Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
máme dům po vnitřní reko, vč. nového topení. Kotel máme Protherm Rejnok 18kw, který vytápí 5 okruhů (50m2)podlahovky z pexu a 4 radiatory v místnostech (70m2). Zajímalo by mě, na kolik stůpnů by měl kotel ohřát vodu v topení na první stupeň výkonu (6kw) a otočeným termostatem na kotli na plno. Zdá se mi totiž, že radiátory nejsou teplé jak by měly... U rodičů je plynovej kotel a když topí, tak na radiátoru skoro neudržím ani ruku a u nás je stova teplej... Odvzdušněný je mám všechny, natlakované taky... Máte někdo zkušenost s tímto kotlem.
U tohoto systému by 6kW mělo stačit ohřát vodu v systému na cca 55stC.
Otázka je proč máte kotel takto předimenzován,jak máte v systému regulovánu teplotu topné vody pro podlahový systém (okruh) a pro systém nástěnných otopných těles.Jaký máte navržený teplotní spád?Třeba projektant počítal pouze s 55/45stC.
Plynový kotel 24kW v jiném systému...s jinou regulací...možná i bez okruhu podlahového vytápění nelze srovnávat s Vaším systémem s elektrokotlem.
Mimo to...nevím proč řešíte teplotu "radiátorů"...Řešte to,jestli je Vám doma teplo nebo zima...Pokud při -15stC máte doma 20stC,pak je systém nadimenzovaný správně...V tomto ročním období může být na otopném tělese třeba jen 45-50stC pokud máte ekvitermně řízený kotel.
Někdy je lidem těžko vysvětlit,že radiátor s term,ostatickou hlavicí netopí...vůbec...když mají v místnosti 20stC...a že se zapne až tehdy když teplota klesne na 19stC...a oni to ne a ne pochopit.Když je přeci venku zima...radiátor musí být HORKÝ...NE...NEMUSÍ.
Záleží na celkovém objemu vody v topném okruhu, tepelných ztrátách domu, aktuální teplotě místnosti a otopné vody, druhu podlahovky, materiálu zdiva atd...
Takže teplotu, jakou by měla mít voda při 6ti kW nelze moc dobře určit. Dost energie sežere samotná nevyhřátá podlaha, zdivo atd...
U rodičů, když kotel topí,taky může valit na 24kW v menším okruhu a delší dobu...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.