 90mm polystyrenu , a v patře mineralní rohož ROCKWOOL/ORSIL 25mm.toť vše co jsme vyčetli z technické zprávy.Ja k jsem psal,projektant tvrdí není třeba zateplovat.rád by znal i jiný názor.
berivo, jsem z oboru, proto si dovolím toto napsat.
Pokud Vám projektant sdělil, ",že není potřeba zateplovat,obvodové zdi 375mm , příčky 75mm , okna a dveře jsou tvořeny šestikomorovým plastovým profilem GEALAN 8000 , zasklení je izolační dvojsklo DITHERM 4-16-4-1.1 , v podlaze bude 90mm polystyrenu , a v patře mineralní rohož ROCKWOOL/ORSIL 25mm.toť vše co jsme vyčetli z technické zprávy"
a i vyprojektoval barák dle tohoto textu, osobně bych ho vyhodil. Páč horší již snad nejde navrhnout při dnešních cenách a znalostech.
Pokud máte zájem, můžeme probrat "otřesné" návrhy probrat on line, páč zkuste nalézt, zdali se vyrábí něco horšího jak "DITHERM 4-16-4-"
koukněte na ty co postavili z Ytongu lambdy a te%d zateplují, proč?. kolik procent obálky tvoří lambdy v uvedené hodnotě, kolik tam je tepelných mostů a
Ještě by Vám měl naznačit, že stavíte nízkoenergetický domek. On se totiž již horší nestaví.
Prosím, nemějte můj text jako zlobu, pomluvu, čí opovrhování vaším projektem, ale jako včasné varování, že se pouštíte do špatného a zastaralého postupu, který byl hoden před 10 lety...
Přeji hezký den.
hodnotím Milana. Opravdu udělat cihlu 375mm a dále zateplení neřešit je podle mnou odposlechnutých vědomostí z posl doby. cestou špatným směrem. Projektanti opravdu často jedou podle zaběhnutých schémat a nemají moc času na inovace. Inovace je právě cesta k té tenší zdi a na tom silnější teploizolaci. V zásadě konstrukce dražší nebude, spíše i levnější, ale hlavně domek bude mít mnohem příznivější koeficienty co se týká (ne)prostupu tepla, jak je uvedeno výše. Dnes je běžné že Vám zhotovitel při projektu 44cm Heluz - bez zateplení nabídne úsporu tím, že navrhne cca 30tku cihlu se zateplením s tím, že na tom vyděláte i vy úsporou nákladů na výstavbu (A) a na vytápění posléze (B). Když projektantovi toto předáte ať Vám udělá hrubou kalkulaci, uvidíte, že by to mělo vycházet levněji nebo v zásadě stejně. Pokud řekne že ne, je tam nějaké "cihlové" lobby . Na novostavbu se vypočítává tzv. tepelný audit. Je skoro s podivem že to pro 375mm cihlu vyšlo. Papír snese všecko
. Hoj. Mi.
napsal jsem projektantovi,že by rád ytong 300 mm + 10.cm polystyrénu,a jaké okna by jste mi doporučili,radši si nechám poradit.než potom litovat.díky
berivo, proč 30+10cm?
jak vysoký máte domek? kupte lambdu, teď je výhodná koupě, a postavte jí na 25 cm a k tomu dejte 25 cm izolantu, okna trojskla a strop 30cm
a pak i další ...
ale to musíte chtít vy, ne projektant. Ten má nejraději projekt, který malovel již 50x a jen upraví drobnosti. přeci nebude za těch pár korunek vymýšlet detaily ...
navrhl mi to stavební dozor.pry to bohatě stačí,a co se oken týče mi doporučil buď ri okn nebo dec plast.ja budu stavět až příští jaro,ale teď řeším projekt,ať se vychytaji mouchy,s poslední větou od vás souhlasím.
berivo, musím Vás pochválit za "teď řeším projekt,ať se vychytaji mouchy,"
Je těžko radit po internetu, když o Vašich potřebách nic nevím, desítky knih byly popsány. Škoda, že nikdo ještě nenapsal knihu blábolú a nesmyslů stavebních firem. Okna je téměř jedno jakého výrobce, spíše dovozce zvolíte. Každopádně se musíte naučit, jak se pozná kvalitní okno, jak se správně musí zadělat do stavby, a taky proč to má tak být jak to je napsané.
Ale to bych psal dlouho... na každou činnost stavby je třeba důkladně studovat, jinak ...
trojskla URČITĚ
čtěte si prosím ty příspěvky. Je vidět, žetak cela nečiníte. K 30tce zdi je 10cm málo a nic to nevyřeší. Dejte 15 nebo lépe 20cm. A dnes již izolační trojskla v oknech. Do podlahy taktéž min. 10cm polystyrenu. Lépe 15cm.
tak jsem dal na vaši radu a změnil polystarén na 15.cm dále na trojskla,a do podlahy 12.cm,teď budu čekat jak na tom budu finančně,údajně se změní rozpočet o dost ale ja myslím,že to vyhozené peníze nebudou.Ikdyž návratnost to bude ale ja musím napřed postavit dům a už teď jsem mimo mé představy (finanční).díky za rady.pomohly mi a určitě jak jsi nebudu vědět rady,ozvu se.
no tedy když dáte cihlu 30tku místo 375mm je to snížení ceny za cihly o 25%, tak jaképak navýšení? Pane staviteli, výhoda zateplení polystyrenem je i v tom, že to můžete udělat kdykoliv později. To znamená: postavíte barák a zateplení nemusíte dělat zvenku ihned. První rok si to vyzkoušíte, byť proděláte na vytápění 2 až 5 tisíc ale nikdo Vás nenutí do investice ihned: mezi tím si nastudujete postupy práce, seženete nářadí a druhý rok si to postupně zateplíte svépomocí a máte 40-50tisíc doma za práci, kterou nemusíte nikomu platit. Jakmile děláte domek jen z cihly, musíte cihlu koupit ihned (vložit peníze do nákupu cihel) a čekat, až Vám vše firma postaví. Možná ten můj návrh zní divně, ale pokud někdo zrova nemá při dokončování domu peněz nazbyt, může takto postupovat. Jako firmy se s tím dnes nemažou a při zateplování mají solidní zisky a krásně se na to uživí. Když zateplují paneláky dělají to dva s prsem v nose velice pomalu a pozvolně, žádnej spěch. Je to práce na které se púrostě vydělá, a vy na ní můžete s trochou šikovnosti vydělat také. a to na vlastním domě.
berivo:
"lepší jestli polystyrén nebo minerálni vata," musíte stanovit kritéria hodnocení, ale
EPS je nejlevnější izolant, tepelně je lepší (o malinko) nežli vata, která je 3-4x dražší, dle místní nabídky.
10cm izolantu je k jakému matroši? Někde to může být žalostně málo, jinde OK, někde až zbytečné. Pak musíte sladit zateplení s okny (trojskla?) a izolacé stropu.
Pokud se chystáte teprva stavět je třeba sbírat půl roku vědomosti z čeho a proč postavit. a co k tomu, ...
to je na knihu textu.
ICQ 55180641 skype. milancukrar
doplněno 18.10.10 17:34:berivo, odkud jste?
dělat zateplení "baj voko" je hloupost. Již se to tu řešilo mnohokrát. Hledejte i ve vyhledávání. Jakou máte sílu zdi? z jakého matroša? víte že poměr tl. zdi a izolace je dobrý přibližně někde 3:2 až 1:1? kolik Vám to vychází? máte zateplené i stropy? pokud ne je to chyba. Máte zateplené podlahy? tam také uniká teplo. vše je potřebné řešit komplexně, nikoli že se podívám na zeď a řeknu 10 cm polyše = dobrý. Pokud máte 40cm zeď porotherm nebo heluz a dáte na to 10cm polyše, tak ta investice se Vám bude vracet opravdu dosti dlouho = tj. předpokládaný rozdíl úspory ve vytápění nebude nijak závratný. Pokud máte zdi 365mm porotherm, a dáte na to 10tku EPS je to v zásadě málo.Chtělo by to více. Kolik poradí asi lépe Milan.
v zásadě návrh výše 30cm zdi a 20až30cm polystyrenu by mohl vycházet ekonomicky efektivně. Do zdí se dávají kabely a vodovody a odpady a tím se oslabují (co pak zbyde z 25tky hm.) . Můj pololaický názor je pod 30tku nechodit. Ale 44 heluz je dost luxus, kamoš z toho teď staví, šlo by to i levněji.
Míra má skoro pravdu. Jen do slabých stěn se nedávají rozvody vody a odpady. VYRÁBĚJÍ SE I 25 STI a podle výšky domu a dalších vlastností může být i slabší obvod. Vyjde to levněji,,,,,,
Když dotlačíte projektanta k individuelnímu přání, vyděláte na tom.
ale to je na několik hodin debaty.
Na Vás je komu více uvěříte, tlustovzduchům, nebo ekonomice...
Pane berivo, všechno špatně! Máte projektanta někoho, kdo Vám nenabídl ne dražší, ale mnohem tepelně odolnější dům. Dnes každý, kdo má pod čepicí, staví obálku bez otvorů včetně podlahy a stropu se součinitelem prostupu tepla U max 0,10W/(m2.K) a otvory(okna) max U=0,80W/(m2.K). V tom je celá moudrost. Tak si zkontrolujte kolik má vaše podlaha, stěny a strop, okna jste uvedl, samozřejmě na severní stranu zcela špatné, na osluněné strany nic moc. Já bych to co Vy nikdy nestavěl!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.