Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
na asi 4,5 metrovém komíně jsem musel sundat 2 azbestové roury, jelikož už tam byly prasklinky. Nicméně ty již nejdou dnes sehnat. Nevím co tam dát místo toho. A ani nepotřebuju nějaké high tech zateplené roury za 2500/ metr. Jediné co mne napadlo je dát tam jednu nebo dvě do sebe- kameninové roury viz:
Je toto řešení realizovatelné, respektive hodí se kamenina jako 2m prodloužení komína? Táhne i bez toho, ale tah se zmensil. Nebo víte o jiných cenově přijatelných řešrních.
Děkuji
Dobrý den . Můj názor je tenot: Hlavní důvod prodlouženého komína je , oddálit únik spalin od životního prostření , tím zvětšit rozptyl kouře (spalin) na větší plochu a takto zmenšit nepříjemné obtěžování okolí.Zvětšení tahu zpravidla nemá toužený efekt. Chybou , ale podle mně je , prodloužení komína provést trubkou , která svým materiálem (kamenina , kov , ocel , keramika a pod.) ochlazuje horní část komína a tím podstatněji snižuje jeho tah. Když prodloužení jen trubkou , tak volit materiál , který má tepelné isolační vlastnosti a nebo nějakým způsobem prodloužení komína zateplit. miro
Mate pravdu, uplne jste mne vratil o 15 let zpet kdy muj tata tam tu trubku daval. Ted diky vam si vzpominam, ze to bylo kvuli sousedum. Tedy podle vas je mozne, ze se tah komina diky te trubce jeste zhorsi, aspon pri zatapeni, kdyz je komin studenej? Tedy ze pokud tam dam 2m novou trubku budu na tom stejne, ne-li hur?
Jistě by stálo za to , podiskutovat na čem je tah komína zavislý, co jej způsobuje. Proč je v komíně vlastně tah? Bylo by to užitečné , zejména z důvodů vyvarování se pochabení.
Amo, podiskutujeme! Komínové nástavce z asbestových trubek se dávaly zejména proto, aby se levně zvýšila účinná výška komína, na které přímo závisí velikost komínového tahu. Dále závisí tah na teplotě spalin (přímo), teplotě venkovního vzduchu (nepřímo) a na atmosférickém tlaku vzduchu (přímo). Aby se teplota spalin udržela co nejdéle, tak vyhovovala asbestová trubka jako izolační materiál. Snažte se sehnat trubku z podobného materiálu, který nevede dobře teplo.
no jo ale z kterého? Bud se prodavaji nerez devouplastove systemy s vnitrni izolaci, nebo uz nic. Cena techto je stejna jakoby clovek mel stavet novej komin. Komin uz tak ma 2 a neco metru, ale kdysi si sousedi stezovali, tak tam tata vrazil ten azbest. Kamna ale semo tamo cudily. Takze ted jestli teda prijdu na to cim to prodlouzit dam nahoru ten usmernovac vetru, jak brani jakoby ucpani komina vetrem. Ale co tam dat misto toho azbestu je otazka.
Bud nic, anebo neco. Ale co.
JABRAKA
nechtels poslat nejakej odkaz? Jinak dik
doplněno 14.10.10 16:23:Nemuzu nic najit. Natoz aby mela prumer 150mm. Net je mrtvej a stavebniny maj kulovy.
doplněno 14.10.10 16:32:Nasel jsem tohle:
ale chtelo by to nejakyho prodejce.
no asi budu muset. Ja totiz strasne nerad telefonuju a zvlast kdyz jsi houska, ktera chce jednu trubku
Na kamenivo zapomeňte, doporučil bych Schiedelové trubky "SOLID" nebo nerez trubku. Ale o stavu Vašeho komína vůbec nic nevím, proto bych doporučil kontrolu komína celého, páč vršek opravíte a za týden budete dělat spodní nebo střední část?
doplněno 12.10.10 10:02:teplote čehokoliv na komíně kde se netopí je stejná, jak cihel, malty, trubky vaty. Pokud dojde k ohřívání sluníčkem, tak rozdíl nebude moc velký.
Před dvěma lety jsem si vyrobil nástavec na komín krbu, protože vlivem utěsnění domu se snížil tah a občas to zakouřilo.
Válela se mi na chalupě tabule hliníku, tak jsem to z ní vyrobil asi za tři hodiny. Našel jsem to na netu a taky to viděl v německu. Je to trubka která má nahoře tři takové propojené mezikruží, přidělané v různých vzdálenostech od sebe. To jsem podle obrázku a podle měřítka vypočítal. I když asi hliník není nejlepší materiál, tak to dva roky funguje a nemá to chybu. Na hliníku zatím nejsou vidět žádné známky koroze.Je zajímavé, jak si kouř vybírá podle větru některý z otvorů. Tah komína se zvětšil, prostě to nemá chybu. Snad to mají i Baumax a pod.Takže doporučuji. Z nerezu se to dá koupit u kominíků, ale s nastavením o 1,5 m a prací to stojí asi 20 tis.Kč.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.