Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příčka z VP cihel

Od: art* odpovědí: 10 změna:

Zase zdravím techniky. Mám další technický dotaz:

zdali je možné použít vápenopískové cihly na příčku, resp. předstěnu? Ale jednalo by se o tyto malé cihly moje-stavebniny.cz/...

kladené na štorc - takže tl. těch 7,5cm.

Bude ta stěna stabilní? Zvládně nějaké drážky el.,unese SDK samonosný podhled, a lehčí poličky atd..?

Napadlo mě to jako varianta předstěny namísto ytongu 7,5, a využil bych alespoň větší hmotnost té stěny jako lepší zvukový izolant oproti ytongu.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

arte, jediná odpověd, ANO, lze

doplněno 11.10.10 15:41:

arte, nevím co si od této těžké a drahé stěny slibujete. Pokud bude sloužit povrch i jako vzhled?

prakticky to lze postavit, já jsem viděl v jedné dřevostavbě příčku z plných cihel jako okrasnou a akumulační. Akumulace OK, ale vzhled, to je pro mě něco, k čemu se nevyjadřuji, páč nejsem estét a nerozumím tomu.

(vyjímky tvoří ženy,)

art*
hodnocení

Milane dobře, a pokud by jste se měl vyjádřit k danému řešení, je to zcestné či ne? Stavět stěnu z lícovek, a to ještě na štorc. Nějaká rada, co dělat a nědělat?

Ještě jsem zapoměl rozměr předstěny v místnosti -délka 5m výška 2,5 metru, pak pravý roh, a navazující předstěna délky 3m čili dvě na sebe navazující stěny bych představěl).

art*
hodnocení

Vpodstatě si od ní pro její váhu slibuji lepší zvukověizolační vlastnosti než od ytongu. Vzhled nevím, to uvidím pak pokud ji zrealizuji, jestli si omítku zaslouží či ne. A cenově to na těch 20m2 vychází 1300kč rozdíl oproti ytongu, tak to není tak strašné, když se to pak vrátí vtěchto lepších vlastnostech.

Jen bych od té stěny chtěl tu použitelnou stabilitu.. Stačí kotvení po bocích či bych měl kotvit po nějakých úsecích, např, 1,5m...?

standam*

zvukotesne/nepruzvucne na tom bude lepe SDK predstena s izolaci 30kg/m3 napriklad Orsik, pripadne s modrou SDK seskou, kde bude rozdil cca 4dB, zapremyslej i nad touto variantou.

standam*
hodnocení

0x

ja mam na porobetonu 7,5 pres UD take rost pro SDK (pripadne muzes dat zavesy co nejblize k predstene, jen doporucuji nekotvit ke stavajici stene jen boky, spodek a vrsek.

art*
hodnocení

Úplně jsem to nepochopil jaké závěsy dát nejblíže předstěně? Mám v plánu dávat samonosný SDk podhled, tudíž bez závěsů jestli jste myslel toto.

A pak prosím o vysvětlení co nekotvit ke stěvající stěně jen po bocích dole a nahoře? To asi nebylo na tu předstěnu nebo ano? Ať už VP cihly či ytong tvárnice, tak bych je kotvil maximálně po stranách..

standam*

nekdo kotvi predstenu i ke stavaji stene (tj. ta pred kterou delas prestenu), ale uvedl jsi, ze budes delat max. kotveni po stranach, tak to bude OK.

Ano, zavesy byly mysleny k podhledu tj. UD, CD + zavesy, ale pokud budes delat samonosnou konstrukci pomoci CW/UW tak pak mam obavu, ze budes muset kotvit i horni cast predsteny, ale porad si myslim, ze to neni vhodne reseni, ale je to jen muj nazor.

art*
hodnocení

Teď nevím, které řešení není vhodné? Ta předstěna nebo samonosný sdk podhled (ten je systémový a měl by vyhovět-rozpětí 3metry)? Nicměně je pravda že by se pak mělo provést něco s tou horní řadou, nejsíš tím kotvením. Nebo je špatné řešení VP cihlová predstena+samonosný podhled oproti ytong předstěně + samonosný podhled?

Jsem rád za každý nazor, děkuji všem..

art*
hodnocení

Z sdk by to bylo nevhodné, nevím kde budou časem poličky a kdo ví ci ještě. Navíc konstrukce pro sdk se musí kotvit úplně všude a jelikož je to v paneláku, tak by ta zvuková izolace byla myslím že o dost horší, když by celý lehký rošt i s sdk byl přišpendlen na tom betonu.

standam*

jen na hrubo jsem spocital vahu a vyslo me 2,5t = 133kg m2

to neni malo, kor na panelak, ale nejsem statik, nicmene pokud se jedna o panelak a tve akusticke reseni jedinna dle me vyuzitelna moznost je SDK kde utlumis i krocejovy hluk.

nejprve udelat podhled s izolaci a oddelene konstrukcni prvky od sten penovym tesnenim pak predstenu s CW/UW, ktera bude kotvena v podlaze a podhledu + izolace(zase konstrukce oddelena penovym tesnenim), zde muzes dat i 2x SDK. Policky a podobne muzes udelat v konstrukci, ale uberes si tim misto a je nutne zvolit sirku dle predstav. Pripadne zvolit kompromis.

Jinak rozpeti samonosne konstrukce pro podhled muze byt i vice dle zvoleneho typu konstrukce, ale sel bych do klasiky CD/UD + zavesy.

Do staveni pricky bych se nepoustel, diky krocejaku by to mohlo byt jeste horsi.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]