zdravím všechny, dostal jsem se do problému o kterém jsem 28 let nic netušil, přiženil jsem se do domku, který jsem rekonstruoval, a ted když potřěbuju dát do země na zahradu kolektory k tepelnému čerpadlu jsem zjistil, že víc jak půlka zahrady není moje / patří obci/, Obecní úřad zatím nic nepodniká, jsem ochoten tyto pozemky koupit, ale dělají fory, tak bych potřeboval vědět jak je to s vydržení / užíváním pozemku v dobré víře / a jaká je tam doba v letech aby to bylo soudně uznatelné, zahrada je prokazatelně oplocena už od roku 1970 tj. 38 let, dokonce kdysi národní výbor povolil stavbu plotu v současném stavu, kdo jste se s tímto problémem setkal, poradíte? Protože pokud se s OÚ nedhodnu budu to muset nějak vyřídit. Díky, příjemný den
Občanský zákoník: § 134 Vydržení (1) Oprávněný držitel se stává vlastníkem věci, má-li ji nepřetržitě v držbě po dobu tří let, jde-li o movitost, a po dobu deseti let, jde-li o nemovitost. § 130 (1) Je-li držitel se zřetelem ke všem okolnostem v dobré víře o tom, že mu věc nebo právo patří, je držitelem oprávněným. V pochybnostech se má za to, že držba je oprávněná. Já bych to zkusila, doporučuji vydat se za advokátem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.