Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl jsem vás požádat o radu a názor na následující věc. Nechával jsem si dělat kompletní rekonstrukci panelového bytu. V rámci této rekonstrukce proběhla renovace rozvodů elektřiny, plynu a vody. Nejsem odborník na stavbu a podobnou věc jsem realizoval poprvé. Udivilo mě však, když jsem v kuchyni viděl plynové potrubí, které je vedeno na stěně a na tomto potrubí je asi tak cca metr vedeno i vedení elektřiny (tedy kabel je obtočen na trubce). Většina kabelů v bytě je zasekána ve zdi, ale zde si hoši asi zjednodušili práci a řekli si, že to stejně bude schované za kuchyňskou linkou tak proč by ten jeden metr navíc sekali do zdi. Bohužel jsem nebyl dost asertivní, abych na ně zatlačil a nechal je to dodělat. Chci se zeptat, zda z pohledu normy a bezpečnosti je to takto v pořádku nebo je to zásadní věc, která se musí předělat. Může se třeba od toho kabelu na měděném potrubí indukovat nějaké napětí, či teplota nebo tak něco, co by třeba mohlo zapříčinit rozklad toho potrubí nebo dokonce výbuch plynu? Omlouvám se za laicky popsaný problém a otázky, ale chtěl bych vědět, zda je to OK nebo ne.
A ještě jedna věc, ke které tak nějak očekávám ne úpně kladné reakce. Je to už několik měsíců a stále nemám revize. Je to velký problém? Co se může stát?
Rekonstrukce byla na ohlášku.
Předem děkuji za vaše odpovědi.
doplněno 11.10.10 12:05:Dobrý den,
ještě jsem se díval, že by ten kabel šel oddrátovat od té plynové trubky a stáhnout asi pět centimetrů pod tu trubku do lišty. To už by asi mohlo být dostačující, ne?
Ještě dotaz. Je běžná praxe, že se v kuchyni vedou trubky po zdi a nejsou ve zdi? Firma co mi dělala rekonstrukci, tak mi argumentovali tím, že stejně skříňky nejsou přilepený až na zeď a že tedy není důvod to zasekávat do panelu.
Dnes už to vidím tak, že si prostě chtěli ulehčit práci. Protože standardní hloubka kuchyňské linky je 60cm a pak ty skříňky jsou až na zeď. Pokud bych chtěl mít skříňky odsazený od zdi kvůli trubkám, přijdu o 10 cm prostoru kuchyně a úložného prostoru šuplíků, plus musím koupit 70cm hkubokou pracovní desku, kdy tento rozměr je atypický a taková deska je pak dražší. Mimochodem, kde koupit levně pěknou desku?
A ještě jeden související dotaz. Dá se plynové potrubí vést částečně nějakou flexibilní hadicí nebo to musí být pevná trubka?
Děkuji moc za každou informaci.
Zaprvé, rozvod plynu nesmí tvořit nosnou konstrukci pro jakýkoliv další rozvod.
Zadruhé, minimální vzdálenost rozvodu plynu od rozvodu elektra je 2 až 3 cm, v průmyslových rozvodech až 10cm (dle různých norem).
Plyn a elektřinu jsme řešili poradte.cz/...
Bez revizí by rozvody neměly být provozovány. Ale dokud se nic nestane, nic se neděje. Revize má za úkol prověřit správnou funkci zapojení rozvodů (měření, tlaková zkouška). Musíte tak zatím důvěřovat pečlivosti práce řemeslníků.
Dnešní kuchyňské linky jsou řešeny že pracovní deska přesahuje obrys skřínek takže potrubí za nimi se nemusí zasekávat.V paneláku v jádře jsou také vedené kabely od digestoře a zásuvek na lince vsouběhu z plynem a vodou. to by nemnělo vadit. V plynárenských normách je povoleno připojit spotřebič panceřovou hadicí od uzavíracího kohoutu. Pokud by se dělala oprava plynového potrubí lze ten nešťásný kabel z potrubí vymotat. Nebo přeštípnout a dát tam kabelovou krabici, a v ní kabel spojit.Je hmoždinka na připevňováví kabelů do které se dává stahovací plastový pásek a tím kabel připevnit na zeď. Kabel je chráněn polohou takže v liště být nemusí.
je to věcí pohledu, vzhledem na to, že je dost časté přesouvání spodních skříněk z titulu vkládání třeba myčky nebo aut. pračky, nebo třeba jen z důvodu praktičtějšího rozložení skříněk, setkal jsem se za své praxe s tímto řešením dost často. Spodní skřínky jsme dělali hluboké jen okolo 48 - 51 cm, běžná pracovní deska je široká 60 cm, takže za linkou, teda za spodními skřínkami stále zůstávala mezera, ať už na větrání, nebo později předělávané rozvody plynu, vody, odpadu a elektriky.
...a zasekávat do panelu, tak to už vůbec ne...
pokud jste ještě nezaplatil celou sumu za rekonstrukci, zbytek zaplaťte až po dodání revizní zprávy... pokud nebude revizní zpráva, tlačte na dodavatele s tím, že nejen na elektroinstalaci či rekonstrukci jsou revize, ale i na kvalitu práce jsou příslušné předpisy, a nějaká vyšší instance přes řemeslníky, nějaký orgán dozoru, který by mohl jejich podnikání omezit nebo zakázat...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.