Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Změna pole na stavební pozemek

Od: l1705 odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, máme možnost odkoupit pole ve městě, v blízkosti vystavěných domů. Zajímalo by mě, jestli je možné (pokud ano, za jakých podmínek) změnit pole na stavební parcelu. Kde najdu dané informace, jak případně postupovat? Děkuji za odpověď.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Dobrý den

tedy nemožné to není, nebo alespoň cca před 5 lety to nebylo. Daný pozemek je třeba vyjmout z půdního fondu. V první řadě bych zašla na stavební úřad, kde by Vám měli říct, zda-li je v tomto místě možné stavět, prostě jestli by Vám stavbu povolili. Pak Vás odešlou na odbor životního prostředí. Tam půjdete spolu s výpisem z KN, kde je uvedená bonita půdy - jakési ohodnocení, jestli je to louka, pole...atd., podle tohoto Vám řeknou, jestli je výjmutí možné. A pak začne byrokratický kolohoběh: povolení od elektrikářů, plynařů, ...atd. Také jsme museli říct z čeho by stavba byla (dřevost, cihla - aby věděli, jestli tam ta stavba zapadne *zed*) a kolik m2 budeme na stavbu potřebovat, v které časti pozemku bude umístěna, co budeme dělat se skrývkou... . Děsný, a to jsme ještě neměli projekt, což jim kupodivu nevadilo, a ani jsme nekopli do země. Následovně, když už to asi po půl roce máte všechno vyběhané, Vám to povolí - výjmou, zapíší do KN a můžete hurá stavět.

St.

hospodin*

Měl jsem to jak píšete.

Vyjmout z půdního fondu, zažádat o zanesení do územního plánu města pro výstavbu (to může trvat i několik let, může se povést na několikátý pokus a za vše se tučně platí), pak životní prostředí, katastr, elektrika, plyn, voda, kanalizace (ta byla nejhorší).

Vodu, el. plyn, i kanál jsem měl naštěstí na hranici pozemku ale:

voda - přípojka 8000,-

el. - 12500,-

plyn - 21000,-

kanál - zbudování koncové šachty 14000,- ( a když to nemáte na hranici jako já, může to být mnohem více, nebo vám nemusí připojení povolit vůbec!)

Ve výsledku pozemek pocházel od Pozemkového Fondu ( i když šel přes 2 předchozí majitele), takže tam je ze zákona "předkupní právo" pro PF, které je trvalé, přechází z majitele na majitele a nejde nijak ze zákona ani vyjínkou smazat, takže nakonec Vám na stavbu žádná banka nedá hypotéku.

Už mám hotovo,ale za to lítání, úskalí a nervy ten pozemek sice s krásným výhledem a v klidné části města asi nestál a rozhodně ve výsledku nevyšel o mnoho levněji.

l1705
hodnocení

Moc Vám děkuji za odpověď, jen doufám, že je to tedy možné stejně i dnes, jako před těmi pěti lety :) Děkuji!

myse*

možné to je. ALE. podívejte se na obecním úřadě na Územní plán - jestli je možno tam vůbec stavět... Pokud je to určeno pro výstavbu, budete potřebovat těch spoustu papírů co psal někdo přede mnou.

Základ je územní plán obce.

Přesně tak - uzemní plán je nutný první krok, než cokoliv vůbec začnete plánovat. Jen změna územního plánu nám trvala několik let.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]