Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
moc prosím o dobré nápady. Můj problém se sousedy trvá už řadu let. Velmi bych si přála situaci definitivně zklidnit tak, abych byla v klidu.
Bydlím v obecním bytě. Jedná se o dům s 8mi bytovýmy jednotkami. V areálu jsou takové domy tři. Z toho jeden byl původně pro neplatiče s nízkým standardem. Dá se říci, že byty jsou zde tzv. sociální, ale ne zcela. Bydlí tu lidé, kteří měli problémy s předchozím bydlením /např.neuklízeli-stížnosti sousedů,nebo byli vystěhováni z bytu kam se nabourali a ten byl vrácen majiteli,a t.d./. Úřad jim poté dal byt zde. Nejsou to cikáni!
Mám problém, že mě neustále řeší a nenechají mě v klidu. Pomluvy, šikana, tahání rozumů, nebo i krádež dřeva mým sousedem z mého sklepa když byl vypáčen. Nekomentovala jsem to. Vystavil si moje dřevo na chodbě. Ubohost! A drzost, ale hádat se je horší.
Já zcela jistě vybočuji. Jsem vysokoškolák. Podnikám. Jsem sama. Vypadám, že se nehoním a peníze mám. Prozpěvuji si. Jsem nervózní a nejistá. Mikdy dříve jsem se sousedskými vztahy problém neměla, ani když vedle mě bydleli cikáni! Jsem ráda vstřícná a myslím si, že mousřejší ustoupí, stížnosti a ani pomlouvání sousedů neuznávám. Věřím ve slušnost a úsměv jaksi automaticky!Na pozdrav odpovím, ale jsem tu druhá nejstarší /50 let/ tak první nezdravím.
Sousedi mě pomlouvají, chvílemi zdraví, pak zase ne, tváří se pohrdavě, bojí se mě!?!, testují mě, rozčilují se, buzerují mě. Jednou se dveře u vchodu nesmí zamykat, pak se zase musí zamykat at.d.
V červnu jsem zhodnotila situaci: "Nikdo mě tu nemá rád. Tak fajn. Není co ztratit." Začala jsem se usmívat, pěstovat pozitivní myšlení a sousedy jsem vypustila ze svého zorného pole. Prostě mi to bylo tzv. "buřt". Po prázdninách, kdy jsem měla pocit, že se mi tu líbí a vztahy jsou už konečně normálí /neutrální/ se vrátil soused, který tu 2 měsíce nebyl a napadl mě na chodbě, že je pomlouvám,že neuklízí, že si na ně stěžuji na úřadě /není to pravda ani náhodou a na úřadě jsem se pouze zeptala zda mohu izolovat naši spojovací zeď proti hluku nic víc. Jenže se mě úředník zeptal s kým sousedím a byl to "ousedův kamarád"/. Byl to pro mě nervový otřes. Soused byl úplně bez sebe a vykřikoval, že mě bude sledovat. Teď přemýšlím, že snad ani dveře už nikomu neotevřu, až zazvoní... Prostě sousedé si vymýšlí naprosté nesmysly a trápí se jimi tak, že mají potřebu se mi za to postít....
Za radu i za malé povzbuzení moc děkuji.
Vybočujete z řady! Buďte ráda! Přece nechcete sklouznout na jejich úroveň... ale třeba už tím, že ve Vašem věku jste sama, jste podezřelá...není pravidlem, že ti výše studovaní mají vyšší inteligenci a naopak, mají ale vyšší rozhled, vědomosti a dokáží problémy řešit s nadhledem. I u Vás to byl ten okamžik, kdy jste po zhodnocení situace přišla na to, že Vám ti, kteří za to nestojí, mohou být ukradeni. Nevydržela jste ale první nápor toho zlovolného souseda, nechala jste se vyvést z rovnováhy a začala zase pochybovat...Nebude to možná naposledy, kdy Vás někdo vyvede z míry, ale věřím, že už asi ne zase tak moc z míry... i s tím se dá naučit žít, už jste získala dobré dojmy z toho usmívání, pozitivního myšlení, věřte, že začnete znova a zase to bude lepší. Určitě mnoho dalších lidí Vám dá radu: Ignorovat, žít si svoje... máte pravdu, závidí Vám Vaši vyrovnanost, Váš úspěch, Váš úsměv, testují jak daleko mohou ve svém ubližování dojít... i když některé projevy možná i Vy špatně hodnotíte, možná, že osoba, která Vám neodpověděla na pozdrav, tak ta osoba třeba špatně slyší... jiná se možná stydí pozdravit, protože je mladá... někteří samozřejmě nezdraví nebo neodzdraví, protože to ani neumí... je jisté, že v této společnosti právě ti slušní doplácejí na bezohledných...
takže asi jen opět k tomu pozitivnímu myšlení, možná že i najít si i nějakou spřízněnou duši a věnovat své chvilky duši lahodícím aktivitám... jako podnikatelka asi mnoho volného času nemáte, pokud podnikáte doma, i tak jste vytížená, zkuste hledat rozptýlení nebo další smysl života v práci pro jiné... když nebudete stíhat svoje zájmy a koníčky, nebudete mít čas na myšlenky o ne zrovna nejlepších sousedech.
Můj táta stále říkal: když tě bolí zuby, obuj si malé boty... zapomeneš na zuby!
přehlušte i Vy své současné starosti starostmi třeba úplně příjemnějšími...
Topko, já mám obavu, že s tím neuděláte nic, takže jediné, co Vám mohu poskytnout, je podpora. Víte, jste paní na nějaké úrovni a bydlíte v soc. bytech. Takže si dovedu představit, jaké máte sousedy. Tady nejde o to, že bych Vás povyšovala a je ponižovala, to ani náhodou. Ale ti lidé tací jsou. My bydlíme ve starém domě, taková dřevěná chaloupka strýčka Toma to je. No a hádejte. Normální sousedi, mě nikdy nezajímalo, jak na tom jsou, jen paní sousedka je kapku bordelář a pak soused trochu jednodušší člověk. Já je takhle neměřím, oni si o to říkají sami. Je to jak v tom nádherném českém filmu. My si koupili podlahu, oni za týden taky. My lednici, oni kuchyň.
Rozdíl byl v tom, že jim pak chodili složenky od všech možných úvěrových společností. Když jsme si koupili lepší auto, tak to byla osudová rána. Přitom je to auto z bazaru, výhodný kup, takže to na něm není moc vidět. Slyšela jsem i poznámku, že já madam, musím mít DRAHÉ psy, jako by mi nestačil obyčejný voříšek. Já za ně moc nedala, oni to takhle vidět chtějí a když naši psi chytají blechy od jejich zanedbaných psů a já se čertím, tak oni to neberou, že mi je jedno, jestli má blechy vořech, nebo pes s medailemi, ale jde mi o ty blechy. To hned procedí skrz zuby, abych se z těch rozmazlených psů nepotento.
Nevysvětlí jim nikdo, že nerozmazlený nerovná se zablešený. To je jen jeden z mnoha detailů. Věříte, že dokáží zaznamenat, že nosím boty zn. Adidas? Že je to rozčílí? Ale to, že mám jedny už třetím rokem, jaksi minou.
Prostě lidská blbost je nekonečná. Věříte, že mě to nadzdvihlo ze židle? :D Chápu Vás, ani netušíte jak.
Dobrý den,
nejdřív by to chtělo ujasnit, proč na vás takto reagují. Já v tom vidím především tu závist. Máte kolem sebe hodně ztroskotanců, kteří nedělají nic, aby zlepšili svůj život, jen natahují ruce. A mezi ně vstupujete vy, jste zajištěná, vzdělaná, sebevědomá. Tak mě napadá, co v té části města ještě děláte? Proč se jednoduše neodstěhujete někam jinam? Najít si pro změnu příjemnou sousedku, se kterou občas sednete nad čajem, pokud jste společenský typ. Pokud vás tam nedrží nějaké povinnosti, odstěhovala bych se pryč. Jak píšete, jste sama. Chcete být i nadále? Nebojte se toho.
Topko, já jsem bydlela ve svém domku. Vedle byla městská čtyřbytovka. Už jsem to zde v poradně několikrát psala. Byli jsem tam jako jedna velká rodina. Prostě paráda. Tento dům se privatizoval a nový majitel se postupně všech nájemníků zbavil. Co k tomu dodat? Nastala plíživě cílená šikana, soudní žaloby - no děs. I když žaloby pro mne dopadly dobře, bylo to tam bydlení za trest.
Takže nakonec to dopadlo tak, že jsem se po více než 40 letech stěhovala do bytu a vůbec toho nelituji - opravdu. Vás tam nic nedrží, u mne to bylo horší. Dneska už nejsou velké rozdíly v nájemném v obecním bytě (pokud není regulované - ale i to bude končit) a v soukromém nájemním bytě. Začněte hledat a dobře si rozmýšlejte, jaké tam budete mít sousedy a i majitele. I když se obojí může časem změnit. Nefixujte se na místo bydlení, určitě klid a pohoda stojí za tuto změnu.
Děkuji za Vaše zkušenosti a povzbuzení. Je dobré vidět nové možnosti i když stěhovat se zatím nechci. Je tu hezká příroda.
Tak zkuste alespoň byt vyměnit, když tam jsou tři obytné domy. A nebo hledejte pronájem v blízkém okolí. Já myslím topko, že už jste nám o svých problémech psala - připomněla mne to ta hezká příroda. Já jsem u domečku měla také krásnou zahrádku. Ale co mi to bylo platné, když jsem chtěla jít na zahrádku a s obavou jsem očekávala, co zase bude. Takže já jsem dala přednost klidu. Také jsem o něco starší než vy - to ke stěhování jistě také přispělo.
Topko, ale já bych se taky přiklonila ke stěhování. Teď se Vám líbí okolní příroda, tak nějak sousedy zvládáte, ale co za 10, 20 let? Budete starší, více si zvyknete na byt a sousedi mohou být daleko horší. Nehledě na to, že si to kolikrát člověk ani neuvědomí, jak ho řešení problémů unavuje. To je támhle drobnost, támhle druhá a za pár let ho to převálcuje.
Mám obdobný problém, bydlím sice v domku, naproti sousedi nemakačenko na domě mají exekuci a stále mě jen sledují. jdu ven oni v okně , přijdu domů oni hned v okně, mohli by si psát deníček kdy jsem doma a kdy né. Už se ani nezdravíme a jen se těším až je exekutor vystěhuje. Ignorujte je jako já a hlavně se od nich nenechte rozčilovat. Něco ukradnou volala bych policii.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.