Nejste přihlášen/a.
Dotaz se týká kousku pozemku.
Od souseda mám 5m2 pozemku , kde jsem dělal nový plot, abych mohl vjet do dvora mého domu.
Chtěl bych pozemek odkoupit. Soused je firma a má na pozemek a dům zástavní právo.
Když napíši smlouvu , dám 3x vklad na katastr vrátí se mi to, že musí banka souhlasit?
Nebo je bance jedno, že kus pozemku bude mít jiný vlastník.
Kvůli komplikacím , jsem souhlasil, že pozemek koupím i se zástavním právem.
Děkuji za odpovědi
Na katastr musíte s kupní smlouvou dát i geometrický plán, zpracovaný oprávněným geometrem a souhlas stavebního úřadu s dělením pozemku. Kupní smlouva půjde na katastr min. 4x - o 2 více než je účastníků smlouvy. Jste-li ženatý-vdaná, kupujete do SJM, takže oba (pak 5 výtisků kupní smlouvy na katastr). Zástavní právo zůstane i na Vámi koupeném pozemku (a když soused-firma nebude úvěr splácet, o pozemek přijdete v dražbě), takže bance je jedno kdo je vlastníkem zástavy nebo její (i bývalé) části. Souhlas banky není třeba a katastr jej nebude vyžadovat.
Z praxe na městě vím, že je možné požádat banku, aby odměřený pozemek vyčlenila za zástavního práva. Také se jednalo o malou výměru. Soukromě jsme toto také řešili. Opět banka souhlasila s dodatkem ke smlouvě o zástavě. Podstatná část půjčky již byla splacena a tak nebyl problém o výměru asi 40m2 snížit zástavu. Na KN se pozemek vkládal na nás již bez zástavního práva.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.