Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lze připojit krbovky na AL vložkovaný komín?

Od: tomassalava odpovědí: 9 změna:

dobrý den

přestavujeme RD a měníme i plynový kotel (bude turbo s vývodem skrz zeď) ale do starého komína kde byl doteď plynový kotel si chceme dát krbovky pro topení v obýváku. Problém je že komín je vyvložkovaný Al vložkou prům 130mm(není nijak vyhnilá). Jinak tvar komínu je obdélník cca 150x200mm.

Vyndat vložku - není to škoda? Nebo vydrží topení dřevem?

Krbovky budou jen pro příležitostný topení bez výměníku. Taky nevím jak se popasovat s průměrem roury - asi budem muset hledat kamínka na průměr 120mm?

Řešil jste někdo podobný problém? Díky za rady jak z toho ven.

Tomáš

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

raadek*
hodnocení

0x
Průměr 120 není nestandardní rozměr. Ten hliník budete muset vyměnit za nerez. Neexistuje jiná možnost. R.
jendax

Jak píše radek nade mnou - hliník ven .Asi by jste ho propalil, do komína jde narazově velke teplo.A krbovky mají většinou pr. 150mm.Do menšího redukovat rozhodbě NE.

hodnocení

0x

Mensi do vetsiho ano, vetsi do mensiho nikdy ne. Kazde topidlo je projektovano na urcity prumer a vysku komina, pokud ji nema, nefunguje.
Pokud vymenite tu hlinikovou vlozku a date nerez zase prumer 130, delaji se krbovky i na tento prumer. Treba nahodne tady:
kamna.astranet.cz/...
Zkuste pohledat co se vam bude libit, hledal bych v menu "do 5kW"tam bude vyskyt 130mm kourovodu castejsi.
PS: Muze se podle soucasnych norem montovat turbokotel s vyvodem prez zed? Stavim novostavbu a bylo mi receno, ze se to uz tak nesmi a nikdo by mi na to revizi nedal...

hodnocení

0x

dovolím se zeptat tazatele, tomassalava, "měníme i plynový kotel (bude turbo s vývodem skrz zeď)" přes zeď a nad střechu vyvedete komín od turba?

tomassalava

Dobrý den,

teď nevím jestli jsem nenapsal nějaký nesmysl když se tak ptáte. Ale topenář říkal, že nový plyn. kotel bude mít vývod jenom za(skrz) zeď, že je tam nějaký ventilátor. Tzn. že komín kde doteď byl starý stacionární kotel zůstane nevyužitý.

Říká tomu turbo kotel, tak jak jsem koupil - tak prodávám.

Jinak jestli jsem dobře pochopil, tak hliníkovou vložku snadno kamínkama zničím. Vložkování nerezem je zbytečně drahé, takže mám nejspíš navybranou jestli Al vložku vytáhnout ven, nebo na ní připojit kamínka s tím, že se prostě zničí. Ovšem jseslti to nevydrží, tak bych se bál aby se tam nějak blbě nezhroutila a komín neucpala zrovna když budu topit. Takže bude asi lepší ji vytáhnout a vyhodit...?

hospodin*

Hliníkovou vložku bych zachoval a na ní dal kotel bez turba, abych nemusel časem řešit rozbitý ventilátor.

Pokud chcete za každou cenu krbovky do tohodle komína, hliník musí ven, nebo ho spálíte, pak zkontrolovat stav komína a napojit se odpovídajícím průměrem od krbovek - což by tedy mohl být i ten průměr 150mm, když máte 150x200 díru.

Možná se mýlím,ale obdelník má větší plochu než kruh, čili by to mělo být po odstranění vložky OK.

jendax

Je to tak jak píše s pruměrem kouřovodu hospodin - pod to bych se podepsal:)

hodnocení

0x

tomassalava,

již několik let platí předpis, že turbo NESMÍ být vyustění jen přes zeď, ale až nad střechu!

bacha na to!

ICQ 55180641

celp*
hodnocení

0x

Dobrý večer.Teplota tavení hliníku je 650°C.Teplota spalin krbovek může být asi 350°C na hrdle.Nějak mi nevychází to vyhoření hliníku.I přesto to vytáhněte ven.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]