Nejste přihlášen/a.
Tak se stalo ceho jsem se obaval
mam spolecnou stitovou zed 30cm (plna cihla) bohuzel krokev byla primo na tuto zed nalepena a tudiz nebylo mozne mezi stit a krokev vlozit izolaci. Stav je takovy, kde je izolace v tomto miste pouze pod krokvy. Pravdepodobne diky nedokonalemu zatepleni dochazi k uniku tepla vse je viditelne na krytine cca 20cm.
Pred tuto stenu jsem mel v planu dat pouze predstenu s SDK, ale pravdepodobne nastane zmena.
Bohuzel vzdy to bude asi nevhodne reseni, protoze ze sousedovy strany se jedna o (zatim) nevytapeny prostor (puda)
Napadaji me tri moznosti, pritom jedna je lepsi nez druha
1. vlozit do predsteny izolaci + parozabrana (napojeni parozabrany ze sikminy je mozne - pocital jsem s touto variantou)
2. dat izolaci cca 1m podel sikminy
3. vyzdit z Ytongu predstenu
bod 1 a 2 zde se jedna o zatepleni z interieru coz neni dobre
bod 3 predstena by byla na schodisti zde by mohl byt problem s nosnosti schodiste (schodiste je stara otevrena beton klasika)
a ted babo rad
Upřímě jsem z toho trošku zmatenej, nebylo by možno vložit nějaké ilustrační "los photos"?
par fotek z interieru, kdy se delalo zatepleni cukrar.rajce.idne/... foto cislo 95.
jinak mam pouze dnesni foto z mobilu
Děkuji, už je mi to jasné.
Varianta 1 - mi přijde jako nejjednodušší řešení. Nemyslím, že by bylo nutné napojovat parotěsnou izolaci,když je tam 30cm zdiva.
Jestli chápu správně, soused bude mít za štítem časem vytápěný prostor?
Co ještě instalovat SDK příčku s izolací na tuto štítovou stěnu, která by byla řešena i jako zvukotěsná izolace? Přes 30tku zeď budete slyšet v budoucnu každé slovo.
(Nevím,zda jsem pochopil úplně správně celý problém a nepíšu trošku "mimo mísu".)
Pardon, ten dodatek jsem napsal nestrozumitelně. Tedy ve zkratce:
"jsem pro příčku SDK / myslím, že je možné instalovat bez parozábrany / a řešit skladbu jako zvukotěsnou příčku".
ja vice mene take, tam kde to slo jsem vyzdil porobeton abych dohnal sirku (nekde je 30 jinde zas 15)
zvukotesnost.. to je problem a timto by se to take vyresilo, ale mam obavu aby dochazelo k dostatecnemu prirozenemu odvetrani pres zed
doplněno 13.10.10 18:41:soused tento prostor bude mit vytapeny nekdy v budoucnu, takze to musim zateplit ted je od sebe
muj je levy, ted jsem byl u souseda a ma jen difuzku a samozrejme to je nevytapene. Zjistil jsem dalsi vec, ktera byla viditelna az u nej, cca od 1/2 stitu to je 15cm cihla.
Takze, problem je u me, ta predstena s izolaci se me take libi nejvice, ale bude to chtit rozebrat SDK podhled resp. cast na sikmine a poradne navazat izolaci a myslim si, ze neprehanim, kdyz bude potreba aspon v horni casti min. 20cm izolace
doplněno 13.10.10 17:59:hlavne to chce dat tolik izolace kolik je potreba, mam obavu s kondenze
místem se musí šetřit, ale zvaště aby vata byla od zdi asi 2-5cm a kondenzace mohla odejít mimo nahoru..
kam nahoru myslite, pryc tou malou mezerou mezi zdi a krovou? proste ven z interieru?
pripadne muzu udelat odvetrani do nevytapene pudy nad podkrovim v miste stropu ktery na sikminu navazuje
pokud ano budu muset dat aspon 20cm izolace
Stando, odvést tam, kde to nevadí, třeba do: "pripadne muzu udelat odvetrani do nevytapene pudy nad podkrovim v miste stropu ktery na sikminu navazuje"
jedna se cca o 8m2 a napadla me dalsi volba s tzv. klima desek, kde bych tu cenu asi prekousl
jinak bych musel odvetravat coz by zas tak nevadilo (nebo mozna vadilo, protoze bych musel asi udelat i prisavani z interieru) a prisel bych cca o 30cm prostoru kazdopadne jak to pujde dodam kus nove izolace pod krokev tak aby soucet stavajici a nove byl cca 24cm
prikladam obr. kde
zelena - nove dodana izolace
modra - parozabrana
seda - klima deska
tak jsem si jeste serfnul a zacal se jeste zajimat o ytong 7,5m predstenu a vysla me vaha 200kg kde tato vaha bude rozlozena na 3m schodiste jinak 26kg/m2, coz neni tak hrozne, navic to muzu udelat i pod schodistem coz asi nema vyznamny vliv jako podpera.
nepruzvucnost dle tabulky je 34bB to uz se ve spojeni s 15cm plna cihla dostanu k 50dB. Tepelne nato asi prdim
pockam rok -dva az si soused vybuduje podkrovi. Stejne mam vsude 45cm plna cihla a ytong 7,5cm je na tom lepe nez 45cm plna cihla.
Takze se nabidla dalsi varianta, kde pod krokvou bude pridana izolace cca 20-24cm a po tuto izolaci vyzdit predstena.
Abych se priznal tak takto jsem to resil v druhe casti stitu, kde byl vyditelny prechod zed 30cm na 15cm a ytong lezi na 30cm stene oproti predstene, kterou bych dal na schodiste.
Co vy na to?
jeste jsem nasel tento prispevek:
Z Vašeho popisu se zdá, že se jedná o zateplení štítových stěn. Ty bývají u starších domů na půdách vyzděny právě pouze na tloušťku 15 cm, občas jsou zesílené na 30 cm. Zateplení vložením izolací zevnitř a provedení přizdívky je poměrně obvyklým řešením.
Vlastní dům je patrně postavený z plných cihel, tomu pak odpovídá tloušťka plánované dodatečné izolace 15 cm. Po jejím provedení by pak již nebylo nutno vkládat mezi stávající plnou cihlu 15 cm a Ytong 7,5 cm tepelnou izolaci. Do doby, než to bude provedeno, by pouhá vzduchová mezera byla málo. Lze to dokladovat na normových požadavcích. Návrh tloušťky tepelných izolací by měl totiž vyjít z posouzení stávající stěny a normových požadavků. Ty stanovuje současná platná norma ČSN 73 0540-2. Norma rozlišuje dvě hodnoty součinitele prostupu tepla a to - požadovanou a doporučenou. Součinitel prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K) vyjadřuje tepelně izolační schopnost ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má. Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro obvodovou zeď 0,38 (W/m2.K). Hodnota doporučená je pro zdivo obvodové z cihel 0,25 (W/m2.K). Vzhledem k rostoucím cenám energií doporučujeme, aby v případě dodatečného zateplení byla již naplněna hodnota doporučená, tedy 0,25 (W/m2.K).
Stávající zeď z plných cihel 30 cm má hodnotu U cca 1,8 (W/m2.K), v případě 15 cm pouze cca 3,3 (W/m2.K). Po provedení přizdívky Ytong 7,5 cm to bude jen o něco málo lepší a sice U 0,65 (W/m2.K) u stěny 30 cm a 0,8 (W/m2.K) u stěny 15 cm. Hodnoty jsem spočetl orientačně i se započítáním vlivu vzduchové mezery. Z tohoto důvodu doporučuji, aby mezi přizdívku a stávající zeď nějaká tepelná izolace vložena byla. Postačilo by, aby to byla taková vrstva, která nám zajistí alespoň minimální požadavek dle ČSN, tedy hodnotu součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) 0,38 (W/m2.K). Zde to vychází na 6 cm tepelné izolace na bázi pěnového polystyrénu. V daném případě je použití polystyrénu možné. Je poměrně málo paropropustný, takže bude v konstrukci působit jako určitá parozábrana. V případě použití minerální vaty bych se obával horšího vlivu případné kondenzace ve vyplněné dutině, která by nesvědčila nasákavé minerální izolaci. Při vyplnění navrhované mezery 3 cm polystyrénem bude hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) pro takto provedenou obvodovou zeď pouze 0,45 (W/m2.K), což je dost málo. Pro dosažení dobrých energetických vlastností podkroví domu závisí nejen na obvodových stěnách. Je nutno splnit doporučené (tedy ty přísnější) hodnoty tepelné izolace i u ostatních konstrukcí tak, jak doporučuje norma. Například: Požadovaná hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) pro střechu plochou plochou a šikmou do 45° (podkroví) je 0,24 (W/m2.K), hodnota doporučená je 0,16 (W/m2.K). Požadovaná hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) pro strop pod nevytápěnou půdou se střechou bez tepelné izolace je 0,30 (W/m2.K), hodnota doporučená je 0,20 (W/m2.K). To znamená do podkroví nebo střechy vložit alespoň 30 až 36 cm tepelné izolace. Dále je doporučeno použít střešní okna s U pod 1,1 W/m2.K, nebo ještě lépe střešní okna s trojskly, která mají Uw kolem 1,0 W/m2.K.
S pozdravem, Ing. Jiří Veselý, poradce ECČB České Budějovice
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.