Nejste přihlášen/a.
při vrtání jsem poškodil izolaci kabelu elektroinstalace ve zdi (kabel jsem nepřerušil jen lehce obnažil izolaci) , pojistky nevyletěly, zásuvky ke kterým kabel vede fungují bez problémů, poraďte zda musím kabel zaizolovat případně jak opravit
Nedal jste hlavní informaci, jestli je poškozená izolace vodiče, teda vidět kov vodiče ( měď nebo hliník) nebo je jen poškozený vrchní obal těch izolovaných vodičů, teda kabelu... pokud je to ten druhý případ, že jen svrchní obal kabelu, většinou se v praxi použije izolační páska, dnes už plastová, kterou se obal kabelu v místě poškození a pár cm na jednu a druhou stranou omotá více vrstvami. Taková oprava by v suché zdi měla být dostatečná, do vlhkého nebo mokrého prostředí by bylo dobře použít vulkanizační gumovou pásku...
Oprava izolace vodiče je složitější, chce to podle rozsahu poškození buď poškozenou izolaci přeizolovat, co předpokládá více otevřít izolaci kabelu, teda svrchní obal, aby se jednotlivé žíly daly oddělit od sebe a byla možnost zaizolovat jen jeden vodič. Potom ovšem třeba zaizolovat i ten otevřený kabel. Elektrikář s praxí dokáže posoudit nutnost většího nebo menšího rozsahu opravy, je klidně možné, že máte poškozenou jen izolaci nuláku, nebo dokonce jen ochranného vodiče, kde nehrozí nebezpečí úrazu...někdo by to jen zaizoloval na povrchu kabelu...jakou barvu má ta poškozená izolace?
U instalace provedené vodiči v instalačních trubkách se dá poškozený vodič jednoduše vyměnit... chvála trubkám...
Předně chci upozornit, že nejsem elektrikář. Co se týče poškození je nejdůležité, zda je zeslaben vodič a zda unese nadále proudové zatížení. Podle poisu by to nemě být asi problém a co se týká obnažení vodiče, tak by to chtělo nějak zaizolovat, protože může nastat situace, že i vlhnoucí zeď je vodičem proudu. Na zaizolování musí být vodič trochu přístupný (na to je třeba ho vysekat) a je potřeba ho dodatečně omotat. Já mám nejraději tvz. surovou gumu.
pokud je poskozena jen izolace kabelu je mozne toto misto zaizolovat.
pokud je porusena izolace bez ohledu zda se jedna o L, N a PE doporucuji vymenu kabelu nebo v miste udelat propojovaci krabici pokud prostredi dovoluje
samozrejme jsou moznosti jak to zaizolovat, ale bohuzel na to nemas material a naradi.
to to naradi a material nema ani bezny elektrikar, protoze to ke sve praci potrebuje jen zridka
jsem z oboru tak muzu doporucit pouze tyto varianty
Pokud je , jak píšete, jen poškozena izolace, tak ještě doplňte zdali jste "poškodil izolaci kabelu elektroinstalace" jen kabel, nebo i drát. Pokud jen obal kabelu, stačí jakákoliv izolačka. Pokud je obnažen i drát, je třeba pečlivě zkontrolovat zdali není poškozen i druhý drát-žíla. Pak se zvolí postup dle situace, buď rozdělení jednotlivých žil a každou zvláště izolovat a pak vše zaiziolovat, nebo jen omotat izolačkou.
Máte foto?
Podle předpisu ve zdi použitý kabel musí odpovídat i hodnotou průrazu,ale především musí mít dvojitou izolaci.Pokud by byla poškozena jen vrchní izolace,mělo by stačit i zaizolování toho místa samovulkanizační páskou.Já bych klidně tuto pásku použil i u porušení obou izolací.Jen bych přidal na tloušťce.Kabel by se v každém případě musel celý obnažit.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.