Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odvětrání odpadu do ČOV

Od: ann* odpovědí: 14 změna:

Zdravím, mám dotaz, starý pán mi "vyběhává" projekt na čističku odpadních vod a když jsme se byavili o WC a já mu řekla, že odvětrání odpadu náš instalater neplánuje, vstávali mu vlasy na hlavě! Mladý Instalater zase tvrdí, že to udělá tak aby se nebudelo dělat komínkové odvětrání nad střechu. Kdo má tedy pravdu. Musí a nebo se to dá nějak vyřešit baz odvětrání? :) Díky za odpovědi

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

S těmi jedovatými plyny je to trochu přehnané, to by už bylo plno mrtvých...smrdět to smrdí, to jo.
Čistírna odpadních vod musí být odvětraná přes kanalizaci nad úroveň posledního podlaží. Pokud není odvětraná přes odpadní potrubí, je nutné zajistit odvětrání ČOV jinak. Záleží na tom, kde je umístěná, když je zastrčená někde za barákem v rohu, dá se vytáhnout potrubí přímo z ní. Je na pováženou, jestli se neoplatí na stávající kanalizaci nastavit těch pár metrů třeba jenom menším průměrem, stačil by i 60 mm, než od ČOV podstatně více metrů až nad střechu. Když bude ČOV někde zastrčená, stačí i malý komínek kousek nad ní, ale to bude odvětraná jen ČOV.
Při svislé 125 mm a těch 13 metrech ve 3% spádu nehrozí podtlak a vysávání pachových zátek ze sifonů, takže se neobávejte smrádku třeba z vany... Každý zařizovací předmět, teda vana, umyvadlo, dřez mají pachovou uzávěrku v sifonu, proto to nesmrdí... jedině když ta voda v sifonu vyschne. pračka se připojuje většinou přes sifon umyvadla nebo i vlastní.
Starý pán má asi více zkušeností, mladý pán možná využívá vymoženosti novějších technologií...
...vyběhává projekt... dnes koupíte ČOV pro rodinné domy typizované hotové, samozřejmě za hotové...i s projektovou dokumentací a montážním plánem... nabídek najdete na internetu více, např. na google.com/...

doplněno 11.10.10 22:05:

jabraka má naprostou pravdu s těmi látkami a jejich reakcemi v jímce, poznáme některé příklady, když člověk, který do velké jímky vlezl, po nadýchání už nevylezl, museli ho vytáhnout...ale to do toho smradu úmyslně vlezl... běžně se tomu normálně lidé vyhýbají...

Je předpoklad, že do té malé ČOV u domu nikdo nepoleze. výhodou těch čistíren je právě laicky řečeno provzdušňování obsahu vzduchem dodávaným kompresorem, kde dochází k neutralizaci nebo přeměně některých škodlivých složek pomocí kyslíku na méně škodlivé nebo bezpečné. Proto vlastně i ty ČOV se dělají... a při odvětrání nad dům se to voňavé rozptýlí do vzduchu bez větších následků...

ann*
hodnocení

Z těch informací, které jste mi tu poskytli jsem nabyla přesvědčení, že to odvětrávání by bylo dobré udělat :) Jen se děsím těch komínků nad střechou - větrání WC, větrání koupelna, odvětrání ČOV, komínek pro kotel a taky pro digestoř :) ale co, být to musí! Upřesnění: starý pán nám vyběhává s projekty 3 potřebné úřady :)

ann*
hodnocení

Už jsem si tu nějaké odpovědi na můj doaz našla, ale i tak, starý pán - stará "škola"? nás straší, že z té čistírny jdou i jedovaté plyny a pak se nám to bude řešit hůře! od podlahy bude svyslá část potrubí 125 v délce cca 100 cm pak sklonem 3% cca 13 metrů do čistírny odpad. vod. Do odpadu půjde pochopitelně i voda z pračky, dřezu, umyvadla a vany! Nemůže se tedy stát, že by šel smrádech třeba vanovým odtokem ven?

jabraka*
hodnocení

0x

V jímce,kam se stahují odpadní vody rodinného domu,vzniká především metan.Díky sloučeninám z čisticích prostředků se mohou vytvářet fosfidy.Činností sirných bakterií,zvláště tam,kde je nedostatek kyslíku,vzniká sírovodík.Z fekálií se uvolňují nejvíce páchnoucí látky - merkaptany.Takže skutečně soubor velice nebezpečných a obtížných chemických látek.A to nemluvím o tom,že jsou lidé,kteří do jímky vylejou obsah z akumulátoru.A také čištění ucpaných odpadů třeba NaOH?To je pak pěkná artilerie!

JABRAKA

A co takova "voda" z autobaterie udela..?

hospodin*

zabije bakterie v čističce,která pak nebude fungovat

ynreb
hodnocení

0x

Mám novou ČOV s deklem bez odvětrání a tak jsem si to vyřešil po svém. Nedělejte si s tím hlavu. Těsně před čističku na přítokovou trubku nebo za ní na odtokovou trubku dejte kus tvaru T a nechte koukat trubku ven tak 0,5 m na ní pak kupte víčko s bočními otvory. Vše se dá koupit. Toto řešení můžete venku provést bez ohledu na projekt. Pokud to uděláte nedávejte komínek k ČOV ale 60 cm od kí kvůli sekáni.

Odvětrání kanalizace v domě je proto, že kdyby nebylo, vysál by vám podtlak vodu ze sifonu WC a umyvadla a byla by cítit kanalizace. Zda to jde udělat bez odvětrání střechou nevím, ale asi ano, ale s ovětráním ČOV to nemí nic společného. Vnitřní kanalizaci nechte na instalaterovi a udělejte si odvětrání ČOV samostatné. Já to udělal už jen kvůli tomu, že do ČOV vháním vzduch, tak aby měl kam odejít. Posílám foto.

ann*
hodnocení

Vedení odpadní roury máme dvorkem a čističku v blízkosti :( tak by ten případný smrádek asi obtěžoval! Ještě by připadalo v úvahu to udělat u vsaku, ten bude ve větší vzdálenosti od domku. A nebo nakonec tím komínkem?! Ale díky za inspiraci

ynreb
12.10.10 01:54
hodnocení

0x

foto

Odvětrání odpadu do ČOV

hodnocení

0x

k hangárově dotazu: látky zhoršující nebo znemožňující život a reprodukci mikroorganizmů, na nichž je funkce biologické čistírny postavena jsou zejména léky, jedy a toxické látky, barvy, ředidla a chemické postřiky, neředěné kyseliny a zásady, jiné chemikálie např. vývojka, ustalovač apod. . Například živočišné tuky a rostlinné oleje svým rozkladem silně okyselují odpadní vodu a tím vytváří velmi nepříznivé prostředí pro biologii čistírny. (nejsem tak moudrej, to jsem vyčetl na webu...)

Takže to může udělat to, že zničením, oslabením a snížením počtu bakterií v čistírně nebude zabezpečený čistící efekt... Také pár dní trvá, než nová čistička začne "čistit " naplno, dokud se v ní nevytvoří to správné prostředí...
Je vhodnější spojit odvětrání ČOV cestou přívodního odpadového potrubí z domu a odvětrání samotného odpadového potrubí právě prodloužením větracího potrubí nad střechu.
Vysávání pachových závěrek u tak krátkého (1 m) svislého potrubí o průměru 125 mm není akutní, těch deset litrů ze splachovače nevyteče z nádržky najednou ani neproteče sifonem WC najednou, nevytvoří špunt nebo "píst" celistvý, aby měl sací efekt, kromě toho se v potrubí hlavně ležatém roztáhne na délku a nevyplní objem potrubí...U delších svislých potrubí hlavně třeba v paneláku je větší předpoklad současného spláchnutí více WC, případně i vypouštění vany, tam se jednoznačně odvzdušňuje až nad střechu.
Řešení odvětrání ČOV, jak má berny, je jednoduché, ale mně osobně by ten komín na trávníku esteticky vadil, je tu i možnost mechanického ať už neúmyslného či úmyslného poškození. Nevím, jaká vůně se okolo toho komínku line...Přívod odpadu do čističky je tak či tak hotový, pachy a vzduch z provzdušňování ním mohou projít až do baráku a tím nastaveným kouskem větracího potrubí třeba i menšího průměru až nad střechu. Při vyhnívání vzniká teplo, a teplý vzduch dokonce může celé odpadní potrubí chránit před zamrznutím. Nemám mnoho vědomostí o tom, který výrobce ČOV dělá odvětrání přímo u čističky, většina využívá právě přívodní odpadové potrubí...

doplněno 12.10.10 09:17:

hospodin *palec*dobrý nápad s tím zavzdušňovacím ventilem, ale stále v tomto případu řešíme odvětrání odpadu a ČOV, ten ventil neodvětrá ani jedno ani druhé...

hospodin*
hodnocení

0x

Nemusíte tahat odvzdušnění nad střechu domu, můžete koupit "zavzdušňovací ventil",který vám v případě podtlaku v kanalizaci přisaje vzduch, aby vám to nevytáhlo vodu ze sifonu a zároveň nebude pouštět smrádek do baráku.

ynreb
hodnocení

0x

reakce na to, že by čistička zapáchala. Pokud čistička dobře funguje, tak je bez zápachu. V okamžiku, kdy cítita na dálku zápach, pak není něco v pořádku. Bakterie, které vzniknou v čističce požírají nečistoty a ke svému životu potřebují kyslík, který je do Čov vháněn kompresorem. Pokud je vzduchu málo, nebo bakterie nemají co "jíst" tak vyhynou a čistička začne zapáchat. Do čistírny nesmí přijít voda z okapu ale to jistě víte. Ještě posílám foto napojetí odvětrání a jak daleko je ČOV od našeho domu a nic není cítit.

Odvětrání odpadu do ČOV #2
ann*
hodnocení

Tak na tom asi něco bude, je to podobné i s kompostérem :) ale stát se to může. Ale nerada bych třeba po 14 denní dovolené - kdy bakterie nebudou mít přísun "krmení" :) řešila smradlavý dvorek

ynreb
12.10.10 14:17
hodnocení

0x

ČOV

Odvětrání odpadu do ČOV #3

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]