Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čistička odpadních vod

Od: iva22* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den.Moje babička bydlí ve starém rodiném domku,bez koupelny.Má pouze suché WC.Teď chce po ní obecní ůřad,aby si pořídila čističku odpadních vod.Pokud tak neučiní,hrozí jí OŮ dokonce zabavením domu.Víte někdo,zda má OŮ právo po ní tak drahou věc vyžadovat?Hledala jsem na různých vyhláškách ,ale nemůžu najít nic,čím by se babička mohla bránit.Díky za pomoc.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Pokud má jímku a možnost jí vyvážet(což není zrovna levné,)tak nemusí budovat čističku.Pokud vím,tak se čistička vyžaduje pouze při novostavbách.Lze poměrně levně vybudovat čističku kořenovou.Ale stejně,pokud jsou tam blbci,legislativa i tuto možnost dokáže smést ze stolu.

JABRAKA

iva22*
hodnocení

Bohužel babička jímku nemá a k čemu by jí taky byla.Tu trochu vody z nádobí vyleje na zahradu.Jde o to,že udělat takovou jímku stojí jistě velké peníze a ty babička nemá.Banky jí taky nepůjčí,tak jak jí mohou donutit udělat něco,na co prostě nemá peníze?Ve vesnici není ani kanalizace.

ferda60*
hodnocení

2x

Vaše otázka mne zaujala, neboť uvedená problematika se mne také dotýká. A vyhledat se mi podařilo tohle: skutečně každý majitel objektu, ve kterém jsou produkovány odpadní vody, je povinen zajistit jejich odvedení do kanalizace nebo jinou likvidaci. Pravidla k tomu stanoví vodní zákon č 254/2001 Sb. V metodické příručce ( mzp.cz/... se však dá najít citace z uvedeného zákona, kterou právě potřebujete, tedy:

9.1.1.1 Zasakování
V ustanovení § 38 vodního zákona se říká: "Přímé vypouštění odpadních vod do podzemních vod
nelze povolit. Vypouštění odpadních vod neobsahujících nebezpečné závadné látky nebo zvlášť
nebezpečné závadné látky (§ 39 odst. 3) do půdních vrstev, z nichž by mohly do vod podzemních
vniknout, lze povolit jen výjimečně z jednotlivých rodinných domů a staveb k individuální rekreaci
na základě posouzení jejich vlivu na jakost podzemních vod". Povolení vydává vodoprávní úřad,
přičemž obec je při správních řízeních účastníkem řízení ze zákona, a může se k němu proto vyjadřovat.
Následné povinnosti obce vyplývají z její vodoprávní funkce, to znamená, že by měla
v případě závad, rozpoznatelných na úrovni vybavenosti obce, upozorňovat další orgány s vyššími
pravomocemi. Plošné povolení zásaku není možné. Prakticky se možnost zasakování vztahuje
na čištěné splaškové vody z jednotlivých domácností (DČOV, septiky s navazujícím zemním
fi ltrem), které jsou však i nadále klasifi kovány jako vody odpadní.

Takže už se těším, jak se tam potkáme.*placni*

A ještě odkaz na znění zákona: sovak.cz/...

doplněno 07.10.10 22:14:

Odkaz na příručku se "zalomil"- zkopírovat a vložit do vyhledavače.

doplněno 07.10.10 22:41:

Za přečtení stojí i §100.

doplněno 08.10.10 00:48:

Nakonec nic moc, tedy... Pomalu začínám věřit, že za chvíli budeme platit poplatky za to, že dýcháme. Spotřebováváme kyslík a vydechujeme CO2 a to je přece skleníkový plyn.

kejki

Je rozdíl mezi zasakováním a zaléváním. Potkal jsem to v obdobné diskuzi. Jen se bojím, že se to týkalo vod z čističek.

Vzhledem k suchému záchodu by babičce jako septik posloužil i IBC kontejner, ty se dají do 2000 sehnat na internetu a čas od času ho nechat ofic. vyprázdnit, ať si trhnou všichni nohou. Chyba bylo tvrzení, že tam jímka není, teď už to všechno bude náročné. Koukněte, jakou má babička spotřebu vody, ty kontejnery jsou 1m3 (kubík) a v létě ho může v klidu odstavit.

Oni totiž geniální úředníci stanovili, že výkal je odpad tak nebezpečný, že ho ani do popelnice nemůžete hodit. Alespoň to tu onehdy nějaký zástupce tvrdil. O kompostování na zahrádce ani nemluvím, tam můžou být jen solární panely ;)

Prodejci separačních toalet zase tvrdí, že pokud je to schválené v jedné zemi unie, musí to platit všude. Ty nejlevnější do kadibudky by snad byly dostupné i pro vás.

iva22*
hodnocení

Děkuji za odpověď.Určitě si vše pořádně nastudujeme a uvidíme co s tím.Problém je že bydlíme 100km daleko a tak je problém s komunikací na ůřadech.Díky a hezký víkend.Iva22

K té ČOV..

Pokud Vaše babička bydlí v domku sama, pak je instalace ČOV pro 3-5EO naprosto nesmyslná..

ČOV by při látkovém zatížení od 1EO neměla dostatečný přísun živin potřebných pro čistící proces a její účinnost by byla velmi špatná..I to bych doporučoval úředníkům zdůraznit (ti bystřejší by to měli sami vědět...zvláště na odboru ŽP).

ferda60*

Omlouvám se, uvedl jsem odkaz na neplatnou verzi zákona, který byl před nedávnem novelizován. Znění po novelizaci má odkaz na této stránce: tzb-info.cz/...

Novelizován je i §100, který uvádím výše.

Na chalupě mám tříkomorový septik s odvodem vyčištěné vody do blízkého potoka, ale ze septiku nic nevytéká a vybíral jsem ho poprvé po 25 letech až když se plně zanesl. Žádost o povolení vypouštět tu vyčištěnou vodu do půdních vrstev mi byla zamítnuta. Myslíte si, že bych mohl dostat výjimku podle toho zákona, kdybych zařadil za septik ten zemní filtr?

Teoreticky by to bylo možné povolit.

Soustava septik+zemní filtr jako druhý stupeň čištění, je prakticky stejně účinná jako biologická ČOV.

Nicméně jestli Vám toto řešení povolí,je otázka na místně příslušný odbor ŽP,ev.další dotčené orgány.

Obecně toto řešení moc úřadů povolovat nechce...ač je to pro určité případy lepší řešení než ČOV.

Ale trošku se mi zdá že se situace na úřadech mění...teď už i toto řešení "sem tam" povolí...,před rokem o tom nikdo nechtěl ani slyšet.

lidka*
hodnocení

1x

Dejte za babičku na obecní úřad dotaz, na základě jakého předpisu je povinna si pořídit čističku odpadních vod a zároveň požádejte jejím jménem o finanční příspěvek na tuto investici. Nebo ať poradí, kde sehnat dotaci. To, že by ji mohli zabavit její domek - to je určitě nějaké nedorozumění. Je možné, že si stěžoval nějaký soused, že ze suchého WC má zasažený zdroj pitné vody? A co koupelna? Není v domku?

iva22*
hodnocení

Pitná voda je tam rozvedena z obecního vodovodu,takže ke znečištění rozhodně nemůže dojít.Koupelna v domku je,ale není funkční,právě proto,že babička nemá odpad.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma solární panely

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]