Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, máme možnost odkoupit pole ve městě, v blízkosti vystavěných domů. Zajímalo by mě, jestli je možné (pokud ano, za jakých podmínek) změnit pole na stavební parcelu. Kde najdu dané informace, jak případně postupovat? Děkuji za odpověď.
Dobrý den
tedy nemožné to není, nebo alespoň cca před 5 lety to nebylo. Daný pozemek je třeba vyjmout z půdního fondu. V první řadě bych zašla na stavební úřad, kde by Vám měli říct, zda-li je v tomto místě možné stavět, prostě jestli by Vám stavbu povolili. Pak Vás odešlou na odbor životního prostředí. Tam půjdete spolu s výpisem z KN, kde je uvedená bonita půdy - jakési ohodnocení, jestli je to louka, pole...atd., podle tohoto Vám řeknou, jestli je výjmutí možné. A pak začne byrokratický kolohoběh: povolení od elektrikářů, plynařů, ...atd. Také jsme museli říct z čeho by stavba byla (dřevost, cihla - aby věděli, jestli tam ta stavba zapadne ) a kolik m2 budeme na stavbu potřebovat, v které časti pozemku bude umístěna, co budeme dělat se skrývkou... . Děsný, a to jsme ještě neměli projekt, což jim kupodivu nevadilo, a ani jsme nekopli do země. Následovně, když už to asi po půl roce máte všechno vyběhané, Vám to povolí - výjmou, zapíší do KN a můžete hurá stavět.
St.
Měl jsem to jak píšete.
Vyjmout z půdního fondu, zažádat o zanesení do územního plánu města pro výstavbu (to může trvat i několik let, může se povést na několikátý pokus a za vše se tučně platí), pak životní prostředí, katastr, elektrika, plyn, voda, kanalizace (ta byla nejhorší).
Vodu, el. plyn, i kanál jsem měl naštěstí na hranici pozemku ale:
voda - přípojka 8000,-
el. - 12500,-
plyn - 21000,-
kanál - zbudování koncové šachty 14000,- ( a když to nemáte na hranici jako já, může to být mnohem více, nebo vám nemusí připojení povolit vůbec!)
Ve výsledku pozemek pocházel od Pozemkového Fondu ( i když šel přes 2 předchozí majitele), takže tam je ze zákona "předkupní právo" pro PF, které je trvalé, přechází z majitele na majitele a nejde nijak ze zákona ani vyjínkou smazat, takže nakonec Vám na stavbu žádná banka nedá hypotéku.
Už mám hotovo,ale za to lítání, úskalí a nervy ten pozemek sice s krásným výhledem a v klidné části města asi nestál a rozhodně ve výsledku nevyšel o mnoho levněji.
Moc Vám děkuji za odpověď, jen doufám, že je to tedy možné stejně i dnes, jako před těmi pěti lety Děkuji!
možné to je. ALE. podívejte se na obecním úřadě na Územní plán - jestli je možno tam vůbec stavět... Pokud je to určeno pro výstavbu, budete potřebovat těch spoustu papírů co psal někdo přede mnou.
Základ je územní plán obce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.